#

JD Blog: Vrijdagmiddag

25 Jan 2010

Vrijdagmiddag is voor velen het moment waarnaar zij de hele week al uitgekeken hebben. We hebben een leuke en inspirerende baan, een studie waar we veel van onszelf in kwijt kunnen en tientallen nevenactiviteiten waarmee we ons onze avonduren vullen. Neemt echter niet weg dat het prettig is, die paar uurtjes tussen 16.00 en 19.00 op vrijdagmiddag. Ik zit in een kroeg op ’t Plein in Den Haag, maar gezellig kan ik het niet noemen.

Als onderdeel van een landelijk bestuur van een politieke jongerenorganisatie is de vrijdagmiddag voor mij vaak wat minder ontspannen. Integendeel, het is vaak de meest enerverende middag van de week. Vrijdag komen de ministers bijeen. Voor de JD, die niet kan rekenen op inside information van een moederpartij die in het kabinet zit, is dit het moment waarop zij de nieuwe voorstellen van het kabinet te horen krijgt. Het moment dus ook waarop we ons oordeel over dit voorstel moeten vellen.

Nu gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat er tot noch toe weinig noemenswaardige voorstellen door het kabinet zijn opgeworpen waarop een reactie gegeven moest worden. Daadkracht en besluitvaardigheid zijn niet bepaald karakteristieken die ik dit kabinet zou toekennen. We wachten al maanden op een uitspraak van het kabinet over de missie Afghanistan, we blijven hopen op maatregelen om de oplopende staatsschuld aan te pakken.

Het is dan ook kenmerkend dat het voorstel waarop de JD afgelopen vrijdag een reactie geven wilde, eigenlijk een voorstel is van het kabinet om een keuze over te laten aan een externe organisatie. Een belangengroep. De ANWB. Waar doet mij dit nu toch aan denken? Dit keer is het niet de blanke man van 50+ die door zijn lidmaatschap van FNV mag nadenken over het al dan niet ophogen van de AOW-gerechtigde leeftijd, maar het zijn een aantal automobilisten die mogen uitmaken hoe zij gaan betalen voor mobiliteit.

Fileproblematiek gaat de hele samenleving aan. Milieuproblematiek is ook een vraagstuk voor de hele maatschappij, waarbij bovendien het belang van toekomstige generaties moet worden meegewogen. Deze vrijdagmiddag was ik niet ontspannen, maar teleurgesteld in Eurlings. De kilometerheffing is een prima manier om de automobilist te laten betalen voor de vervuiling die hij teweegbrengt. Mijn vrijdagmiddag heb ik deze heffing, in die kroeg op ‘t Plein, graag mogen verdedigen tegenover mijn gespreksgenoten.

 

 

Categorie: Weblog