Blogpost

JD Blog: Commissie Davids Debat

Ik heb het niet gered. Ergens zappend tussen de 500 meter voor Dames op tv en  de life-verslag van het debat in de Tweede Kamer over het rapport van de commissie Davids op mijn  laptop, ben ik in slaap gevallen. Om drie uur ’s nachts werd ik opgeschrikt door een nieuwsbulletin. Het debat bleek afgelopen te zijn, en het Kabinet was nog steeds niet gevallen.

Niet dat dit enigszins verwonderlijk was. Balkenende blijkt, in tegenstelling tot tijdens voorgaande regeringen, een meester te zijn in het voorkomen van kabinetcrises. Hij (en met hem de gehele coalitie) is bereid om alles op te offeren om maar aan te blijven als premier. Was een belangrijk recht van het parlement (het recht van een parlementaire enquête) al ingewisseld om dit kabinet überhaupt mogelijk te maken, nu bleek de regering niet eens bereid om ook maar iets te aanvaarden van de stevige conclusies van de Commissie-Davids. In de meeste democratische landen zou een onrechtmatige oorlog hebben geleid tot heftige debatten in het parlement. De Irak-oorlog heeft in het Verenigd Koninkrijk het vertrek van Blair aanzienlijk bespoedigd. Maar gelukkig had de Nederlandse coalitie gedurende de afgelopen maand een prachtig compromis in elkaar getimmerd, zodat het optreden voor de volksvertegenwoordiging slechts een formaliteit werd. Een schertsvertoning. De Tweede Kamer wordt niet voor niets de arena van de democratie genoemd. Net als bij stierenvechten: de matador wint altijd! Natuurlijk mocht de oppositie kritische vragen stellen en had zij zelfs de mogelijkheid om een motie van wantrouwen in te dienen, maar een oprecht debat zou het niet worden.

Zelfs slechts het erkennen dat de Kamer onjuist of onvolledig was geïnformeerd, bleek voor CDA – fractieleider Pieter van Geel te veel moeite. Dat deed de Commissie Davids in haar hoofdconclusies ten slotte ook niet. Omdat David dit juist deed om de Kamer een eigen mogelijkheid om politiek te oordelen, creëerde Van Geel hierdoor een bijna waterdichte cirkelredenatie. Een Kamerlid dient de regering te controleren, zonder last of ruggespraak. Maar voor van Geel is het Kamerlidmaatschap een grote last. Zijn fractie-voorzitterschap is slechts een opstapje naar zijn gedroomde plek: het kabinet. De coalitie moet en gaat hoe dan ook verder, op deze door God verlichtte weg. Dit bedoelde President Bush dus met de ‘coalition of the willing.’  Helaas hebben CDA – kopstukken (na de uitreiking aan de ministers Balkenende en Eurlings) zo onderhand bijna een bibliotheek vol met handboeken “Politiek voor Dummies,” dus misschien wordt het tijd voor een euvre-prijs.

Ik heb het niet gered. Tijdens deze marathonvergadering van gisterennacht bleek het Kabinet energieker en scherper dan ikzelf. 1–0. Ik ben benieuwd hoe vaak ik nog zal verliezen tijdens toekomstige komende uitputtingsslagen.  Want als je één aspect van deze regering mag roemen, is het wel hun afgetrainde zitvlees. Als er niets mis gaat met dweilmachines, gaan de sprintwedstrijden vanavond gelukkig sneller.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

Stel je kandidaat!

Stel je kandidaat voor het Landelijk Bestuur! Het is vanaf nu mogelijk om je kandidaat te stellen voor het Landelijk Bestuur. Tijdens het Zomercongres in Rotterdam (16 t/m 18 juni 2017) zullen hier...

Lees meer...

zaterdag 27 mei 20:00
Bestuur Interesse Borrel Sessie (BIBS) - Landelijk
maandag 29 mei 20:00
Wat is er terecht gekomen van de millenniumdoelen? - Utrecht
dinsdag 30 mei 19:30
Nederland als belastingparadijs? - Leiden-Haaglanden
dinsdag 30 mei 20:00
Betaalbaarheid van de zorg - Limburg
dinsdag 30 mei 20:00
Arend Jan Wonink – Groningen International - Groningen
woensdag 31 mei 19:30
Tegenpolen Anne-Fleur en Yernaz Ramautarsing - Rotterdam
woensdag 31 mei 20:00
Team Avond - Brabant
vrijdag 02 juni 18:00
Kokkerellen met de Haagsche Rebellen - Landelijk

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten