#

Interview met Leonore Hofhuis: 'The sky is the limit'

14 Aug 2013

Het tweede bestuurslid is Leonore Hofhuis. De kersverse Secretaris Organisatie zal vanaf half september de evenementen binnen de Jonge Democraten coördineren. Wie is zij? en hoe wil ze vorm gaan geven aan ons lustrumjaar? Timothy Langstraat, adjunct hoofdredacteur van de DEMO zocht haar op. 

Leonore Hofhuis

'De sfeer in Azië, met de eindeloze mogelijkheden, is heel erg deel van mij geworden'

Er zit meer achter de 22-jarige Amsterdamse dan je op eerste gezicht zou zeggen. De afgelopen vier jaar lijken redelijk standaard. De eerste drie jaar studeerde ze aan Amsterdam University College, waarna ze een tussenjaar nam. Ze is actief geweest bij de JD in de - inmiddels overleden - internationale commissie en gaat nu voor secretaris organisatie.

'Van m'n vijfde tot m'n elfde woonde ik in Jakarta,’ vertelt Leonore. ‘Daarna heb ik tot m'n achttiende in Singapore gewoond. Ik stond er nooit bij stil dat dit vrij bijzonder is. Ik woonde er gewoon, dus maakte ik ook alles mee van het dagelijkse leven in dat land. Ik heb mijn hele puberteit in Singapore geleefd. Daar hoort alles bij wat pubers in Nederland ook meemaken. Dus ook mijn eerste stappen in het uitgaansleven heb ik daar gezet.

Leonore's tijd in het buitenland heeft haar gevormd. 'Wat ik het meeste mis is het internationale leven. Ik zat op United World College of South East Asia, in mijn jaar zaten 200 leerlingen met 60 nationaliteiten. Ze geloofden in 'the sky is the limit' - je kon er kunst doen, theater, sport, alles wat je maar wilde. Op m'n zestiende heb ik voor twee weken in een weeshuis in Burma gewerkt, dat soort mogelijkheden maak je nergens anders mee. Singapore zelf is wel heel veilig, maar het ligt midden in het chaotische, bizarre, maar prachtige Zuid-Oost Azië. De sfeer in Azië, met de eindeloze mogelijkheden, is heel erg deel van mij geworden.'

'Ik sta bekend als de moordenaar van de internationale commissie'

Na haar Azië-periode ging ze terug naar Nederland. Kort na haar start op het Amsterdam University College begon ze zich politiek te oriënteren. ' In februari 2010 viel het kabinet Balkenende. Ik mocht voor het eerst in m'n leven stemmen, dus ging ik me verdiepen in de Nederlandse politiek.' De keuze viel op D66. Op aandringen van vriendinnen besloot Leonore zich aan te sluiten bij de Jonge Democraten.

Toen ik lid werd waren net een paar bestuursleden uit de internationale commissie vertrokken, waardoor ik al snel actief kon worden. Het leek me leuk om voor een van die posities te solliciteren. Ik werd verkozen tot ad-interim algemeen secretaris, en op het landelijk congres kreeg ik die positie permanent. Nadat ik een jaar algemeen secretaris ben geweest, heb ik me verkiesbaar gesteld als voorzitter van de internationale commissie. Een half jaar later kregen we het advies om de commissie op te doeken en onder te brengen bij de portefeuillehouder Buitenland en de secretaris internationaal. De motie werd aangenomen - daarom dat ik nog altijd bekend sta als de moordenaar van de INCO.'

Internationale ervaring, voorzitster van de INCO én een internationale opleiding: een logische stap zou zijn om voor secretaris internationaal te gaan. Toch is Leonore is het hier niet mee eens: 'ik zie een bestuursfunctie als iets waarin je jezelf kunt ontwikkelen. Bovendien vind ik het organiseren van activiteiten juist heel leuk om te doen. Tijdens mijn stage bij de private-bank van de ABN AMRO; Mees Pierson, heb ik heel veel inspiratie gekregen voor hoe ik dingen bij de JD kan doen. Daarom ben ik voor deze positie gegaan.'

'De JD mag wel een stapje radicaler' 

Onze aanstormend secretaris organisatie heeft grote plannen voor haar positie. Ze wilt een rode draad gaan creëren voor de activiteiten. Leonore schetst:  'het idee is dat je een jaar focust op één onderwerp, in plaats van dat je van onderwerp naar onderwerp springt. Als je een spanningsboog bouwt kan je telkens tot sterkere conclusies komen, met moties en amendementen die vanuit onze weekenden worden aangeleverd.'

Maar niet alleen bij het organiseren van evenementen ziet ze kansen om te verbeteren. Ze gelooft in een organisatie waarin mensen groeien en zichzelf verbeteren. 'Wat ik vooral wil is dat we een stapje radicaler worden, want we zijn jongeren en we mogen fouten maken. We zijn geen politieke partij. We moeten ons gezicht meer laten zien. In plaats van op de opinie-rubriek moeten we als Jonge Democraten op de voorpagina van de kranten terecht komen. Met foto! Of nóg beter; in plaats van stukjes schrijven gaan we de barricades weer op; ons gezicht laten zien!'

De houding van "the sky is the limit" heeft duidelijk sporen achter gelaten. Leonore vertelt vol passie over wat ze hoopt met de Jonge Democraten te bereiken. 'Ik wil een faciliterende rol spelen en mensen vrij laten om zelf invulling te geven aan hun evenementen. Als er bijvoorbeeld een congresteam komt, zal ik er maaraf en toe bij zitten. Ik spreek met de voorzitter over hoe het gaat. Als klankbord.  Het idee is dat zij het zo veel mogelijk zelf gaat doen. Ik wil er voor zorgen dat mensen zich volledig in kunnen zetten.Dat is ook het idee van de Jonge Democraten: we zijn niet een bedrijf dat goed moet runnen, maar juist een leerschool waar we leden de ruimte moeten geven om te groeien. Geef ze de kans om op hun bek te gaan, want nu kan dat nog.'

Leonore 'oelewappers'

'Bij JD-weekends kijk ik om me heen en denk: wat een stelletje oelewappers'

Wanneer ik Leonore vraag naar haar favoriete moment bij de Jonge Democraten, valt de spraakzame dame even stil. 'Er zijn zo veel leuke momenten geweest. Wat ik leuk vind aan de JD is dat ik vrienden voor het leven heb ontmoet. Eigenlijk functioneert het als gezelligheidsvereniging, maar je ziet dat mensen ook dingen doen buiten de activiteiten van de Jonge Democraten. Als ik dan op een JD-weekend sta, en me even terug trek heb ik zoiets van: dit zijn echt een stelletje oelewappers, maar ze zijn allemaal geweldig. Het is zo'n rare, eclectische mix aan mensen, en dat maakt het juist zo leuk. Je komt mensen tegen die je in een ander leven nooit tegen was gekomen. Dát vind ik het leukste aan de JD.'

 

Categorie: Weblog