#

Interview met het nieuwe bestuur: Jurjen Hoekstra

11 Sep 2013

Vandaag is het woord aan Jurjen Hoekstra. Binnen een week neemt hij het stokje over van Manuel Buitenhuis als Secretaris Pers binnen de Jonge Democraten. Na een lange loopbaan op lokaal niveau heeft hij besloten om voor een plaats in het Landelijk Bestuur te gaan. Wat zal Jurjen het nieuwe Landelijk Bestuur brengen?

 Om die vraag te kunnen beantwoorden is het goed om te kijken waar hij vandaan komt, en hoe hij ooit bij de Jonge Democraten beland is. Hij vertelt hoe hij binnen kwam bij een kleine afdeling met weinig actieve leden: “Ik was eerst actief bij D66 Groningen, maar wel als combi-lid. D66 Groningen is een leuke club en daar kon ik ook vrij snel dingen gaan doen. Op een gegeven moment ging het niet zo goed met de Jonge Democraten in Groningen – er was weinig interesse in een nieuw bestuur. Toen heeft Susanne Dieudonné (een redelijke JD-mastodont) een groepje mensen verzameld om in het bestuur de kar te trekken. Op een ALV met maar 12 mensen zijn we redelijk makkelijk verkozen, ik als secretaris politiek. Zo hebben we geprobeerd om de afdeling weer bij elkaar te krijgen, en dat is gelukt.”

 soms heb je heel goede voorstellen, maar wanneer je het op de verkeerde manier brengt wordt het kapot gemaakt

 Jurjen vertelt vol trots over zijn ervaring, en hoe hij met toenmalig algemeen secretaris Leon Ploegstra samen heeft gewerkt. Toch wilde hij niet zijn rol als secretaris politiek herhalen. “Op landelijk niveau is de secretaris politiek meer organisatorisch dan politiek bezig. In Groningen heb ik vooral te maken met de persuitingen. Dat is wat me interesseert in de politiek: soms heb je echt heel goede voorstellen, maar wanneer je het op de verkeerde manier brengt wordt het kapot gemaakt. Op welke manier je dingen onder de aandracht brengt vind ik dus heel interessant. Daarom heb ik gekozen voor secretaris pers.”

 Ludieke manieren om dingen onder de aandacht te brengen weet hij wel. Zo herinnert Jurjen zich een actie om het cannabisstandpunt onder de aandacht te brengen. “We hebben ooit de coffeeshoptest gedaan,” vertelt hij met een grijns op z’n gezicht. “We hebben alle coffeeshops in Groningen getest met een groep JD-ers. Bij voorgaande testen hadden ze alleen de veiligheid en de sfeer getest, maar wij hebben overal nog een jointje gekocht en opgerookt. Dat was echt wel heel leuk.” De actie had het juiste effect – het standpunt over cannabis van de Jonge Democraten stond in de spotlight.

 Gedurende het interview straalt hij een houding uit waarbij alles mag, maar niks moet. Jurjen beaamt dat ook: het was het vrijzinnige dat hem aantrok tot D66. “Ik ben in eerste instantie lid geworden van D66 vanwege de ethische kwesties – het homohuwelijk, recht op abortus, recht op euthanasie. Dat is wat de Jonge Democraten uniek maakt. Het onderscheidt de vrijzinnigen van de rest van de stromingen.”

“In de politiek kom je de uitspraak ‘het hoort niet’ wel vaker tegen, zeker op lokaal niveau. Zo wilden we in Groningen de trouwlokaties vrijgeven. Iedereen zou dan op hun eigen lokatie mogen trouwen. De PvdA kwam toen met het argument ‘we willen het niet vrijgeven, want er zal wel geen behoefte aan zijn’. Dat soort betutteling kwam je vaak tegen. Juist het vrijzinnige, het creeeren van mogelijkheden in plaats van vast te houden aan tradities of gewoonten, dat is waar ik me voor wil inzetten.”

 Geen enkel kabinet heeft een visie durven ontwikkelen

Over wat hij het aankomende jaar wilt bereiken is hij duidelijk. Met zo’n druk programma (Twee verkiezingen en het lustrumjaar) moeten de Jonge Democraten goed reageren. Zeker Europa, een onderwerp waarop hij ook is afgestudeerd, is volgens hem belangrijk.

 “Het is belangrijk om duidelijk te maken dat het verzet tegen Europa bestaat uit twee delen: soms is het inhoudelijk, en soms is het procedureel – dat Europa hier geen zeggenschap over hoort te hebben. Partijen gebruiken dit laatste vooral wanneer ze het inhoudelijk niet eens zijn met een beslissing, maar in de minderheid zijn. De houding is ook weinig principieel als het gaat om de subsidiariteit, bij bijna alle partijen. Sterkste voorbeeld is de SGP, verder een hele correcte partij. De SGP wil zo weinig mogelijk dingen Europees regelen, maar zet wel doodleuk in haar programma dat qua abortus en drugsbleeid Nederland zich aan Europese afspraken moet houden. Puur omdat het hen even goed uit komt. Dat is zo verschrikkelijk hypocriet!”

 Hij legt uit waarom het voelt alsof het debat over Europa in Nederland soms zo stuurloos is. “Je merkt heel duidelijk een trend: er wordt nooit op theoretisch niveau over Europa gesproken. Ik denk dat dat ook een van de redenen is dat er zo veel negativisme is over Europa. We hebben wel het debat over of de provincie iets moet doen, of de gemeente, maar we hebben nooit een debat over of de Europese Unie iets zou moeten doen of niet. Het gaat meestal over de inhoud, en niet over de gedachte er achter.”

 “Geen enkel kabinet heeft zich durven branden aan een visie ontwikkelen sinds het referendum over de Europese grondwet. Dat zie je ook bij dit kabinet. Het gaat heel veel over wat Europa niet moet doen, maar niet over de kansen – waar hebben wij voordelen bij als Europa dit regelt?” De stilte die valt kan maar één ding betekenen: daar moeten wij verandering in brengen.

 Met zijn ervaring in Groningen en duidelijke visie voor de toekomst lijkt Jurjen gedreven om de post van Secretaris Pers over te nemen. De charismatische Fries zal zeker op zijn plaats zijn in het aanstormende Landelijk Bestuur, als de nieuwe stem van de vereniging. 

Categorie: Weblog