Blogpost

Historische verkiezingen in Groot-Brittanië!

Decennialang gaven Labour (Gordon Brown) en deConservatives (David Cameron) elkaar het regeerstokje door, en leek er geen plaats voor een progressievere middenweg. Maar sinds de optredens van LibDem-leider Nick Clegg (liberale democraten) die met zijn charisma en vernieuwingsdrang een betrouwbaar alternatief belooft, valt er in Groot-Brittanië weer echt te kiezen! Ja, de uitslagen vallen wat tegen voor de LibDems, maar een meerderheidskabinet lijkt alleen reëel met meeregeren van een progressieve middenpartij!

 

Hoe heeft Clegg het geflikt? Campagnevoeren is een combinatie van gebruik van strategie, creativiteit, spelen met inhoud en ordinair misbruik van best practices. Het campagneteam besloot dus het vliegtuig te pakken naar Londen, om de LibDems bij te staan in hun campagne voor één van de key-spots voor de LibDems-campagne: Islington.

 

Islington, een zeer diverse wijk in het noorden van Londen, waar verpauperde flats afwisselen met dure winkels, en prachtige pleintjes en woonhofjes. Jarenlang in handen van Labour, maar dit jaar ontstond een echt verkiezingsslagveld tussen de LibDems en Labour. De Tories (conservatieven) waren er in de peilingen al teruggezakt tot een minimale uitslag, in tegenstelling tot de uiteindelijke landelijke uitslag.

Opvallend: niet alleen de artistieke en ondernemende elite in Islington zoekt verandering in een stem voor de LibDems. Maar juist die hele, zo diverse bevolking van Islington ziet dat de LibDems wel oplossingen hebben voor de problemen waar Gordon Brown de afgelopen jaren geen antwoord op heeft kunnen geven.

 

Verlaging van de belastingen in de eerste inkomensschijf, om echt een koopkrachtboost te geven aan de armste klasse van de samenleving. Inzien dat ook Groot-Brittanië niet zonder de Europese Unie kan. Verandering van het corruptiegevoelige politieke systeem en de mogelijkheid om corrupte politici te ontslaan. Meer politie op straat, kleinere klassen en duurzame energie. Alles om ook Groot-Brittanië ‘Futureproof’ te maken.

 

Dus, hoe voeren ze campagne in Islington? Met miljoenen flyers, die bijna dagelijks door enorme groepen vrijwilligers deur-aan-deur verspreid worden. De belangrijkste wijken werden letterlijk dagelijks voorzien van nieuwe flyers of zelfs handgeschreven brieven, om de kiezers zo persoonlijk mogelijk te bereiken. Canvasacties, flyertochten en bijeenkomst in buurthuizen. De printpersen draaiden overuren.

 

Akkoord, de uitslagen vielen in zetels fors tegen. Maar zullen we dat nou gewoon eens aan het Britse kiesstelsel wijten, waar je in een district de grootste partij moet zijn om een parlementariër af te kunnen vaardigen!? In Nederland zou een 23-procentsblok van progressieve liberalen een geweldige uitslag zijn! Laten wij ons daar als Jonge Democraten keihard voor inzetten in de komende weken!

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

Congresvoorzitters en Stem- en Notulencommissieleden gezocht!

Voor het congres van 17 juni zoeken we weer 9 SNC-helden en 4 Congresvoorzitters! Lijkt het je leuk om in de Stem-en Notulencommissie te zitten? Stuur me dan even een mailtje op secretaris@jd.nl! E...

Lees meer...

zaterdag 29 april 13:00
Landelijk Debattoernooi - Landelijk
zaterdag 29 april 13:00
Symposium: Euthanasie voor kinderen - Landelijk
maandag 01 mei 19:45
Een avond over de Franse verkiezingen: Wie komt er aan de macht? - Arnhem-Nijmegen
maandag 01 mei 20:00
Motieschrijfavond en wethouder Everhardt - Utrecht
dinsdag 02 mei 20:00
[WAGENINGEN] Politiek Weerwolven - Utrecht
dinsdag 02 mei 20:00
Introborrel - Groningen
dinsdag 02 mei 20:00
Debatavond - Amsterdam
woensdag 03 mei 19:00
Bestuursinteresseborrel - Rotterdam

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten