#

Hippies, homo’s en Hindoestanen: diversiteit loont

12 Mrt 2013

Diversiteit is een onderwerp dat binnen de JD vaak tot discussie leidt. We vinden het allemaal belangrijk , maar het moet er niet te dik bovenop liggen, want dan neigt het al snel naar positieve discriminatie. Maar waarom was diversiteit ook alweer belangrijk? Alleen omdat we allemaal dezelfde kansen verdienen? Nee. Diversiteit loont. En wel omde volgende redenen.

Door: Tom Brouwers

Diversiteit is een onderwerp dat binnen de JD vaak tot discussie leidt. We vinden het allemaal belangrijk , maar het moet er niet te dik bovenop liggen, want dan neigt het al snel naar positieve discriminatie. Maar waarom was diversiteit ook alweer belangrijk? Alleen omdat we allemaal dezelfde kansen verdienen? Nee. Diversiteit loont. En wel omde volgende redenen.

Wie wel eens een hamburgerrestaurant heeft bezocht, is het ongetwijfeld opgevallen dat hier een hoge mate van diversiteit onder het personeelsbestand bestaat. Dit vertaalt zichvaak in meer gasten (en meer diversiteit onder de gasten) van het restaurant. De reden? Meer gasten kunnen zich identificeren met het bedrijf door het diverse personeelsbestand.

Moet je mensen dan maar aannemen omdat ze een andere etniciteit hebben, of een handicap, omdat ze vrouw zijn of homo? Nee, niks moet. En kwaliteit staat natuurlijk voorop. Maar diversiteit is als het ware een marketingtrucje waar bedrijven, maar inmiddels ook politieke partijen, handig gebruik van weten te maken.

Pak bij de verkiezingen maar eens een kandidatenlijst erbij. Bij vrijwel alle partijen –op de SGP na dan – zul je zien dat de kandidatenlijst divers is samengesteld als het gaat om geslacht, leeftijd, geografische spreiding en soms verraadt een naam ook de etniciteit. En hoewel je het niet kunt zien op de lijst zelf, wordt door het COC tegenwoordig ook aandacht geschonken aan openlijk homoseksuele kandidaten bij de verkiezingen. Waarom? Het heeft allemaal te maken met een stukje herkenning. Hoe diverser je kandidatenlijst, des te meer herkenning.

Tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen heb ik bewust op Wassilla Hachchi gestemd. Net als vele andere kandidaten vind ik haar een goede volksvertegenwoordiger en politica. Wat voor mij de doorslag gaf om op haar te stemmen en niet op Kees Verhoeven of Vera Bergkamp, was het feit dat ze uit mijn provincie kwam. Op de een of andere manier staat dat toch dichterbij me.

En wat opgaat voor bedrijven en politieke partijen, geldt net zo goed voor steden. De Amerikaanse demograaf Richard Florida heeft onderzoek gedaan naar steden en economische groei. Wat hij ontdekte is dat steden meer en sneller groeien naarmate er sprake is van een toleranter klimaat en een grotere diversiteit onder de bevolking. Saillant detail is dat de grootte van de homogemeenschap en het aantal kunstenaars in een stad of regio de beste indicator bleek te zijn voor economische groei.

Een tolerante stad, die open-minded is en waar mensen zichzelf kunnen zijn en carrière kunnen maken, wordt aantrekkelijk om je in te vestigen. Zowel voor mensen als voor bedrijven.

Dat betekent niet dat je aan positieve discriminatie moet gaan doen en een wijk Vol hippies, homo’s en Hindoestanen in je stad moet plannen. Het betekent ook niet dat je bepaalde mensen vanwege een enkele eigenschap een baan gunt. Diversiteit is een houding die je aanneemt. Bijvoorbeeld door bij het programmeren van de kunst- en cultuuruitingen in een stad rekening te houden met verschillende doelgroepen.

 Of het nu om een bedrijf, een partij of een stad gaat. Hoe groter de diversiteit, hoe meer verschillende doelgroepen je aantrekt. En elke doelgroep brengt weer nieuwe en andere kwaliteiten met zich mee, die de andere aanvullen. Diversiteit loont!

 

Categorie: Weblog