#

Het Landelijk Bestuur zoekt een penningmeester!

28 Nov 2018

#

Op het Wintercongres gaat de vacature voor penningmeester weer open! Ga voor een halfjaar vol gezelligheid, politiek en leermomenten, waarbij je de zorg op je neemt voor de financiën van de grootste politieke jongerenorganisatie van Nederland. De bestuursperiode duurt tot het septembercongres in 2019, waar je samen met de rest van Bestuur-van Driel zal aftreden. Hier tref je de informatie over de functie, het Landelijk Bestuur en de procedure. 

Tijdsbesteding

Het Landelijk Bestuur van de Jonge Democraten is in beginsel een voltijdsfunctie. Toch hebben we er nu voor gekozen om de vacature open te zetten vanaf 20 uur per week om ook mensen die geen 40 uur kunnen vrijmaken ook de kans te geven om te solliciteren. Hierbij hanteren we de eis dat kandidaten minstens 20 uur per week beschikbaar moeten zijn. Het takenpakket verandert afhankelijk van het aantal beschikbare uren. 

Het functieprofiel

Tijdsbesteding: minimaal 20 uur per week

De penningmeester is verantwoordelijk voor het algemene financiële beleid van de vereniging. Dit gaat van het opstellen van de jaarrekening en de begroting, tot het monitoren van de financiële uitgaven voor landelijke evenementen en afdelingen.

Tot de kerntaken van de penningmeester rekenen wij:

 • Verwerken van facturen en declaraties
 • Maken van financiële rapportages voor het Landelijk Bestuur, de Kascommissie, de ALV, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de accountant.

Indien je voor meer dan de minimale 20 uur beschikbaar bent kun je ervoor kiezen ook (enkele) van de overige taken op te pakken:

 • Waken over de landelijke begroting en de realisatie daarvan, ook voor afdelingen en landelijke evenementen;
 • Ondersteunen bij het bestellen van promotiemateriaal;
 • Beheren van de kas, bankpassen, JD-muntjes en de betaalautomaat;
 • Ondersteunen van afdelingspenningmeesters bij financiële zaken;
 • Huisvestingscommissie;
 • Sponsorwerving en acquisitiecommissie;
 • Overige taken als algemeen bestuurslid, zoals het bezoeken van afdelingen en organiseren van landelijke activiteiten.

Als Landelijk Bestuurslid:

 • Heb je veel verantwoordelijkheden en uitdagingen
 • Heb je binnen je portefeuille veel vrijheid om initiatieven te ontplooien
 • Ben je met je bestuur het visitekaartje van de Jonge Democraten
 • Krijg je volop mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en word je hierin gefaciliteerd
 • Heb je een eersterangsplek in de Haagse politieke arena
 • Lever je een bijdrage aan Landelijk Bestuursvergaderingen, landelijke activiteiten en congressen
 • Onderhoud je contact met de afdelingen en je functie-equivalenten
 • Geef je steun en begeleiding aan teams
 • Bouw je een hechte band op met je medebestuursleden
 • Krijg je een vergoeding van 416 euro per maand van de JD. Daarnaast kun je een bestuursvergoeding ontvangen voor studenten die de totale compensatie aanvult tot 716 euro. Daarnaast vergoed de JD reiskosten die worden gemaakt door Landelijk Bestuursleden.

Competentieprofiel:

 • Affiniteit met financiën;
 • Interesse in het beheren van de financiële administratie;
 • Vermogen om overzicht te kunnen bewaren;
 • Interesse in fondsenwerving en acquisitie;
 • Integer.

Een Landelijk Bestuurder zal daarnaast ook extra projecten en taken oppakken. Uiteraard heeft het nieuwe Landelijk Bestuur de ruimte om te schuiven met taken om in te spelen op individuele talenten en interesses van bestuursleden.

Kandidaatstellen

Heb je na het lezen van de functieprofielen interesse in de functie van penningmeester in het Landelijk Bestuur? Helemaal mooi! Voor de aanmelding geldt een deadline van 12 januari, maar in verband met het inplannen van gesprekken met de OrCo wordt eerder aanmelden erg gewaardeerd. Je kunt je aanmelden door het kandidaatstellingsformulier in te vullen en te sturen naar kandidaatstelling@jd.nl. Stuur alsjeblieft ook je CV en een foto van jezelf mee. In de motivatiebrief kun je uitleggen waarom je graag LB'er wordt, welke plannen je voor het bestuursjaar hebt, en waarom je geschikt bent. Hierbij is het handig om te verwijzen naar concrete ervaringen die in andere functies zijn opgedaan. 
Vanzelfsprekend wordt de kandidaatstelling vertrouwelijk behandeld. Dat betekent ook dat je kandidatuur pas rond 1 september zal worden gepubliceerd. Het staat je uiteraard vrij om zelf vooraf campagne te voeren.

De OrCo

Alle kandidaten voor het bestuur hebben een gesprek met de oriëntatiecommissie (OrCo). De OrCo bestaat uit ervaren leden, die helpen bij het vinden van een nieuw Landelijk Bestuur. Op basis van dit gesprek en de ingestuurde kandidatuur vormt de OrCo een zo volledig mogelijk, objectief beeld van de kandidaat. Dat beeld zal op het congres worden gedeeld om de leden te helpen bij het maken van een keuze.

Het gesprek met de OrCo is ook nuttig voor de kandidaat, omdat het een extra gelegenheid is voor reflectie en er vaak nuttig advies wordt gegeven. Ter voorbereiding op het gesprek raden we je aan om in gesprek te gaan met huidige en/of vorige Landelijk Bestuursleden zodat je aan beeld kunt vormen van de functie waarvoor je je wilt kandideren. 

Naast het geven van advies aan en over kandidaten helpt de OrCo ook met het zoeken van nieuwe kandidaten. Dat doen ze door gesprekken aan te gaan, mensen te bellen en advies te geven. Wil jij de OrCo helpen bij het vinden van potentiële LB’ers? Ga dan naar Tip de OrCo! Hier kun je  anoniem JD'ers tippen waarvan je denkt dat zij geschikt zijn voor een functie in het Landelijk Bestuur (je kunt natuurlijk ook jezelf tippen!). Een lid van de Zoekkant van de Orco neemt vervolgens contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Vragen?

Wanneer je nog specifieke vragen hebt over de verschillende functies kun je een mail sturen naar de Oriëntatiecommissie via orco@jd.nl of je kunt contact opnemen met of met de huidige leden van het LB.

Voor vragen en/of opmerkingen rondom de procedure kun je contact opnemen met secretaris Michiel Lemmers door te mailen naar secretaris@jd.nl.

We hopen je met bovenstaande informatie een goed beeld te hebben gegeven en zien je kandidaatstelling graag tegemoet!