Blogpost

Essaywedstrijd nieuwe stijl

Hoe ziet jouw ideale politieke partij van de toekomst er uit?

Op initiatief van Elene Walgenbach (oud-voorzitter) en Has Bakker (oud-voorzitter van Route66 en actief D66-er), schrijft de DEMO een essaywedstrijd nieuwe stijl uit met als uitgangspunt de ideale politieke partij in 2066. Wat een gesprek tussen een JD-er en een D66-er al niet te weeg kan brengen!

De uitvoer is vorm-vrij en maximaal 2 A-4tjes (1000 woorden). Het kan dus een good old essay zijn, maar ook een reeks gedichten, een collage, een strip of een pop-art schilderij. Mocht je twijfels hebben over een vorm die je hebt bedacht stuur dan even een mailtje naar de contactpersoon van de wedstrijd (Ayla Schneiders: ayla.schneiders@gmail.com).

In het essay kan je ingaan op het organisatorische aspect, de manier van financieren en natuurlijk de electorale kant, maar het mag zeker ook over het politiek inhoudelijke aspect van een partij of beweging gaan, over de interne democratie of de manier waarop zo’n partij ruimte geeft aan de toekomstige progressieve voorhoede. Het politieke landschap waar deze partij zich in beweegt, is totaal veranderd. In 2066 voelt minimaal 80% van alle mensen in Nederland zich gerepresenteerd door de politiek, minstens 20% van alle mensen in Nederland is op welke wijze dan ook politiek actief en de opkomst bij verkiezingen nadert de 100%.

De essays worden beoordeeld op de manier waarop de maker het publiek meeneemt in dit toekomstbeeld en de daarbij geïllustreerde ideale politieke partij. Het essay roept een gevoel op van hoop en optimisme en slaat een piketpaaltje (of zelfs meerdere piketpaaltjes) aan de horizon waar we ons vanaf nu op kunnen gaan richten. De jury wordt geleid door juryvoorzitter en Letty Demmers (partijvoorzitter D66), Marietje Schaake (Europarlementarier), Laurens Jan Brinkhorst (oud minister voor D66), Ouke Arts (strateeg/dwarsdenker) en natuurlijk de voorzitter van de Jonge Democraten Wouter van Erkel.

Aan de hand van de hoeveelheid ingediende essay’s zullen de favorieten van de jury samengesteld wordt tot een bundel die voor alle leden in te zien is.

Meedoen? Je maakt kans op de volgende prijzen:

- Rondom het winnende essay zal speciaal een JD-activiteit worden georganiseerd op het Landelijk Bureau van de JD ‘Haagse Bluf’ om met elkaar verder voort te borduren op de toekomstschets van een ideale politieke partij

- De maker van het winnende essay gaat op de koffie bij Laurens Jan Brinkhorst, oud-minister voor D66 en jongere democraat dan zijn leeftijd doet vermoeden

- Publicatie in de DEMO van het essay.

- Publicatie in de DEMOCRAAT, het ledenblad van D66, van het essay.

Stuur je essay voor 1 april op naar ayla.schneiders@gmail.com. Zij zorgt met de DEMO-redactie dat het bij de juryleden terecht komt. Op 14 april zal de winnaar bekend worden gemaakt.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

Stel je kandidaat!

Stel je kandidaat voor het Landelijk Bestuur! Het is vanaf nu mogelijk om je kandidaat te stellen voor het Landelijk Bestuur. Tijdens het Zomercongres in Rotterdam (16 t/m 18 juni 2017) zullen hier...

Lees meer...

zaterdag 27 mei 20:00
Bestuur Interesse Borrel Sessie (BIBS) - Landelijk
maandag 29 mei 20:00
Wat is er terecht gekomen van de millenniumdoelen? - Utrecht
dinsdag 30 mei 19:30
Nederland als belastingparadijs? - Leiden-Haaglanden
dinsdag 30 mei 20:00
Betaalbaarheid van de zorg - Limburg
dinsdag 30 mei 20:00
Arend Jan Wonink – Groningen International - Groningen
woensdag 31 mei 19:30
Tegenpolen Anne-Fleur en Yernaz Ramautarsing - Rotterdam
woensdag 31 mei 20:00
Team Avond - Brabant
vrijdag 02 juni 18:00
Kokkerellen met de Haagsche Rebellen - Landelijk

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten