#

Esmee Zandvliet: Energieke powergirl

17 Aug 2013

Esmee hoopte, door niet te reageren, ontzien te worden voor deze serie. ‘Wie is er nou weer geïnteresseerd in mijn verhaal?’ klaagde ze aan het begin van het interview. Pas nadat alle spullen allang opgeborgen waren, komt Esmee helemaal los: ‘Weet je wat ik écht wil Mart?’ vraagt ze blozend als het interview al zo’n half uur klaar is. ‘Het liefste word ik spindoctor van een minister. Achter de schermen alles regisseren, dat lijkt me echt fantastisch,’ vertelt ze op zachte toon, bang om onrealistisch over te komen. Op de voorgrond treden is niets voor de slechts 19-jarige Houtenaar Esmee Zandvliet. ‘Aan de bar heb ik nogal een grote bek, maar als ik voor veel mensen moet praten val ik stil. Dan ben ik weer dat tere meisje.’ Esmee weet op unieke wijze een dominant karakter te verenigen met tomeloze ambitie en een bescheiden voorkomen. Hoe kwam deze niet-alledaagse verschijning in zo’n korte tijd aan haar positie in het landelijk bestuur? De DEMO-redactie zocht het uit.

Esmee Zandvliet

Foto gemaakt door Xander Bouwman

De roots van Esmee liggen in de groeigemeente Houten. Onder de rook van Utrecht zette ze haar eerste stappen op de wereld. ‘Heerlijk om op te groeien in een Vinex-wijk. Overal is het groen en bovendien is het lekker veilig,’ vertelt ze uit de losse pols. ‘Sterker nog, als ik klaar ben met mijn opleiding, wil ik zo snel mogelijk weer terug in Houten gaan wonen,’ stelt ze. ‘Die route is al helemaal uitgestippeld.’

Een omschrijving van Esmee zou een hoop woorden kunnen omvatten, maar ‘normaal’ is daar niet één van. De gezinssituatie is een voorbeeld van de a-traditionele jeugd die Esmee kende. De streng katholieke moeder trouwde, na de scheiding met de vader van Esmee, met een vrouw. Een taboe in de gelovige omgeving rondom het gezin. Dat riep gevoeligheden op, niet in de laatste plaats bij de dochter van de lesbische moeder. ‘Met mijn vader heb ik geen contact meer en mijn moeder wordt tot op de dag van vandaag met de rug aangekeken door de hele (katholieke) gemeenschap in Houten. Het is nogal een complex gezin.’

‘Ik wilde hem alleen maar troosten!’

Op de plaatselijke basisschool ging het ook niet van een leien dakje. Esmee werd naar eigen zeggen nogal gepest. Toch kreeg ze al snel haar eerste vriendje. Samen gingen ze door dik en dun. Of, naar eigen zeggen, hand-in-hand-lopen vonden we iets te intiem. Onze relatie beperkte zich door het spelen met Playmobiel.’ Het liep uit de hand toen de 10-jarige Esmee tijdens een schoolkamp in een boom werd betrapt met een andere jongen. ‘Ik wilde hem alleen maar troosten,’ luidt de verklaring van Esmee. ‘Hij werd ook nogal gepest en ik had op mijn basisschool de rol dat iedereen bij mijn kon uithuilen.’ Het werd een heuse schoolrel, waarin er twee kampen ontstonden: die van mijn vriendje, en die van mij.

‘Met wie van de JD ben jij allemaal de boom in gegaan?’

Tot op de dag van vandaag wordt Esmee herinnerd aan deze boom-affaire. De uitdrukking ‘in de boom gaan met iemand’ is nog steeds een veel gebruikte uitdrukking in de vriendengroep van Esmee. Tijdens het vertellen schiet er opeens een schittering door haar ogen. ‘Met wie van de JD ben jij eigenlijk allemaal de boom in gegaan Mart?’ countert ze haar interviewer. Overbodige vraag, want  – als beheerder van enkele dubieuze whatsappgroepen – weet zij sneller wat er speelt dan de betrokkenen zelf. Volgend onderwerp, lijkt me zo.

De politieke aspiraties van Esmee komen pas ver na de boom-affaire. ‘Als je alle actualiteitenprogramma’s volgt, wilt dat nog niet zeggen dat je precies weet waar je in het politieke landschap staat,’ stelt Esmee. Vandaar dat ze op 16-jarige leeftijd, gedreven door politieke interesses, ging onderzoeken welke politieke organisatie het beste bij haar paste. ‘Ik twijfelde tussen de JD, JOVD  en DWARS. Al snel constateerde ik dat het keurslijf van de JOVD en DWARS mij niet echt pasten. De nadruk ligt daar teveel op wat hoort. In mijn ogen is de Jonge Democraten de enige open partij. Je kan een links of rechts standpunt innemen, zonder dat je daarop wordt aangekeken. Dat paste mij wel.’

‘Tijdens mijn eerste JD-dag werd ’s nachts de mini-bar geplunderd’

Haar eerste stappen binnen de JD zette Esmee tijdens het landelijk congres in Nijmegen. De 16-jarige middelbare scholier vond het doodeng, en wist ook helemaal niet wat ze kon verwachten. ‘Ik was totaal underdressed. Ik kwam daar met een soort pyjamabroek en een Nijntje shirt aan, dat viel totaal uit de toon en maakte me nogal onzeker.’ Toch wist ze al snel aanspraak te krijgen van enkele prominente JD’ers van toen: ‘ik weet nog goed dat Maarten de Koning de eerste was die me aansprak. Heel gaaf om gelijk met een kandidaat-voorzitter te spreken.’ Ook de inhoud van het congres vond ze indrukwekkend. ‘Ik had toen nog het idee dat iedereen wist waar die het over had,’ stelt ze achteraf. Aan het eind van haar eerste JD-dag, belandde ze op één of andere hotelkamer met allemaal vooraanstaande leden, ‘die hele mini-bar werd geplunderd. Ik voelde me gelijk op mijn gemak tussen deze mensen en bij deze organisatie,’ kijkt ze terug op haar eerste JD-stappen.

Na dit congres ging het balletje snel rollen. Esmee maakte zich hard voor de JD Utrecht, kwam in de landelijke introcommissie en manifesteerde zich tijdens grootschalige acties van de JD. De meest indrukwekkende vond ze de actie rondom het pensioenakkoord. De afloop is bekend, toonaangevende media berichtte over de actie waarbij ‘Pensioen akkoord is diefstal!’ werd geroepen en getoond via shirts in de Tweede Kamer. Esmee is trots onderdeel van deze actie: ‘ik mocht het uitroepteken uitbeelden, fantastisch!’

Aan de bar heb ik een grote bek, maar ik ben eigenlijk een teer meisje.

Ook bij de plaatselijk afdeling werkte ze zich in recordtijd op van onzeker nieuw lid, tot vaste waarde en belangrijke schakel. ‘Toen ik 1,5 jaar lid was van de vereniging ging JD-Utrecht, door de verkiezing van Dirk-Jan Tijs in het landelijk bestuur, op zoek naar een nieuwe secretaris politiek. Die functie heb ik met veel plezier aanvaard, waardoor ik – ondanks mijn achtergrond en leeftijd – mijzelf op inhoudelijk niveau bezig kon houden met de visie van de Jonge Democraten. Tot op de dag van vandaag vind ik het erg leuk om me daarmee bezig te houden.’

‘Er is discussie en tegelijkertijd zingen mensen mee met Guus Meeuwis. Dát is de JD’

Esmee komt op dreef. ‘Weet je wat ik nou eigenlijk het allerleukste vind aan de Jonge Democraten?’ vraagt ze zich hardop af. Zonder op adem te komen gaat ze door. ‘Dat is de diversiteit van de vereniging. Alles kan!’ stelt ze. ‘Bij JD-feesten zie je om twee uur ’s nachts iemand een inhoudelijke politieke discussie voeren en achter hem staat iemand Guus Meeuwis mee te blèren. Dát is de JD,’ vertelt ze met haar kenmerkende enthousiasme. Over JD-leden gesproken: ‘kun je nog even vermelden dat Dean en Luc mijn favoriete JD’ers zijn? Ze lopen daar al de hele dag om te zeuren, OK? Dankjewel!’

Midden in het interview belt opeens haar broertje. ‘Fuck,’ zegt Esmee. ‘Ik zou voor hem koken. Dat kan hij helemáál niet.’ Schoorvoetend neemt ze haar telefoon op. Een stuurse en teleurgestelde stem klinkt aan de andere kant van de telefoon. Maar met eten heeft dat allemaal weinig van doen. Ajax is van de mat gespeeld in Alkmaar. Dat eten is makkelijk op te lossen, pizza en frikandellen kan hij namelijk wél zelf klaarmaken, stelt Esmee. ‘Mijn broertje is de enige in de familie waarmee ik écht een goede band heb,’ vertelt ze na afloop van het telefoongesprek. Een lichtpuntje in de gelovige en conservatieve familie. ‘Al zou het wel prettig zijn als hij leert koken en wassen,’ grinnikt ze er achteraan.

Bij de afdeling Utrecht kwam bij haar het besef dat ze zich ook op landelijk niveau zou willen manifesteren. ‘Ik denk dat iedere actieve JD’er de prikkels in de maag wel kent als er tijdens een congres over de verschillende portefeuilles gestemd gaat worden. Daar wil iedereen een keer staan. In het middelpunt van de organisatie.’ Ze straalt terwijl ze dit zegt. Haar droom werd realiteit. ‘Omdat ik slechts vier vakken moet afsluiten heb ik alle tijd om me bezig te houden met het landelijk bestuur.’ Dit schooljaar is voor haar een unieke kans om zich vol overgave op de JD te storten. De portefeuille promotie was een logische keuze. ‘De wisselwerking tussen marketing, communicatie en inhoud vind ik super interessant. Zowel de timing als de inhoud zijn perfect. Het is té tof!’

Ze heeft grote ambities als secretaris promotie. ‘Ik wil minimaal twee hele goede campagnes neerzetten.’ Tijdens de acties probeert ze niet alleen op media-aandacht te focussen. In haar ogen moet de doelstelling zijn om maximaal bereik te genereren. Dat kan via de media, maar dat kan ook via social media acties. ‘Ik kan daar helaas nog niet veel over vertellen, maar ik beloof jullie dat ik mijn uiterste best doe om het tot een succes te maken,’ stelt ze geheimzinnig.

‘Er wordt wat afgedronken in het nieuwe landelijk bestuur’

In het voortraject heeft ze al veelvuldig met het landelijk bestuur vergaderd over het beleidsplan voor het komende jaar. ‘Gelukkig heb ik ook een fantastisch team. Alle bestuursleden, stuk voor stuk, zijn goed in hun portefeuille en ik kan het met iedereen goed vinden.’ Wijzend op haar Leffe Trippel lacht ze: ‘en gelukkig houden ze ook allemaal van een drankje. Er wordt me wat afgedronken daar.’

Als ze klaar is met haar bestuursjaar en middelbare school wil ze geschiedenis gaan studeren. ´Eerst zou ik een paar jaar voor de klas willen staan, en daarna zie ik een rol in de politiek wel voor me,´ stelt Esmee. ´Maar niet op de voorgrond, laat mij maar op de achtergrond alles bedenken. Het lijkt me machtig mooi om hele politieke processen te regisseren.´

Esmee achterkantje

Foto gemaakt door Yvanka Blom

‘D66’ers gaan voor electoraal gewin. JD’ers voor het beste verhaal’

Komende periode staat het zomeroffensief op het programma. D66’er Vera Bergkamp staat, daags na het interview op de lijst om de Jonge Democraten in Utrecht te ondersteunen bij deze campagne. De combinatie D66 en Jonge Democraten... Een gevoelige snaar is geraakt bij de fanatieke Esmee. ‘Het is natuurlijk mooi dat prominente D66’ers zich inzetten voor de jongerenpartij, maar de scheiding tussen JD en D66 vind ik wel heel belangrijk,’ Het politiek programma van de D66 wijkt op enkele wezenlijke punten af van het politiek programma van de Jonge Democraten. Esmee is daar stellig over: ‘JD’ers gaan voor het beste verhaal, D66 voor iedere stem. Dát is het verschil. Op de standpunten die overeenkomen zouden JD’ers de D66 prima kunnen ondersteunen. Maar niet onvoorwaardelijk. We hebben ook een eigen agenda.’

Door het enthousiasme waarmee Esmee tekeer gaat zijn zowel de tafels links als rechts in stadskasteel Oudean gebiologeerd aan het luisteren. ‘Jij komt er wel,’ spitst de buurman haar toe die ongetwijfeld zijn centjes verdiend als leadzanger van een reggaeband. ‘Ik bewonder je vriendelijkheid, geduld en bescheidenheid, op iedere vraag geef je netjes antwoord,’ stelt hij in gebroken Nederlands. Esmee lacht: ‘Mijn ego krijgt wel een ongelooflijke boost vandaag.’ Toch wringt er nog iets bij de goedlachse Esmee. Niet beseffend wat de macht van de interviewer is, kijk ik haar vragend aan. ‘Mart, berg die pen en papier nou eens op. Ik word daar ongelooflijk zenuwachtig van,’ zegt ze dwingend, al schuifelend op haar stoel. ‘Ik heb je nog mooie verhalen te vertellen!’

Categorie: Weblog