#

Eric Stok - Basketballende HR-neuroot

10 Jan 2017

De DEMO spreekt af met Eric in de kantine van zijn faculteitsgebouw in Groningen, voor Eric al bijna een tweede huiskamer. Terwijl de zon langzaamaan onder gaat en het steeds donkerder wordt buiten praten we met Eric over zijn jongere jaren, hoe hij het landelijk bestuur inrolde en de grootse plannen die hij waar wil maken komend jaar.

Afwachtend staren de bruine kijkers tot de eerste vraag gesteld wordt, hoe was kleine Eric - hij heeft nu een respectabele lengte van twee meter negen -  tijdens zijn jongere jaren? Eric vertelt dat zijn middelbare schooltijd toch vooral in het teken stond van commissies en het organiseren van evenementen. Het schoolwerk zelf kwam allemaal vanzelf wel, tot hij begon aan zijn studie Nederlands. Vanaf dat moment ging het allemaal wat moeizamer, maar dit zorgde bij Eric niet voor rust naast de studie. Hij is twaalf jaar basketbalscheidsrechter geweest en zat op het eind net op het landelijk niveau. Daarnaast heeft hij drie jaar bestuur gedaan bij de basketbalvereniging, en is sinds 2013 ook actief bij de JD.

In 2009 werd Eric lid van de Jonge Democraten, door middel van het bekende combi-lidmaatschap. Het was tijdens de Europese verkiezingen dat deze democraat de moederpartij D66 wilde steunen, maar pas vier jaar later werd hij actief bij de JD. In 2013 is Eric naar Groningen verhuisd op een zondag, en de dinsdag erop zat hij bij zijn eerste JD-activiteit, de congressimulatie. Een sterke binnenkomer, maar zeker niet vervelend voor Eric. Hij vertelt dat hij juist geniet van de organisatorische evenementen en dat hij deze activiteiten dan ook voor geen goud mist. Niet gek als oud-congresvoorzitter. Vanaf  die eerste activiteit tot het einde van zijn periode in het afdelingsbestuur heeft deze HR-neuroot dan ook maar twee activiteiten gemist. Eén wegens een vergadering, en de ander wegens een bruiloft in Amerika. Wel een beetje jammer dit, Eric.

 

“Ik ga niet zeggen dat je het moet doen, maar je moet het doen”

 

Toen hij in 2013 het bestuur van Stefan de Koning verkozen zag worden wist hij gelijk al dat er een dag zou komen dat hij bestuur zou gaan doen. Begin dit jaar bij het openen van de vacatures keek hij weer vol liefde en lust naar de functies Scholing en Vorming en Politiek. Prachtfuncties volgens hem, maar wegens het aanbreken van zijn master dacht Eric er geen tijd voor te hebben. Zodra de geruchtenmachine overuren begon te draaien en men via de wandelgangen te horen kreeg wie zich voor welke functie zou hebben aangemeld, kreeg Eric last van een kriebel, een soort onderbuikgevoel, de bekende LB-jeuk. In april heeft de huidige voorzitter Wouter hem gevraagd of Eric niet ook bestuur wil gaan doen. Helaas heeft Eric dit meerdere malen (ja, want die Wouter is een bijtertje) moeten afwijzen. Gelijk nadat het huidige bestuur werd verkozen, en er geen Algemeen Secretaris of Secretaris Politiek bleek te zijn, kreeg Ingrid van Rijt, lid van de oriëntatiecommissie, een belletje van niemand minder dan Eric Stok. Een uur lang hebben de twee gebeld over de functie en nadat ze zijn twijfels zo goed mogelijk heeft weggespeeld zei ze dan ook “Ik ga niet zeggen dat je het moet doen, maar je moet het doen”. Zeker wist Eric het niet, en dus belde hij ook nog even met Bart Vosmer. Later hoorde Eric dat Bart gelijk na het telefoontje in de bestuurs-WhatsApp zei “Ik heb net met Eric gesproken, en die gaat het wel doen hoor”. Nou Bart, je had gelijk!

 

Een congres zonder drama is geen congres

 

Eric’s standpunten zijn grotendeels in overeenstemming met de tachtig pagina’s visie die we al klaar hebben liggen, grote nieuwe hervormingsideeën voor de verkiezingen hoeven we dus niet te vrezen. Hij ziet zichzelf eerder als iemand die op de winkel zal passen, dan dat hij met wilde ideeën zal komen. Organisatorisch gezien zijn er wel een aantal verbeterpunten, noemt hij. Zo behandelen we op congressen lange resoluties en laten we veel moties liggen. Vooral op het zomercongres zou het veel tijd schelen als we kijken naar het aantal regels in plaats van het aantal resoluties. Het indienen van deelresoluties zou hier ook een oplossing voor kunnen zijn. Dan zouden we ook wat meer tijd hebben voor het verkiezingsblok, zodat het niet al te veel uitloopt. Het hoeft allemaal niet zo heel strak in de planning, het blijft natuurlijk altijd leuk als de boel een beetje escaleert. Een congres zonder drama is namelijk geen congres.

Drama is in kleine hoeveelheden wel leuk ja, maar wat vindt het nieuwe bestuurslid politiek van de kritiek binnen de JD naar elkaar en naar het Landelijk Bestuur toe? Eric merkt op dat er buiten de congressen om veel kritiek is naar het LB, maar dat het op het congres zelf erg stil is. Zoals met de flyers op het afgelopen zomeroffensief. Daar was veel kritiek op, maar tijdens het congres had niemand het er over, terwijl dat juist de momenten zijn om het bestuur ter verantwoording te roepen. Zo zou het bestuur dan in het openbaar, ten overstaan van de leden, de kritiek ten harte kunnen nemen. In WhatsAppgroepen kritiek uiten naar het bestuur lucht dan wel op, maar zo kan er niet aan gewerkt worden. Buiten de congressen mag het soms dus wel wat rustiger, maar tijdens het congres mag het dan weer wat kritischer.

Kritisch tegenover D66 vindt Eric ook prima, zolang het maar zin heeft. Het is voor de JD altijd leuk om in de pers te komen, en we weten allemaal dat dat makkelijk lukt wanneer we tegen de moederpartij aan schoppen. Maar als we een persbericht uitsturen met een politiek inhoudelijke boodschap en als laatste zin een sneer naar D66, dan pikken de kranten alleen het laatste stuk op. Dan is het zonde dat de rest weg valt.

Tot slot vertelt Eric het mooiste staaltje regelneukerij binnen de JD volgens hem, de huisvestingsdiscussie in Utrecht in 2015. Daar was uiteindelijk geen meerderheid voor een eigen kantoorpand, maar om tot dat besluit te komen moest de procedure wel twee keer doorlopen worden. De procedure moest helemaal opnieuw omdat iemand de eerste keer blanco had gestemd en de stemming daarom ongeldig werd verklaard. Via een motie van orde werd besloten om tot een nieuwe stemming over te gaan, waarop een nieuwe motie van orde volgde: niet alleen de stemming moest over, maar de hele behandeling. Een deel van de stemmers was immers later binnengekomen en die moesten wel goed geïnformeerd kunnen stemmen. Dit kost je een uurtje of 2, maar dan heb je ook wat!