#

Eerste Week als Secr Promotie

07 Nov 2011

Beduusd kijk ik om me heen en neem de felicitaties in ontvangst nadat ik op een geweldig congres in Maastricht ben verkozen tot secretaris promotie van het Landelijk Bestuur. Na het opruimen van de zaal gaan wij als nieuw landelijke bestuur uit eten met het oude landelijke bestuur. Het voelt nog onwerkelijk maar met het team dat om mij heen zit vorm ik het komende jaar een geheel. Hoe meer er wordt gegeten, gedronken en gesproken over politiek hoe meer vertrouwen ik er in krijg. Na een lange terugreis naar Amsterdam ga ik voldaan slapen.

Beduusd kijk ik om me heen en neem de felicitaties in ontvangst nadat ik op een geweldig congres in Maastricht ben verkozen tot secretaris promotie van het Landelijk Bestuur. Na het opruimen van de zaal gaan wij als nieuw landelijke bestuur uit eten met het oude landelijke bestuur. Het voelt nog onwerkelijk maar met het team dat om mij heen zit vorm ik het komende jaar een geheel. Hoe meer er wordt gegeten, gedronken en gesproken over politiek hoe meer vertrouwen ik er in krijg. Na een lange terugreis naar Amsterdam ga ik voldaan slapen.

Maandag 31 oktober
Mijn eerste daad als bestuurslid? Het promoten van de actie bij de Museumnacht die ik nog samen met mijn Amsterdamse bestuur heb opgezet. Daarna moet ik snel ik mijn aanmeldformulier invullen voor het VPRO-programma ‘Premier Gezocht!’. In dit programma, waarin ze op zoek naar jong politiek talent, nemen 5 kandidaten het tegen elkaar op in een afvalrace waarna er een overblijft als ‘premier’. Om 11 uur begint de screening in Hilversum en met een camera op mij gericht wordt ik drie kwartier lang aan een spervuur van vragen onderworpen. De vragen reiken van: ‘hoe ga jij een duurzame economie bewerkstelligen?’ tot ‘mag een zwak begaafd persoon een kind krijgen?’. Na het interview vertellen ze mij dat ze me in de loop van de volgende week bellen of ik wordt gekozen als een van de vijf kandidaten. Ik vraag mij voornamelijk af hoe ik het heb gedaan en of ik niet te lange antwoorden geef die ze makkelijk kunnen verknippen? Geen tijd voor lange feedback want ik moet terug naar Amsterdam voor vergadering van het politiek kwartet. Samen met de voorzitter Nikie van Thiel, persvoorlichter Martine Luijten en secretaris politiek Sam Quax besluiten we het om te dopen in het P-team. We bespreken de strategie van Sam Quax en onze oud-persvoorlichter Ilja Boelelaars die dinsdag een gesprek hebben op ministerie van Sociale Zaken met Directeur-Generaal Kamps en woensdag bij een hoorzitting van Tweede Kamercommissie. Dan moet er nog veel geregeld worden voor een actie bij het oprichtingscongres van de 50pluspartij en zichtbaarheid van de JD bij D66 congres. Ondertussen probeer ik zonder het al te veel af te raffelen de Belbin-test in te vullen die volgend weekend wordt besproken bij ons bestuursweekend. Die moet ik deze dag afmaken omdat ik woensdag na Barcelona ga en daarvoor de andere bestuursleden niet meer zie. Voor het avondeten ga ik nog met twee vrienden hard lopen in het Vondelpark om weer even de gedachten vrij te maken. Daarna staar ik alleen maar wazig voor mij uit en bepaal dat ik nadat ik een mailtje heb gestuurd na alle secretarissen promotie van de afdelingen vroeg naar bed toe ga.

Dinsdag 1 november
Er moet ook nog gestudeerd worden en vandaag ben ik begonnen met een nieuw vak European Public Policy voor mijn studie Politicologie. Een interessant vak waar we voor beleidsterreinen de verschillen tussen EU-lidstaten bekijken en de invloed van de EU hierop proberen te verklaren. Tijdens het studeren deze dag stroomt de mailbox vol met alle leuke ideeen voor actie bij oprichtingscongres van 50pluspartij en D66 congres. Zelf pak ik ’s avonds mijn koffer in omdat ik de volgende dag naar Barcelona ga voor het LYMEC congres.

Woensdag 2 november
Vliegen naar Barcelona waar ik ’s avonds nog kan genieten van de laatste zonnestralen aan het strand. Ondertussen lees ik de resoluties door die worden besproken op het LYMEC congres dat vrijdag begint. LYMEC is het overkoepelende orgaan van Europese liberale politieke jongeren organisaties. Net als de JD hebben zij een moederpartij, de ALDE, de liberale fractie in het Europees Parlement. Alle resoluties die worden aangenomen roepen het LYMEC bestuur de besproken problemen aan te kaarten bij de Europese Unie instituties en het Europese parlement.

Donderdag 3 november
Ik heb een dagje vrij voordat het congres begint om de stad te verkennen. Eerst met een Gaudi walking tour langs vele door hem ontworpen huizen door het moderne Barcelona.
We eindigen bij zijn meesterwerk de Sagrada Familia waar ik na de lunch de hele middag door breng om te genieten van de prachtige architectuur. Gaudi wilde graag dat elke generatie mee zou bouwen aan de kerk en dat ieder zijn eigen stijl en invloed er in kon brengen. Ik zie de gelijkenis met de roep van de JD voor intergenerationale solidariteit waarin we samen moeten werken om de kerk van de verzorgingsstaat overeind te kunnen houden en samenhangend geheel te maken.
In de middag krijg ik telefoontje dat ik niet bij de selectie voor programma ‘Premier gezocht’ omdat na afweging ik niet goed pas in de verdeling van politieke standpunten. Na doorvragen blijkt dat ik er genuanceerde standpunten naar voren heb gebracht en ik niet genoeg scherpe randjes heb opgezocht. Het zal waarschijnlijk een overeenkomstige eigenschap zijn omdat JD’ers en D66’ers dit vaker te horen krijgen.

Vrijdag 4 november
Ik ontmoet onze nieuw verkozen Internationaal Secretaris Robert Wintraecken en andere JD-delegatie leden in het hotel. We bespreken de strategie over wie op welk onderwerp gaat inspreken en welke resoluties we door middel van stemmen voorkeur  geven om als eerste te bespreken. Op internationaal niveau krijgt de politieke inhoudelijke discussie een diplomatieke dimensie doordat je van tevoren moet uitzoeken welke andere organisatie jou standpunt of amendementen gaan steunen.
Het is uitdagend om het probleem breder te bekijken dan alleen Nederlandse ervaring en met andere liberale jongeren uit andere EU-landen tot een gezamenlijk standpunt te komen. Na opening van congres plaatsen stemmen we over de volgorde van behandeling van resoluties waarbij wij als JD de volgende twee veel stemmen geven ‘On European Sovereign Debt crisis’ en ‘Legalising the production trade and use of soft and hard drugs’. Na deze eerste agendapunten gaan we naar de Generalidad van Catalunya, dit is de uitvoerende macht van de regio Catalunya. Na een promotiefilm, die uitlegt waarom Catalunya geen Spanje is en ze onafhankelijk moeten zijn, heet de locoburgemeester Faite Manos van Barcelona ons hartelijk welkom in Barcelona en benadrukt ze economische kracht van de regio. Ze roept ons op als liberale politieke jongeren om samen te werken en te leren van elkaar over de manier waarop wij onze politieke strijd voeren.

Zaterdag 5 november
Bij het bespreken van de resoluties blijkt hoe lastig het kan zijn om als politieke jongeren met hetzelfde uitgangspunt: liberalisme; maar met verschillende nationale achtergronden tot een gezamenlijk standpunt te komen. Voor de resolutie ‘On European Sovereign Debt crisis’ wordt stevig gediscussieerd of het EFSF moet blijven bestaan en de mogelijkheid moet zijn voor Europese leiders om landen een bailout te geven. De Jonge Democraten is voor een sterk federaal geleid Europa waar ook de sanctionering van landen met slecht economische situatie centraal wordt geregeld. Maar vele organisaties zie zoals de NUF uit Noorwegen en JULIS uit Duitsland meer in een nationale aanpak waarbij de EU een intergouvermentele rol krijgt toebedeeld.
De resolutie is niet ideaal na amendering maar het debat heeft ons gescherpt om daarna duidelijker de sociaal-liberale visie van de JD te laten horen. Later wordt onder andere de resolutie van de JD ‘More transparant and accountable Europe’ aangenomen die oproept om de financiële geldstromen voor de lobby bij Europese instituties beter inzichtelijk te maken. Ondertussen probeer ik via de wondere wereld van sociale media op de hoogte te blijven van de  actie bij het oprichtingscongres van 50pluspartij, de geweldige speech van onze voorzitter Nikie van Thiel op het D66 congres en de reacties daarop en denk ik aan hoe de actie zal gaan van afdeling Amsterdam voor de Museumnacht waarbij ik heb geholpen in de voorbereiding.
Na een lange dag vergaderen is er ’s avonds een gala diner waar we de 35ste verjaardag vieren van LYMEC en onszelf laven aan de wijn en de vele speeches van oudgedienden. Hoogtepunt is Sir Graham Watson, Europarlementariër voor Zuid-West Engeland en Gibraltar, die ons oproept als jonge liberalen om de schreeuwende in de woestijn te blijven op controversiële politieke zaken. Hij vraagt om tegendraadse geluiden te blijven geven over hoe Europese samenwerking liberaler kan en we een duurzame Europese Unie kunnen bouwen.

Zondag 6 november
Na een fantastisch gala en feest, waarbij ik iets te diep in het glaasje heb gekeken, staan we ’s ochtends te vroeg op om de laatste congreszaken door te nemen zoals membership applications en finances of LYMEC. In de middag zijn we vrij en is er nog even tijd om met de andere JD’ers gezellig te lunchen en het weekend door te spreken.
Voordat ik terug vlieg besef ik dat mijn eerste week als LB’er voorbij is gevlogen zonder te beseffen hoe bevoorrecht ik ben om dit allemaal mee te mogen maken. Elke dag ontmoet ik jongeren die dag in dag uit bezig hun liberale gedachten over een betere wereld om te zetten in daden. Het is een uitdaging om met JD’ers en andere liberalen samen te werken maar de nieuwe inzichten die ik elke dag leer geven mij enorm veel enthousiasme. Hierdoor wil ik alleen maar meer projecten wil doen voor de Jonge Democraten en nog meer mensen actief maken.

Categorie: Weblog