#

Een bestuursjaar? Dat doe je voor de vereniging

07 Jul 2017

‘Een bestuursjaar? Dat doe je voor de vereniging’

Door: Victor Weerensteijn

Mitchel Eijkemans is landelijk bestuurslid Scholing & Vorming bij de jongerentak van D66, de Jonge Democraten. Tegen het einde van zijn termijn (2016-2017) spreekt hij over zijn taken, ervaringen en do’s & don’ts.

Je bent bestuurslid Scholing & Vorming bij de Jonge Democraten. Wat moet ik me daarbij voorstellen?
Als bestuurslid Scholing & Vorming ben je verantwoordelijk voor het organiseren en promoten van ontwikkelingsmogelijkheden van de leden van de JD. Dat is naast politiek bedrijven een van de twee kerntaken van de JD. We willen graag dat onze leden zich ontwikkelen op het gebied van politiek, retorica en maatschappij, maar ook op andere gebieden.

Hoe ziet het nakomen van die verantwoordelijkheden dat er in de praktijk uit?
Ik ben inclusief voorbereiding en reistijd ongeveer 25 uur per week kwijt aan mijn taken. Onder die taken vallen onder andere vergaderen met het bestuur, contact onderhouden met D66, contact onderhouden met regionale afdelingen van de JD, maar ook evenementen organiseren en bijwonen. Daarnaast beantwoord ik in mijn functie ook dagelijks tientallen mailtjes, heb ik geflyerd voor de verkiezingscampagne, en laat je soms gewoon je gezicht zien.

Dat klinkt als een druk leven. Schuift het nog wat?
Ik heb de mogelijkheid om mijn reizen en telefoonabonnement te declareren. Daarnaast krijg je een vrijwilligersvergoeding, maar dat is echt niet zo interessant. Daar moet je het niet voor doen.

Waarvoor wel?
Voor de vereniging. Een jaar in het landelijk bestuur van de JD valt vies tegen als je geen binding hebt met de vereniging. Dat kun je je zo voorstellen: sommige landelijke bestuursleden waren al eerder betrokken bij de vereniging, terwijl anderen direct instromen in het bestuur. Als je zelf al een tijdje deel uitmaakt van de vereniging heb je denk ik meer hart voor de zaak, en valt het vrij overweldigende takenpakket je minder zwaar. Je weet dan namelijk waar je het voor doet. Als je niet eerder betrokken bent geweest bij de vereniging dan gaat de communicatie met regionale afdelingen ook vaak lastiger. Dat komt omdat het lastiger is om je in te leven in wat die regionale afdelingen nu precies willen.

Heb je daar zelf problemen mee gehad?
Nee. Ik heb al twee bestuursjaren bij afdelingen van de JD gehad, dus ik heb een sterke band met de vereniging. Ik heb aan die ervaring veel gehad, en het is een aanrader om eerst een regionaal bestuursjaar te doen alvorens je je kandidaat stelt voor een landelijk bestuursjaar.

Waren er dingen waar jij wel tegenaan liep?
Eigenlijk niet echt iets, ik heb een superleuke tijd gehad. Als ik iets moet noemen dan waren dat clashes met mensen die de rol van de vereniging anders zagen of invulden. Ik ben een doener. We bedenken iets, en ik wil dan graag spijkers met koppen slaan door het idee uitvoeren. Als andere bestuursleden daar anders instaan, bijvoorbeeld omdat ze nog verder willen discussiëren over in hoeverre zo’n idee nu daadwerkelijk wat bijdraagt aan de samenleving, konden vergaderingen soms langer duren dan ik fijn vond.

Je bestuursjaar is nu bijna afgelopen. Val je straks in een zwart gat?
Daar was ik wel bang voor, maar nu niet meer. Wat ik in ieder geval niet ga missen is het beantwoorden van tientallen mailtjes per dag, of het beheer van ons twitteraccount. Ik ga vanaf 1 september maatschappijleer geven in het voortgezet onderwijs. Daarnaast blijf ik betrokken als trainer bij de JD.

Tot slot: wat was jouw persoonlijke hoogtepunt van dit jaar?
We hadden in samenwerking met D66 en Route 66 (een ‘talentenklasje’ van D66) een evenement georganiseerd over de rol en het belang van talentontwikkeling. Dat was de academiedag met een paar goede sprekers. Het was een heel inspirerende dag over het belang van trainingen. Ik heb toen namens de JD ook een eredoctoraat uitgereikt aan Paul Schnabel. Die dag is supergoed bezocht, met hele positieve reacties. Ik vind het belangrijk dat wij ons als JD samen met D66 inzetten voor ontwikkeling en kansen voor iedereen. Dat is ook een van de peilers van onze politieke partij, die persoonlijke ontwikkeling.

Categorie: Mededelingen Weblog