#

Edwin Bakker, kritische creatieveling

06 Sep 2015

De hitte in Utrecht is nauwelijks te bevatten. Terwijl de stad wordt overspoeld door geelzuchtige fietsliefhebbers om de start van de Tour te vieren, ontmoet ik onze nieuwe Secretaris Promotie achterin een café in het Utrechtse Lombok. De enigszins vermoeid overkomende aankomende Landelijk Bestuurder schudt hij me de hand en bestelt een glas wijn. Het begin van een openhartig interview waarin Mister Flyer een boekje opendoet.

Edwin Bakker

Tekst: Bas Hazeborg

Edwin heeft afgelopen jaar binnen de Jonge Democraten naam gemaakt met zijn creatieve vaardigheden. Naast zijn taken als vormgever bij het ledenmagazine van de Jonge Democraten, de DEMO, zijn menig flyer en header van zijn hand afkomstig. “Aankomend jaar wil ik zelfs de gehele huisstijl onder handen nemen”, geeft Edwin aan met een lichte twinkeling in zijn ogen. Voor we verder spreken over deze plannen probeer ik te achterhalen wat er schuil gaat achter de aankomend Secretaris Promotie.

De jeugd van de nieuwe Secretaris Promotie vond plaats in Medemblik. “Een weinig inspirerende omgeving als je je verder wilt ontwikkelen”, aldus de West-Fries. Met een vader die opzichter is in de bouw en een moeder die de administratie doet van verschillende bedrijven heeft hij een ‘doodnormale’ opvoeding gehad. “In tegenstelling tot mijn voorganger heb ik geen spannende verhalen over de gymles”.

‘'Ik zat vooral veel alleen op mijn kamer'

Toch had de jonge Edwin niet een hele voorbeeldige jeugd. “Van mijn dertiende tot mijn achttiende heb ik nooit echt vrienden gehad. Ik had eigenlijk helemaal geen mensen om me heen en zat vooral veel alleen op mijn kamer. Daar heb ik veel last van gehad. Sinds kort lukt het me pas om een goed gesprek te voeren", compenseert Edwin. Van een gebrek aan gespreksvaardigheid is gelukkig niks meer te merken, zeker niet na het tweede wijntje in korte tijd.

‘Waar andere jongens experimenteerden met meisjes, deed ik dat met Graphic Design'

Op de middelbare school heeft Edwin naar eigen zeggen weinig gedaan. De MAVO werd al snel weinig uitdagend voor hem. “Dat Deutsch, dat vond ik maar niks.” zegt Edwin, waarna de geest van Carlo Schimmel een ijzige kou produceerde in het eerst zo warme café. Daarna doorliep Edwin de HAVO zonder problemen. “De middelbare school was zo makkelijk dat ik nooit iets heb hoeven doen, waardoor ik veel tijd had om me op gebied van graphic design te ontwikkelen. Waar andere jongens experimenteerden met meisjes, deed ik dat met graphic design”, zegt Edwin met een knipoog.

“Toen ik achttien werd ben ik begonnen met Media en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Dit bleek vooral gericht op redactiewerk, wat erg interessant was. Ik kwam er achter dat ik al het ontwerp van een tijdschrift interessanter vond dan de inhoud. Helaas heb ik deze studie nooit afgemaakt.” Op zijn vierentwintigste verhuisde Edwin naar Amstelveen, waar hij nog steeds woonachtig is, om met zijn tweede studie in Product Design te beginnen. “Helaas ben ik ook hier kortgeleden ook mee gestopt. Ik heb veel van mijn studies en werkzaamheden geleerd, ik heb enkel niet de diploma's om het te bewijzen”.

‘ In het land der blinden is een oog koning’

Toen Edwin 25 was, wilde hij meer doen met zijn politieke ideeën. “Ik ben bij de JOVD en DWARS langs geweest. DWARS vond ik iets te zweverig en hebben nooit op mijn mail gereageerd, de JOVD vond ik veel te ballerig. Eén of andere gozer begon een kulverhaal over auto’s en snelwegen. Daar was ik snel klaar mee.” Edwin’s eerste ervaring met de Jonge Democraten was een nieuwjaarsborrel, waar hij uitbundig werd begroet door Joran Oud. Mede door het enthousiasme van Joran kwam hij vaker terug.

Na een half jaar in Ankara te hebben gestudeerd, waar hij naar eigen zeggen het ontwerpen goed onder de knie heeft gekregen, kwam hij in januari 2014 terug naar Amsterdam. “Toen ik een paar activiteiten had meegepakt kwam iemand erachter dat ik kon ontwerpen en zo ben ik er eigenlijk ingerold. In het land der blinden is een oog koning” Edwin werd wederom bijzonder actief: naast het volgen van commissies deed hij verschillende ontwerpklussen, en aan het einde van het jaar besloot hij de grote sprong te wagen. Edwin besloot campagne te voeren tegen Kevin van Dal en Mark Ottema om Secretaris Promotie te worden in het Landelijk Bestuur.

‘Ik heb zaadjes kunnen planten waar ik nu de vruchten van kan plukken’.

Helaas voor hem behaalde Edwin geen verkiezingsoverwinning. Mark Ottema werd Secretaris Promotie. Toch heeft Edwin heeft dit echter nooit echt als een tegenslag gezien. “Ik heb me absoluut niet benadeeld gevoeld om actief te blijven binnen de Jonge Democraten. Als voorman van het Creatief Team heb ik zaadjes kunnen planten waar ik nu de vruchten van kan plukken. Over het algemeen was de samenwerking met Mark goed, hij mistte alleen soms het creatief inzicht waar ik hem goed kon aanvullen.”

Edwin geeft aan dat het zichtbaarste project in zijn bestuursjaar het vernieuwen van de huisstijl wordt. Hij wil de afdelingen faciliteren met een nieuw logo, templates en formats. Daarnaast wil Edwin als Secretaris Promotie vooral de specifieke kennis - die bij een bepaalde afdeling aanwezig is - verspreiden over de andere afdelingen. “Onder het huidige Landelijk Bestuur zijn de afdelingen dichter naar elkaar gegroeid. Dat is de perfecte basis voor kennisuitwisselingen of kruisbestuivingen, bijvoorbeeld op het gebied van promotie.”.

‘Ik wil projecten organiseren die losstaan van de dagelijkse politiek rompslomp’

Maar er komt natuurlijk nog meer op het bordje van een Landelijk Bestuurslid Promotie. “Wat ik voor de rest ga doen moet een beetje blijken. De concrete organisatie van Introdagen en Introweekenden wordt sowieso een uitdaging voor mij, daarbij kan ik veel leren van mijn voorganger. Ik ben enigszins een chaoot.”

Edwin wil in zijn rol als Secretaris Promotie vooral ondersteunen bij projecten van andere bestuursleden. Hij ziet het grafische ontwerp als een manier om het verhaal van de Jonge Democraten naar buiten te versterken. “Daarnaast vormen grote, succesvolle projecten de katalysator voor intern succes. Ik wil een aantal grote projecten organiseren die losstaan van de dagelijkse politiek rompslomp.”

Al met al kunnen we veel van Edwin verwachten. Een nieuwe huisstijl, kruisbestuiving van promotionele kennis en kunde en grote projecten beloven veel goeds van de aankomende Secretaris Promotie, maar er is meer. Edwin blijft vriend en vijand verbazen. Eén van zijn laatste konijnen uit de hoge hoed was zijn coming out als model, hoewel we dat stiekem ook wel hadden kunnen vermoeden gezien zijn goddelijke lijf. “Tijdens het Congres was mijn modellenwerk een running gag geworden. Ik neem mezelf niet te serieus, het modellenwerk was een grapje dat ik kort met veel plezier heb gedaan.” Lachend schudden we elkaar de hand en verdwijnen we in een schreeuwende meute fietsliefhebbers. 

Categorie: Weblog