#

Dirkjan Tijs, gedoodverfde voorzitter

05 Sep 2014

De verrassing was niet erg groot toen Dirkjan Tijs bij het laatste Congres in juni werd verkozen als nieuwe voorzitter van de Jonge Democraten. De 26-jarige geboren Goirlenaar was immers de enige gegadigde voor de positie. “Ik kreeg al in een vroeg stadium te horen dat mensen niet onwelwillend tegenover mijn kandidatuur stonden, dus wellicht ligt het daaraan. Maar jammer is het wel, want concurrentie maakt je alleen maar sterker”, vertelt hij in Florin, het huiscafé van de JD in Utrecht. Dirkjans populariteit en ervaring binnen de JD maakten hem een bijna onklopbare tegenstander in de verkiezingsstrijd. Vanaf september mag hij zijn verkiezingsbeloftes in gaan lossen als voorman van het nieuwe Landelijk Bestuur. “Ik heb het gemist.”

Tekst: Dion Mebius

Beeld: Meriam de Lange

Hij is inmiddels een coryfee te noemen binnen de Jonge Democraten. Dirkjan werd in 2009 lid, zo rond de Europese verkiezingen van dat jaar. Het was een periode waarin er sowieso veel veranderde in zijn leven. “Ik had net een jaar voor de klas gestaan als leraar Aardrijkskunde op de middelbare school en vroeg mezelf af: ‘wil ik dit de rest van mijn leven doen?’ Het antwoord was nee, dus ik ging weer naar de universiteit.” Hij begon aan een studie Politieke Geografie in Utrecht en meldde zich rond die tijd ook aan bij de JD. Het idee om lid te worden van een politieke jongerenorganisatie kreeg hij van een huisgenoot die lid was van het CDJA en zich wekelijks bezighield met zaken waar Dirkjan ook warm voor liep.

‘Ik denk dat ik de kwaliteiten heb die goed passen bij de rol van voorzitter’

Dirkjan koos echter niet voor de jongerenpartij van het CDA maar voor die van D66. “Ik hechtte in die tijd vooral veel waarde aan het pro-Europese standpunt van die partij, en de Jonge Democraten leken het beste bij me te passen. Na mijn eerste bezoek werd ik meteen actief lid en al vrij snel was ik Secretaris Politiek bij de afdeling Utrecht.” Het werd echter niet wat hij er van had verwacht. “Dat kwam vooral doordat ik niet zo gek ben op gemeentelijke politiek. Wel hebben we ons nog uitgesproken tegen Aleid Wolfsen, die toentertijd burgemeester van Utrecht was en affaire na affaire aan elkaar reeg.” Na tien maanden hield Dirkjan het voor gezien en stelde hij zich kandidaat als Secretaris Politiek van het Landelijk Bestuur, een functie die hij vervulde van 2012 tot 2013.

En nu, vijf jaar na zijn eerste kennismaking met de Jonge Democraten, maakt hij zich op om Voorzitter te worden. “Ik ben van nature een twijfelaar, maar ik begon de partij en het hebben van een bestuursfunctie toch te missen. Ik denk bovendien dat ik kwaliteiten heb die goed passen bij wat vereist wordt als Voorzitter. Ik ken de JD, denk in de geest van de partij en met mijn organisatorische vaardigheden kan ik wel wat van de grond krijgen.” Uitdagingen ziet hij zeker ook. “Als Voorzitter draag je de verantwoordelijkheid en moet je er voor zorgen dat de band tussen de andere LB-leden optimaal is, zodat je zoveel mogelijk gedaan kan krijgen. Als je in het Landelijk Bestuur zit ben je meestal niet op je mondje gevallen, dus dat wordt nog wel een klus”, glimlacht hij. 

Op zijn conduitestaat prijken enkele activiteiten waar hij met veel trots op terugblikt. Zo heeft hij goede herinneringen aan de reis naar Israël en de Palestijnse gebieden die hij samen met Ivanka Bloom mogelijk maakte. Het werd een trip om nooit te vergeten. “Onderhandelaars die met John Kerry, de minister van Buitenlandse Zaken van de VS, hadden gewerkt,  spraken nu met ons. Geweldig.” Ook aan de zorg-masterclasses die hij samen met Suzan Kemperman organiseerde kan hij niet vaak genoeg herinnerd worden. “We vonden dat er te vaak zomaar wat gezegd werd in het zorgdebat. Met sprekers als wijlen Els Borst en Wouter Bos slaagden we er in om de broodnodige genuanceerde discussie op gang te brengen.” 

Zelfs het televisieprogramma EenVandaag klopte bij ze aan. Omdat Suzan Kemperman, tegenwoordig raadslid voor D66 in Arnhem, geen acte de présence kon geven, was het aan Dirkjan om zijn debuut op de buis te maken. “Tot die tijd was ik alleen nog maar geïnterviewd door studenten van de School van Journalistiek”, grinnikt hij. “Het ging om de QALY, de kosten voor een extra levensjaar met kwaliteit van leven. Wij stelden dat die kosten maximaal 80.000 per jaar mochten zijn.” In de uitzending vertelt hij dat er in de huidige situatie willekeur is ontstaan en het minder ethisch is om de status quo in stand te houden dan er een prijskaartje aan te hangen. “Het lijkt een kille, economische discussie, maar ik ben blij dat we het hebben gedaan.”

‘Ik ben in de eerste plaats een democraat, pas daarna een federalist’

Het komende jaar mag hij proberen om ook zijn voorzitterschap tot een succes te maken. De precieze uitwerking heeft nog niet, maar de grove lijnen zitten al in zijn hoofd. “We moeten vooral luisteren naar de input van de leden. Van alle leden. Ik denk dat het Landelijk Bestuur niet teveel van eigen kracht uit moet gaan, maar de ideeën van de rest naar een hoger plan moet tillen. Uiteindelijk ben ik ook maar gewoon een van de 5600 leden die onze vereniging telt.”

Dat betekent niet dat Dirkjan zelf geen paradepaardjes heeft. “Natuurlijk heb ik enkele punten die ik zelf wil aansnijden als voorzitter. Dan denk ik bijvoorbeeld aan hoe we de burger dichter bij de EU kunnen brengen. Er is nog veel onduidelijkheid en vijandigheid binnen de EU-landen. Als daar verandering in komt ziet de toekomst in de Unie er een stuk rooskleurig uit. Daarmee bedoel ik niet dat we mensen de EU op moeten dringen. Ik ben in de eerste plaats een democraat, pas daarna een federalist.” Ook zijn hoofdbrekens over de zorg zijn in de afgelopen twee jaar niet verdwenen. “De stijgende zorgkosten en de vergrijzing schreeuwen allebei om een vernieuwde aanpak. Er dienen nu eens spijkers met koppen te worden geslagen.” Daarnaast zijn duurzame energie en de toenemende digitalisering onderwerpen die hem aan het hart gaan en waar we hem het komende jaar over zullen horen.

Uit bijna elk woord dat Dirkjan uitspreekt sijpelt zijn waardering voor de Jonge Democraten door. De vereniging betekent veel voor hem, geeft hij toe. “De JD maakt een groot deel van mijn leven uit. Soms zelfs groter dan je zou willen, want de studie heeft er meer dan eens onder geleden.” Die tijd beschouwt hij niet als verloren. “Je leert ontzettend veel van het werken binnen een vereniging als de deze. De JD is aan de ene kant een platform om je mening te etaleren, en aan de andere kant een katalysator van ideeën. Je komt samen, bedenkt argumenten, discussieert met elkaar... De afgelopen vijf jaren zijn ontzettend belangrijk geweest voor mijn persoonlijke ontwikkeling.”

The Florin is ondertussen leeggestroomd. Het barpersoneel is bezig met het opruimen van de laatste glazen die her en der nog op de tafels staan. Dirkjan maakt een praatje met het barpersoneel, dat hij ‘inmiddels door en door kent’, en vraagt om de rekening. Voordat we afscheid nemen moet hem nog wat van het hart. “De Jonge Democraten is voor mij bovenal een ontzettend aangenaam gezelschap waar iedereen zich thuis kan voelen en, bovenal, wordt gerespecteerd om wie die is. Nooit wordt iemand uitgelachen vanwege een afwijkend uiterlijk, karakter of een mening die niet in ieders straatje past. Dat is een ontzettend waardevol gegeven bij een vereniging als deze. En dat is ook waarom ik er zo trots op ben om Voorzitter te mogen zijn van deze toffe groep mensen.”

Categorie: Weblog