#

Digizine juni 2010

14 Jun 2011

De laatste zaterdag van mei vond in het Beatrix Theater te Utrecht het halfjaarlijks congres van D66 plaats. De Jonge Democraten (JD) waren aanwezig met een eigen stand, twee fringemeetings en drie politieke moties die allemaal werden aangenomen. Met moties rond bloeddonatie door homoseksuelen en de opheffing van het verbod op alle drugs waren de Jonge Democraten na afloop veelvuldig terug te vinden in de media. Hier vind je meer informatie over de moties.

Digizine


Beste lezer,

 

De laatste zaterdag van mei vond in het Beatrix Theater te Utrecht het halfjaarlijks congres van D66 plaats. De Jonge Democraten (JD) waren aanwezig met een eigen stand, twee fringemeetings en drie politieke moties die allemaal werden aangenomen. Met moties rond bloeddonatie door homoseksuelen en de opheffing van het verbod op alle drugs waren de Jonge Democraten na afloop veelvuldig terug te vinden in de media. Hier vind je meer informatie over de moties.

Verder maken we deze maand politieke drukte rondom het pensioenakkoord, dat desastreus is voor de houdbaarheid van ons pensioenstelsel. Het akkoord dat vorige week door het kabinet en de sociale partners werd gepresenteerd maakt het stelsel nog slechter voor jongeren dan het nu al is. Bovendien worden er grote kansen gemist: de perverse solidariteit van arm naar rijk blijft behouden en de noodzakelijke structurele bezuinigingen blijven uit. Woensdagochtend stonden we bijvoorbeeld met een groot artikel in NRC Next, dat je hier kunt teruglezen.

In deze nieuwsbrief vind je meer informatie over de aankomende landelijke activiteiten, waaronder het zomersymposium Werk & Inkomen. Heb je je nog niet aangemeld? Doe dat dan snel. Daarnaast zijn de inschrijvingen geopend voor onze sportdag die plaats zal vinden op 1 september op het strand in Den Haag. 

Tot slot zijn we op zoek naar leden die zich actiever willen gaan inzetten voor onze vereniging door middel van deelname in het op te richten acquisitieteam, een van de politieke werkgroepen of als portefeuillehouder. Ook wordt er een een essaywedstijd georganiseerd voor leden die graag in de pen klimmen. Onderaan deze nieuwsbrief vind je meer informatie. 

Met vrijzinnige groet!

Het Landelijk Bestuur

Agenda

25-6-2011

10:30

Symposium Werk en Inkomen
Utrecht

Wat vindt Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya van het pensioenvoorstel van de JD? Welke tips kan oprichter van Center of Entrepreneurship Kemerling mij geven om een onderneming te starten? Hoe denkt beroemd psychologe Woltering meer vrouwen aan het werk te krijgen? Welke ideeën heeft MKB-voorzitter van Straalen voor het flexibiliseren van de Arbeidsmarkt? Deze - en nog veel meer- vragen komen aan bod bij de verschillende sessies tijdens het zomersymposium 2011! In het centrum van Utrecht zullen we ons de hele dag buigen over vraagstukken rond het thema werk & inkomen. Het bomvolle programma wordt afgesloten door een gezellig diner in de Utrechtse binnenstad en voor wie dan nog genoeg heeft, valt er nog te dansen tot in de late uurtjes. 

Let op: aanmelding voor het symposium is vereist en kan via deze link. Vol is vol! De kosten voor de hele dag bedragen € 15,-, inclusief lunch en diner. Dineer je niet mee, dan bedragen de kosten slechts € 5,-. Voor symposiumgangers die na het feest niet naar huis kunnen, zijn er een beperkt aantal bedden gereserveerd. De kosten voor een overnachting + symposium + diner bedraagt € 21,50.

Is 'Geen gezeik, iedereen rijk', de jaren 80-leus van Van Kooten & de Bie, nog houdbaar in de 21ste eeuw? Kunnen we hem afschrijven of misschien nieuw leven inblazen? Het Symposiumteam hoopt jullie allemaal te zien op 25 juni!

1-9-2011

14:00

Sportdag
Den Haag

Het kabinet is rampzalig, de jeugd is de dupe. Kom uit je luie stoel. Het is tijd voor ACTIE! Op donderdag 1 september zal Den Haag volstromen vol enthousiaste JD-ers, want de jaarlijkse sportdag breekt weer aan. Kom lekker bakken op het Scheveningse strand, of ga sumo-worsstelen als je figuur geen bikini toestaat. Verder: megavoetbal, beachvolleybal en strandhonkbal. Wie verdedigt de eer van zijn afdeling of commissie? Schrijf je hier in en er zal een teamper afdeling en commissie gevormd worden. Mocht je niemand kennen die ook gaat? Geen punt, wij delen je in! Na een dagje bakken en sporten is het natuurlijk hoogtijd voor heerlijk eten aan het strand (ook voor niet-sporters). Doe dus mee en schrijf je in via deze link!

 


Gezocht: Portefeuillehouder Ruimte en Mobiliteit

Als portefeuillehouder ben je de schakel tussen het landelijke bestuur en jouw inhoudelijke ruimtelijke werkgroep. Je bent het uithangbord van de ruimtelijke ordening binnen de JD en hebt als taak om dit thema binnen de JD verder te promoten. Als portefeuillehouder houdt je daarnaast de beleidsagenda en het nieuws rond jouw portefeuille goed in de gaten en schrijf je samen met jouw werkgroep opinieartikelen in landelijke kranten en een nieuwe ruimtelijke resolutie voor de JD. Je behoort daarnaast tot het Politiek Kernoverleg waarin je samen met andere portefeuillehouders invloed hebt op de strategie van de vereniging. Het brede werkgebied met de vele overlap met andere portefeuilles maakt het een bijzonder leuke en dynamische functie.


Als portefeuillehouder ben je ruim 8 uur per week kwijt aan de Jonge Democraten. De momenten hiervoor kan je veelal zelf bepalen. Heb jij veel enthousiasme, kan je leiding geven aan een werkgroep en wil je tijd maken voor het vormen van de ruimtelijke visie van de JD? Stuur dan uiterlijk 26 juni a.s. een mailtje naar Sam Quax, de Secretaris Politiek van het Landelijk Bestuur op politiek@jongedemocraten.nl. Voor inhoudelijke vragen over de portefeuille, plannen of de werkgroep kan je mailen naar ph.ruimte@jongedemocraten.nl

 

 

Portefeuillehouder Gezondheidszorg gezocht

Het Landelijk Bestuur van de Jonge Democraten is op zoek naar een portefeuillehouder voor het thema Gezondheidszorg. Als portefeuillehouder heb je veel mogelijkheden om een politieke inhoud te geven omtrent onderwerpen die raken aan de gezondheidszorg. Denk hierbij aan de ouderenzorg, de ziekenhuiszorg en preventie. Gezien de huidige bezuinigingen en stelselwijzigingen biedt dit thema zeer actuele onderwerpen om binnende Jonge Democraten of landelijk op de agenda te zetten. Je houdt als portefeuillehouder de beleids-agenda en het nieuws rond jouw portefeuille goed in de gaten en je bent initiator van opinie-artikelen in landelijke kranten en discussies binnen de vereniging. Je functioneert ook als ad-hoc adviseur van het Landelijk Bestuur en vraagbaak voor afdelingen.

 

Voor het thema gezondheidszorg is een actieve en enthousiaste werkgroep beschikbaar. Hiermee worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd om een visie te vormen over een (actueel) onderwerp.Ten slotte behoor je ook tot het Politiek Kernoverleg waarin je samen met andere por-tefeuillehouders invloed hebt op de strategie van de vereniging. Het is een prachtige functie waarbij je echt iets kunt bijdragen aan de discussie en visie op duurzaamheid in het publieke debat en natuurlijk binnen de Jonge Democraten.


Voor meer informatie kun je terecht bij de huidige portfeuillehouder Jacco Schutte via ph.zorg@jongedemocraten.nl. Je sollicitatie kun je voor 26 juni sturen naar politiek@jongedemocraten.nl, met een curriculum vitae en een motivatie.

 

 

Essaywedstrijd 2011: Wat is sociaal-liberalisme?

Het gedachtegoed van een partij is het fundament voor de toekomst. Deze wedstrijd staat in het kader van het versterken en het onder de aandacht brengen van ons gedachtegoed. Wie zijn wij? Waar staan wij voor? En specifieker: wat is sociaal-liberalisme? Wat betekent sociaal-liberalisme voor de burger in het algemeen en voor jou specifiek? Wat zijn haar grondslagen? Waar staat - volgens jou - het sociaal-liberalisme ten opzichte van andere denkrichtingen? Het is belangrijk dat we hier over blijven nadenken, en blijven zoeken naar fundamentele antwoorden op fundamentele vragen


Daarom roepen wij jou op om te gaan schrijven! Stuur voor 15 augustus jouw essay van 1500 woorden op naar essaywedstrijd@jongedemocraten.nl. De winnaar zal op 5 september bekend worden gemaakt en ontvangt een fantastische prijs en eeuwige roem. Ook wordt het winnende stuk gepubliceerd in DEMO. Tot slot worden alle essays gebruikt als input voor de werkgroep filosofie, die na de zomer intensief met dit vraagstuk aan de slag zal gaan. 

Instructies essay: 
Onderwerp: Zie vragen hierboven. Wat is sociaal-liberalisme? Wees creatief! 
Max aantal woorden: 1500 
Deadline: 15 augustus

 

Acquisitieteam

Afgelopen congres werd nogmaals duidelijk hoe belangrijk het voeren van aquisitie is om het budget van verschillende organen binnen de organisatie te vergroten. Om dit te bewerkstelligen is het Landelijk Bestuur op zoek naar enthousiaste leden die in het aquisitieteam willen plaatsnemen. De functie zal ongeveer 2uur in de week in beslag nemen en het team zal ongeveer eens in de 6 à 8 weken bij elkaar komen. Ben je enthousiast, zit je vol nieuwe ideeën en heb je interesse? Stuur dan vóór 1 juli een mailtje naar nikie.vanthiel@jongedemocraten.nl . Hopelijk mogen we jouw verwelkomen in het nieuwe aquisitieteam!


Daarnaast is het Landelijk Bestuur ook op zoek naar iedereen die ervaring heeft met aquisitie, ook diegene die geen directe interesse hebben in het aquisitieteam. Het team zou dan graag voor een avondje gebruik maken van jouw kennis! Ook hiervoor kun je mailen naar nikie.vanthiel@jongedemocraten.nl

 

 

Deelnemers werkgroep Kunst, Cultuur en Media gezocht

Onze nieuwe portefeuillehouder Kunst, Cultuur & Media, Ilana Rooderkerk, is op zoek naar JD-leden met kennis van één of meer van de verschillende sectoren die binnen de portefeuille vallen (beeldende kunst, muziek, schrijven, acteren, dansen, publieke omroep) en zich verder willen verdiepen in het beleid rondom Kunst, Cultuur & Media. De werkgroep zal maximaal een keer per maand bijeen komen om te brainstormen en de lijn uit te zetten. Als voorbereiding hierop ga je zelfstandig aan de slag met het verzamelen van informatie en het bedenken van creatieve plannen. Geinteresseerde JD-leden kunnen een mailtje sturen met hun CV en motivatie naar ph.kunst@jongedemocraten.nl.

 

 

Werkgroepleden Filosofie gezocht

Ben jij geinteresseerd in filosofie? Wil jij onderzoek doen naar de fundamenten van onze vereniging? Meld je dan aan als lid van de kopgroep filosofie! Het komende jaar zal in het teken zijn van het verkennen van filosofische tegenstellingen met andere partijen en het verdiepen van onze eigen filosofie. Als werkgroeplid zul je niet alleen actief kunnen bijdragen aan dit debat, maar ook veel kunnen opsteken over de grote sociaalliberale denkers van onze tijd.


Voor deze werkgroep is een maximum van vijf leden, die het komende jaar regelmatig bijeen zullen komen. Voor vragen en aanmeldingen kun je mailen naar politiek@jongedemocraten.nl, doe dit voor 27 juni! Stuur voor je aanmelding een korte motivatie mee.

 

 

Deelnemers werkgroep onderwijs gezocht

De JD heeft een ontzettend mooi en goed politiek hoofdstuk op het gebied van onderwijs, wat op het gebied vmbo en mbo voor verbetering vatbaar is. Dit zal dan ook het speerpunt zijn voor de nieuwe werkgroep onderwijs van de JD: een nieuw stuk op vmbo en mbo. Dit is echter niet het enige! Aankomend jaar zal er weer veel gebeuren in o.a. het hoger onderwijs. Zo zal de commissie Dijkgraaf het kabinet adviseren over de profilering van universiteiten en zal de invulling van de commissie Veerman bekend worden. Op andere lagen van onderwijs zullen opinieartikelen en ingezonden brieven geschreven worden.


De werkgroep zal gaan bestaan uit verschillende lagen van onderwijs, zodat problemen en mogelijke verbeterpunten goed op elkaar kunnen aansluiten. Op die manier kunnen we werken aan een nog beter programma en goede opinieartikelen. Voel jij aangesproken of heb je een mening over het onderwijs of wil je gewoon meedenken? Help mij dan en meld je aan voor de werkgroep! Mail naar: ph.onderwijs@jongedemocraten.nl.

 

Categorie: Weblog