#

Digizine april

16 Feb 2011

digizine-header


Beste Jonge Democraat,


Afgelopen voorjaarscongres is het Landelijk Bestuur van samenstelling veranderd. Cas van Kleef en Ben Burgers zijn afgetreden. Het Landelijk Bestuur dankt hen voor hun inzet en wenst hen alle goeds toe. Sam Quax is verkozen als Secretaris Politiek en zal in die hoedanigheid een jaar deel uitmaken van het LB. Het komende halfjaar hoopt het LB haar uitgestippelde beleid verder uit te werken, nog meer leden te activeren en enthousiasmeren en onverminderd aanwezig te zijn in het politieke debat.


In deze Digizine vind je veel belangrijke informatie. Het LB heeft vacatures open staan voor een Ad-Interim Internationaal Secretaris, leden voor Groeicommissie-2 en twee portefeuillehouders. Ook de werkgroep Buitenlandse Zaken is op zoek naar leden


Verder staan er in de komende maanden drie interessante en belangrijke activiteiten op het landelijk programma: de Dies Naltalis van de Jonge Democraten Academie, een discussieavond over de begroting en het Landelijk Debattoernooi. We hopen je op een van deze activiteiten te ontmoeten! Verder zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar voor de Brusselreis. Ga mee en beleef onder leiding van de INCO een uniek weekend!


Tot slot is staat de nieuwe DEMO-redactie te springen op stukken rondom het thema Staat. Kruip dus in de pen en stuur je stukken in!

 

 

Discussieavond wijzigen begroting 2011

Vrijdag 13 mei 2011, 20.00

Kargadoor, Oudegracht 36, Utrecht

 

Het gaat boven verwachting goed met de landelijke financiën van de JD. Er is veel meer speelruimte in de begroting 2011 dan verwacht, waardoor we nu een prettige keuze moeten maken: waar wil de vereniging meer geld in stoppen voor de rest van het jaar? Het LB organiseert een brainstorm /discussieavond hierover en nodigt iedere JD'er uit om mee te denken tijdens deze discussieavond! Tevens beginnen nu de voorbereidingen voor de begroting 2012, waar we ook over gaan nadenken.

 

Datum en tijd is vrijdag 13 mei om 20.00 uur. Locatie is De Kargadoor in Utrecht centrum (Oudegracht 36). Aanmelden is gewenst, dan krijg je vooraf de stukken opgestuurd en weten we met hoeveel mensen we rekening moeten houden. Stuur voor aanmelding een e-mail naar Landelijk Penningmeester Robert Landheer, robert.landheer@jongedemocraten.nl. Bij hem kun je ook terecht met eventuele vragen.

 

 

Landelijk Debattoernooi

zaterdag 21 mei 2011

Poort van Kleef, Mariaplaats 7, Utrecht

 

Het landelijk debattoernooi is dé gelegenheid waar de woordensmeden van de JD tegen elkaar worden gezet in de strijd om de JD Academie Debatbokaal! Afdelingen strijden op 21 mei om deze prestigieuze prijs binnen te halen. Het debat zal in amerikaans parlementaire stijl worden uitgevoerd (5-5-3 min) in teams van 2. De exacte locatie en meer info zal binnenkort bekend worden gemaakt! Bekijk hierrrr alvast het filmpje en kom op 21 mei jouw afdelingsteam aanmoedigen in een ware strijd der titanen!

 

 

Dies Natalis Jonge Democraten Academie

Woensdag 25 mei 2011, 19.30

Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

 

Op 25 mei is het zover: de JD Academie opent officieel haar deuren! Op gepaste wijze zal de Dies Natalis van het kennis- en trainingscentrum van de Jonge Democraten worden geopend met een lezing door niemand minder dan Professor Alexander Rinnooy Kan. Deze opening zal plaats hebben op 25 mei om 19:30 uuir in het JD Academiegebouw aan het Domplein 29 te Utrecht. Na de officiele opening zal Prof. Dr. Rinnooy Kan, met een knipoog naar de academische tradities - uit hande van rector magnificus Reinier Folkerts het eerste ere-doctoraat namens de JD Academie in ontvangst nemen voor zijn verdiensten als sociaalliberaal denker, wetenschapper en bestuurder. De dies Natalis zal ter afsluiting feestelijk worden gevierd met een de borrel in het JD Academiegebouw. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Brusselreis

31 mei - 1 juni

 

Op 31 mei en 1 juni zal een delegatie van ca. 35 Jonge Democraten een bezoek brengen aan de Europese hoofdstad. Jij kunt hier bij zijn! Heb jij interesse in een bezoek aan het Europees Parlement en de Europese Commissie, het bijwonen van een privacy platform georganiseerd door Sophie in 't Veld en het bijwonen van een ALDE Group Meeting? Dan is dit de kans, want er zijn nog enkele plaatsen vrij! Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

 

 

Gezocht: Internationaal Secretaris a.i.

Het Landelijk Bestuur zoekt een Internationaal Secretaris a.i.. De kandidaatstellingsprocedure voor deze ad interim-funtie is per heden geopend tot en met 5 mei 2011. De duur van deze ad interim functietermijn is tot het Najaarscongres 2011. Een selectieadviescommissie zal in de week van 9 t/m 15 mei gesprekken voeren met de kandidaten. Mogelijk zal een eventuele voorselectie plaatsvinden n.a.v. de kandidaatstelling. Aansluitend zal de selectieadviescommissie advies uitbrengen aan het Landelijk Bestuur, die de nieuwe Internationaal Secretaris per eind mei aan zal stellen.

 

De Internationaal Secretaris is het gezicht van de Jonge Democraten over de grenzen heen. De Internationaal Secretaris is verantwoordelijk voor het stimuleren van politieke en filosofische discussies over internationale politiek binnen de vereniging en het mede-ontwikkelen en uitdragen van de politieke lijn op internationale thema's. Daarnaast werkt de Internationaal Secretaris intensief samen met de Internationale Commissie en de Portefeuillehouder Buitenlandse Zaken. De voorkeur gaat uit naar iemand die zich bij het Najaarscongres mogelijk zou willen kandideren voor de functie van Internationaal Secretaris, en/of iemand die reeds ervaring heeft op het 'internationale terrein' binnen de Jonge Democraten.

 

Takenpakket:

- Stimuleren van politieke en filosofische discussies over internationale politiek binnen de JD;

- Verantwoordelijk voor het mede-ontwikkelen en uitdragen van de politieke lijn op internationale thema's;

- Verantwoordelijk voor de vertegenwoordiging van de Jonge Democraten op activiteiten in het buitenland;

- Organiseren van activiteiten rondom internationale thema's binnen en buiten de JD;

- Contact onderhouden met koepelorganisaties LYMEC en IFLRY.

- Contacten leggen en onderhouden met zusterorganisaties over de grens;

- Ondersteunen van afdelingen bij het organiseren van Twinnings;

- Contact onderhouden met de Internationaal Secretaris van D66;

- Ondersteunen van de Internationale Commissie.

 

Functie eisen:

- Uitstekende talenkennis (minimaal Engels: lezen, spreken, schrijven uitstekend, tweede taal is een pre)

- Politiek en cultureel sensitief;

- Kennis van internationale politiek;

- Kennis van de standpunten van de Jonge Democraten en lopende discussies.

- Representatief en in het bezit van netwerkvaardigheden;

- Kennis van fondsenwerving;

- Debat- en discussievaardigheden;

- Goede (non)verbale kwaliteiten;

- Organisatorische vaardigheden;

- Vermogen om mensen te binden en motiveren.

 

Wil jij in een hecht en gemotiveerd team Internationaal Secretaris a.i. worden? Stuur je motivatiebrief van maximaal 1000 woorden en c.v. dan naar sollicitaties@jongedemocraten.nl . Wil je eerst meer weten? Stuur dan een e-mail naar hetzelfde adres of neem contact op met Maarten Koning (06 2185 9583)

 

 

Gezocht: leden voor de Groeicommissie-2

In navolging van Groeicommissie-1, die aanbevelingen heeft gedaan over de organisatiestructuur en - cultuur van onze organisatie en de op het congres aangenomen organisatorische motie, stelt het Landelijk Bestuur de Groeicommissie-2 in.

 

Groeicommissie-2 is een ad hoc commissie met een mandaat van hooguit 12 maanden. Van Groeicommissie-2 wordt verwacht dat ze concrete uitvoering geeft aan de aanbevelingsrichtingen van Groeicommissie-1. Groeicommissie-2 adviseert de verschillende organen van de organisatie met concrete aanbevelingen. Eveneens komt Groeicommissie-2 zo nodig met congresvoorstellen om gedragen oplossingen voor breed onderkende problemen te institutionaliseren tijdens het Najaarscongres 2011 en tijdens het Voorjaarscongres 2012. Groeicommissie-2 zal bestaan uit ca. 7 betrokken leden uit verschillende organen van de organisatie, maar ook uit 'gewone' leden.

 

Voor Groeicommissie-2 zoeken wij gemotiveerde, actieve nieuwe en oude Jonge Democraten die voor een jaar deel uit willen maken van deze commissie. Je hebt affiniteit met nadenken over de organisatiestructuur en - cultuur van onze organisatie. Schatting tijdsbesteding: gemiddeld 2 uur per week.

 

Wil je deel uitmaken van de Groeicommissie-2? Stuur dan voor 5 mei a.s. een e-mail met CV en motivatie van maximaal 1000 woorden naar sollicitaties@jongedemocraten.nl . Voor meer informatie over de functie kun je een e-mail sturen naar hetzelfde adres of contact opnemen met Maarten Koning (06 2185 9583)

 

 

Twee nieuwe portefeuillehouders gezocht

Het Landelijk Bestuur van de Jonge Democraten is op zoek naar portefeuillehouders voor de thema's onderwijs & wetenschap en kunst, cultuur & media.

Als portefeuillehouder heb je veel mogelijkheden om een politiek onderwerp binnen de Jonge Democraten of landelijk op de agenda te zetten. Als portefeuillehouder houdt je daarnaast beleidsagenda en het nieuws rond jouw portefeuille goed in de gaten en je bent initiator van opinie-artikelen in landelijke kranten en discussies binnen de vereniging. Je functioneert ook als ad-hoc adviseur van het Landelijk Bestuur en vraagbaak voor afdelingen. Ook is er de mogelijkheid een eigen werkgroep draaiende houden of bijeenkomsten organiseren. Je behoort daarnaast tot het Politiek Kernoverleg waarin je samen met andere portefeuillehouders invloed hebt op de strategie van de vereniging. Het is een prachtige functie waarbij je echt iets kunt bijdragen aan de discussie en beleid over onderwijs in het publieke debat en natuurlijk binnen de Jonge Democraten.

 

Als portefeuillehouder ben je ongeveer 8 uur per week kwijt aan de Jonge Democraten, maar je kunt veel in je eigen tijd doen. Heb jij politieke energie en wil je bijdragen aan een progressiever Nederland? Stuur dan uiterlijk 1 mei a.s. een mailtje naar Sam Quax, de Secretaris Politiek van het Landelijk Bestuur op politiek@jongedemocraten.nl. Voor meer informatie over de specifieke werkzaamheden kun je hier terecht.

 

 

Werkgroep Buitenlandse Zaken zoekt leden!

Sla jij je krant ook altijd meteen om naar de buitenland-pagina's? Heb jij een geheel eigen visie op het al dan niet democratiseren van landen in Noord-Afrika? Wil jij samen met andere JD'ers betrokken zijn bij het ontwikkelen en scherp houden van de politieke visie van de Jonge Democraten ten aanzien van ons buitenlands beleid? Dan is de werkgroep Buitenlandse Zaken iets voor jou!

 

Vrijdag 13 mei aanstaande vindt er een open werkgroepbijeenkomst plaats waar zowel oudegedienden als geïnteresseerden meer dan welkom zijn! Kom kijken of een werkgroep iets voor jou is - en laat zien dat jij juist dé inbreng kan brengen waar de Jonge Democraten als vereniging niet zonder kan.

 

Voor meer informatie en/of je aan te melden voor de avond stuur je een mailtje naar de portefeuillehouder, Sanne Kamerling op sanne.kamerling@jongedemocraten.nl .

 

Datum: 13 mei, 20.30u

Locatie: Cafe Flitz, Rozenstraat 15 te Utrecht

 

 

DEMO: De staat

Op het afgelopen congres is er een nieuwe DEMO hoofdredactie gekozen. De nieuwe hoofdredactie roept jullie hierbij op om artikelen in te sturen. Het thema van het aankomende nummer is 'De Staat'. De deadline is 23 mei. Heb je vragen over wat we van je verwachten of wil je gewoon meer informatie? Stuur dan een mailtje naar demo@jongedemocraten.nl

 

 

Categorie: Weblog