#

De JD aanwezig op de internationale Geneva Summit for Human Rights and Democracy

20 Mei 2011

15 maart jongstleden kwamen in Genève een groep van NGO´s, academici, politici en politieke -liberale- jongerenorganisaties samen voor de Geneva Summit for Human Rights and Democracy. Middels deze summit, die voor de derde keer werd georganiseerd, wil de organisatie de aandacht vestigen op mensenrechtensituaties die door de Verenigde Naties niet voldoende aan de kaak worden gesteld. Je kan het zien als een soort schaduw-top voor de jaarlijkse top van de VN mensenrechtenraad. De hield namelijk in de periode 28 februari – 25 maart haar jaarlijkse sessie, en bracht vele wereldleiders en ministers van buitenlandse zaken in de dagen voor, en na, ‘onze’ summit naar Geneve. Te midden van dit alles was de JD natuurlijk graag aanwezig, en om 09:00 sharp zat de vierkoppige JD delegatie er helemaal klaar voor.

We luisterden aandachtig naar de openingsspeech van Hillel Neuer van de, niet geheel onomstreden, NGO UN Watch. Hij sprak nog eens de intentie uit om er een mooie dag van te maken en veel aandacht te willen schenken aan minder bekende schendingen van de rechten van de mens in landen als Korea en Turkmenistan. En een mooie dag, dat werd het! Op het programma stonden zes, uiterst boeiende, paneldiscussies die van tijd tot tijd werden afgewisseld met een momentje voor koffie, lunch, een versnapering. Afijn, een echte conferentie dus. Toneel van dit alles was het imposante Geneva International Conference Center, waar voor ons als deelnemers alles tot in de puntjes werd verzorgd. We hebben het dan over simultaanvertaling (van en naar het Engels en/of Frans, Spaans, Vietnamees, Chinees, Russisch, Koreaans, Farsi), gratis Wi-Fi access, hippe zitplaatsen voorzien van microfoon, en drie grote schermen om alles nog beter te zien dan dat je het eigenlijk al kon zien.

Het eerste panel van de dag - After the Referendum: The Human Rights Situation in Sudan -bestond uit de Zuid Soedanese vluchteling John Dau, de Franse journalist en activist Bernard Schalsha en Juan Branco die werkzaam is bij het Internationaal Strafhof. Tijdens de paneldiscussie werd vooral gewaarschuwd voor teveel optimisme met betrekking tot de afscheiding van het zuiden van Soedan van de rest van het land. Tenminste één zuidelijke leider verwacht dat de Soedanese president Omar al-Bashir een nieuwe genocide plant, die rond juli van start zal gaan. Bashir is door het Internationaal Strafhof al aangeklaagd voor de genocide in Darfur en er is een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. John Branco gaf aan dat het van het grootste belang is dat de internationale gemeenschap daadwerkelijk actie gaat ondernemen met betrekking tot de vervolging van Bashir. Daarnaast sprak John Dau zijn dankbaarheid uit voor alle hulp die vanuit de rest van de wereld is geboden aan de inwoners van Soedan.

Het tweede panel behelsde het onderwerp Protecting Press Freedom and Internet Freedom. Een Vietnamese blogster, een Venezolaanse  journalist en een Zimbabwaanse activiste deelden hun ervaringen met de conferentiegangers. De Zimbabwaanse Grace Kwinjeh heeft Zimbabwe in 2007 verlaten, nadat ze gevangengenomen en gemarteld was. Haar vrienden in Zimbabwe hebben het de laatste tijd echter steeds zwaarder te verduren. De revoluties in het Midden-Oosten maken de Zimbabwaanse leiders onrustig. Ze zijn daarom begonnen met een pre-emptive strike tegen hun bevolking. Ook door Nguven Thanh Van uit Vietnam werden de revoluties in het Midden-Oosten aangehaald. Zij gaf aan dat het wachten is op een golf van democratie in Asië.

Het laatste panel voordat het lunchtijd was droeg de titel Africa and LGBT Rights. De Oegandese Jacqueline Kasha gaf een presentatie en vertelde haar verhaal. Steeds meer Afrikaanse landen hebben homoseksualiteit strafbaar gesteld. Waar er in Oeganda aanvankelijk een gevangenisstraf van 7 tot 14 jaar op stond, behoort nu zelfs de doodstraf tot de mogelijke gevolgen van iemand seksuele geaardheid. Een van haar collega’s is vermoord nadat een nationale krant foto’s, namen en andere gegevens van 100 Oegandese homo’s en lesbiennes had gepubliceerd. Kasha sprak haar zorg uit over de toekomst. Ze liet aangrijpende foto’s zien van verschillende demonstraties die in haar land zijn gehouden. Hier zagen we onder andere kleine jongetjes van een jaar of 10 plakkaten omhoog houden met haatdragende en veroordelende leuzen. Kasha sprak en zette ons aan het denken: “Dit zijn de toekomstige leiders van mijn land”.

Na de lunch was het tijd voor de derde paneldiscussie. Deze had als onderwerp de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Een interessant panel van ‘cyber-dissidenten’ was opgetrommeld om hun verhalen en ervaringen te delen. Onder hen was de fameuze Egyptische blogger ‘SandMonkey’ die tot een van de leiders van de 25 januari beweging mag worden gerekend. Zijn blog telt inmiddels meer dan 5 miljoen volgers. Samen met de Tunesische dissidente Lihna Lina Ben Mhenni, en Mohammed Eljhami, een Libische activist, werden de revoluties in Egypte en Tunesië in een breder kader geplaatst. Beide cyber-dissidenten bleken bijvoorbeeld veelvuldig te zijn gecensureerd door hun regering. Het is nog maar sinds kort dan SandMoneky zijn identiteit bekend heeft gemaakt, en Lina beschreef hoe de geheime dienst altijd achter haar aan zat. Op de vraag of we de huidige revoluties kunnen omdopen tot zgn. Twitter (of Facebook) revoluties waren de panelleden eenduidig: Nee. Hoewel Twitter en Facebook enorm handig zijn geweest in het verspreiden van informatie, was de revolutie er een van onderop. Hiermee leek het panel zich enigszins te scharen achter het gedachtegoed van Evgeny Morozov (auteur van the net delusion).

Om half vier was het tijd voor het vijfde panel. Onder leiding van Naomi Ichihara Rokkum, vice-president van de IFLRY, werd er gesproken over arbitraire arrestaties en de hachelijke situatie van gevangenen in Cuba, Turkmenistan, Iran en Noord-Korea. Uit deze landen waren oud-gevangenen aanwezig die de gruwelijkheden welke zij ooit ondergingen tot in detail beschreven. Van de honger omkomen in een Noord-Koreaans werkkamp, of dagen aan je armen en benen worden opgehangen in Cuba, het zijn

 

 

Categorie: Politieke opinie