Blogpost

D66-jongeren willen af van vakbonden

De vakbonden moeten vervangen worden door een Nationale Ondernemingsraad, die voor de belangen van alle werknemers op moeten komen. Dat stellen de Jonge Democraten vanochtend in De Volkskrant. Deze Ondernemingsraad is democratischer, eerlijker en representatiever dan de huidige vakbonden, die vooral voor oudere werknemers opkomen. “Iedere werknemer mag stemmen op de Ondernemingsraad, in plaats van het kleine percentage dat nu de vakbondsbestuurders kiest,” licht voorzitter Jan Paternotte het plan toe waarin hij de vakbonden hun macht wil afnemen.

Doordat meer dan de helft van de vakbondsleden vijftig jaar of ouder is, komen vakbonden bij onderhandelingen ook vooral op voor deze leden, zo stelt Paternotte. “Dit betekent dat er bijvoorbeeld nauwelijks iets is gedaan aan het beter betaalbaar maken van de kinderopvang in de cao, maar dat vrijwel iedereen rond zijn zestigste mag stoppen met werken. De jonge werknemers torsen de last van een grijs Nederland.”

Een afvaardiging van alle Ondernemingsraden moet volgens het plan de werknemers vertegenwoordigen bij de CAO-onderhandelingen. Nu al komt de OR binnen het bedrijf op voor de belangen van de werknemers. “Zodra dat echter om de hele vakgroep gaat, nemen de vakbonden het over. De tijd is rijp om af te rekenen met deze uitwassen van het poldermodel”, zegt Paternotte.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

[Vlog] Op het Lymec Congres in Sofia

De Jonge Democraten zijn op het congres van LYMEC (de koepelorganisatie van Europese, liberale politieke jongerenorganisaties) geweest. In deze vlog kun je zien wat ze daar zoal voor elkaar hebben ...

Lees meer...

dinsdag 17 oktober 19:30
DuurzaamheidsPubQuiz - Leiden-Haaglanden
dinsdag 17 oktober 19:45
Politiek Poker - Friesland
dinsdag 17 oktober 20:00
Sekszorg in het PGB - Amsterdam
dinsdag 17 oktober 20:00
Masterclass Europese Politiek - Groningen
woensdag 18 oktober 20:00
Een avondje cultuur-marxisme - Brabant
woensdag 18 oktober 20:00
Verkiezingsprogramma en visie JD - Rotterdam
woensdag 18 oktober 20:00
De toekomst van LHBT-rechten - Landelijk
donderdag 19 oktober 16:30
Kennismakingsborrel - Landelijk

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten