Blogpost

D66-jongeren willen af van vakbonden

De vakbonden moeten vervangen worden door een Nationale Ondernemingsraad, die voor de belangen van alle werknemers op moeten komen. Dat stellen de Jonge Democraten vanochtend in De Volkskrant. Deze Ondernemingsraad is democratischer, eerlijker en representatiever dan de huidige vakbonden, die vooral voor oudere werknemers opkomen. “Iedere werknemer mag stemmen op de Ondernemingsraad, in plaats van het kleine percentage dat nu de vakbondsbestuurders kiest,” licht voorzitter Jan Paternotte het plan toe waarin hij de vakbonden hun macht wil afnemen.

Doordat meer dan de helft van de vakbondsleden vijftig jaar of ouder is, komen vakbonden bij onderhandelingen ook vooral op voor deze leden, zo stelt Paternotte. “Dit betekent dat er bijvoorbeeld nauwelijks iets is gedaan aan het beter betaalbaar maken van de kinderopvang in de cao, maar dat vrijwel iedereen rond zijn zestigste mag stoppen met werken. De jonge werknemers torsen de last van een grijs Nederland.”

Een afvaardiging van alle Ondernemingsraden moet volgens het plan de werknemers vertegenwoordigen bij de CAO-onderhandelingen. Nu al komt de OR binnen het bedrijf op voor de belangen van de werknemers. “Zodra dat echter om de hele vakgroep gaat, nemen de vakbonden het over. De tijd is rijp om af te rekenen met deze uitwassen van het poldermodel”, zegt Paternotte.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

Congresvoorzitters en Stem- en Notulencommissieleden gezocht!

Voor het congres van 17 juni zoeken we weer 9 SNC-helden en 4 Congresvoorzitters! Lijkt het je leuk om in de Stem-en Notulencommissie te zitten? Stuur me dan even een mailtje op secretaris@jd.nl! E...

Lees meer...

maandag 01 mei 19:45
Een avond over de Franse verkiezingen: Wie komt er aan de macht? - Arnhem-Nijmegen
maandag 01 mei 20:00
Motieschrijfavond en wethouder Everhardt - Utrecht
dinsdag 02 mei 20:00
[WAGENINGEN] Politiek Weerwolven - Utrecht
dinsdag 02 mei 20:00
Introborrel - Groningen
dinsdag 02 mei 20:00
Debatavond - Amsterdam
woensdag 03 mei 19:00
Bestuursinteresseborrel - Rotterdam
woensdag 03 mei 19:30
Politieke Algemene Afdelingsvergadering - Leiden-Haaglanden
woensdag 03 mei 20:00
Nieuweledenavond - Brabant

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten