#

Cop15: JD'ers op de klimaattop 2

16 Dec 2009

Richting het einde van COP15, begint de sfeer voor aanwezige NGO delegaties een aanzienlijk andere vorm aan te nemen. Dinsdag begonnen de grote namen binnen te stromen in het Bella Center, de plek waar alle onderhandelingen in Kopenhagen plaatsvinden. De sprekers bij de welkomstceremonie benadrukten het belang van een stevig akkoord. Deze hoofdpersonen zagen er vermoeid uit, zij weten maar al te goed dat de aankomende dagen niet makkelijk gaan worden.

Met het arriveren van de wereldleiders worden langzaamaan de genodigde gasten van NGO delegaties uit het conferentiecentrum geweerd. De IFLRY delegatie - de internationale liberale jongerendelegatie waar de Jonge Democraten bij zitten in Kopenhagen - kan dinsdag en woensdag met nog slechts 24 mensen naar binnen in het conferentiegebouw. IFLRY had voor aanvang van COP15 toegang verkregen voor 90 jongeren door de VN. Aanstaande vrijdag zal deze delegatie vrijwel zeker helemaal geen toegang meer krjgen en donderdag mogen er 120 jongeren naar binnen en zullen de delegatieleden de competitie aan moeten gaan met zo’n 2000 andere jongeren voor deze schaarse plekken. Voor jongeren die de laatste dagen zijn aangekomen in Kopenhagen is dit een bittere pil, ze hebben soms tien uur in de rij gestaan en worden nu geconfronteerd met het feit dat ze nauwelijks iets mee zullen krijgen van COP15. Wat voor de Verenigde Naties een poging was om jongeren en NGO’s te betrekken bij het tot stand komen van een klimaatakkoord, lijkt nu voor velen te eindigen in het omgekeerde: Richting het einde van de onderhandelingen lijken zij niet meer zo welkom te zijn in het conferentiecentrum.

De eerste week van de onderhandelingen, voordat de grote rellen uitbraken in Kopenhagen, was er overigens van dit alles geen sprake en liepen de zaken in het Bella Center wel gemoedelijk.

Categorie: Weblog