#

Bram - De Nuchtere

19 Aug 2017

Door: Michiel Ruland

Bram: Nuchter en er zijn dus geen opvallende foto van hem te vinden.

Voor mijn derde en laatste interview spreek ik af met Bram. Bram lijkt in het contact voorafgaand aan het interview niet heel happig op een interview. Ik besluit hier in het interview op terug te komen. Natuurlijk komt ook de locatie van het interview ter sprake. Opvallend is dat Bram het interview in Rotterdam wil laten plaatsvinden. Ik had eerder de plek verwacht waar Bram was opgegroeid.

Net zoals bij Dennis en Lysanne staat Bram mij op te wachten op het station. Dit keer met een kop koffie in zijn handen aangezien het plan van Bram was om eerst een stukje door Rotterdam te lopen, voor we bij een cafeetje ergens gaan zitten.

Op het moment dat we bij de uitgang van het station komen vertelt Bram mij dat er een of ander festival plaatsvindt in de stad. Dat was het zomercarnaval. Dit was goed te merken toen wij door de stad liepen. Het was bijzonder druk en je struikelde bijna over de mensen. Volgens Bram was dit juist niet zoals Rotterdam normaal is. Door de groot opgezette straten is het meestal vrij rustig. Daar was nu geen sprake van. Al struikelend over de mensenmassa baanden wij ons een weg naar de Oude Haven. De plek waar wij een cafeetje zouden opzoeken.

Onderweg beginnen we meteen met het interview. Zoals bij de vorige twee interviews beginnen we over de familie van Bram. Bram is opgegroeid in Hoorn en later verhuisd naar Bergen, een dorpje niet ver van Alkmaar.

Bram vertelt vrij snel en bijzonder nuchter dat zijn ouders gescheiden zijn. Een van de verklaringen voor die nuchterheid die hijzelf geeft is dat hij eigenlijk niet beter weet. Zijn ouders zijn al sinds zijn 4de gescheiden en veel van die tijd herinnert hij zich niet. 

Tijdens het wandelen komt nog een opvallend ding naar voren, iets dat misschien veel mensen niet weten. Bram heeft twee broertjes, waarvan het oudste iemand is die wij allemaal zouden kunnen kennen: hij is namelijk ook JD lid. Wie Sjors van Wickeren kent, kent ook een van de broertjes van Bram.

Sjors en Bram, zo blijkt, doen veel dingen samen. Ze studeren allebei in Rotterdam en wonen zelfs in hetzelfde studentenhuis. De twee broers kozen zelfs dezelfde studie, al gaan ze nu een andere richting op. Bram is de echte finance richting opgegaan, een richting waar je echt in het bedrijfsleven gaat werken vult hij aan. 

Je zou misschien verwachten dat Bram uit een D66-gezin komt, maar dat is niet het geval. De ouders van Bram stemde voorheen altijd PvdA, al is zijn vader nu naar D66 geswitched, zo vertelde Bram. Bram geeft wel meteen aan dat er vroeger niet echt politieke discussies waren. Al werd het nieuws wel altijd goed gevolgd. Eerst keken ze naar het jeugdjournaal en wanneer ze oud genoeg waren naar het 8-uurjournaal.

Inmiddels zijn we aangekomen bij de Oude Haven in Rotterdam. Het is de plek waar we ook op een terras gaat zitten. Een leuke plek om te zitten, maar het is niet erg druk. Bram vertelt dat het ook niet helemaal bij de cultuur van Rotterdam past om gezellig op het terras te gaan zitten. Het is dan ook niet iets wat hij regelmatig doet.

We hebben het over de cultuur van Bram en al snel blijkt dat Bram zich in Rotterdam erg thuis voelt. Dit is ook de reden dat we in Rotterdam hebben afgesproken. Al moet gezegd worden dat Bram toch niet helemaal Rotterdammer is. Hij is geen fan van Feyenoord, Excelsior of Sparta. Nee, Bram is supporter van AZ en hij deelt zelfs met zijn broertjes en vader seizoenskaarten.

Ik besluit wat dieper in te gaan op het interview en wat Bram daarvan vindt. Wat blijkt, Bram was helemaal niet happig op het interview. Hij vindt het interview wel prima omdat het er eenmaal bij hoort, maar over zichzelf vertellen doet hij niet graag. Dit is ook te merken aan de wijze waarop het interview verloopt. Bram beantwoordt de vragen prima, maar echt vuur komt er niet snel uit.

Al gaande het interview merkt Bram ook op dat ik op zoek ben naar vuur. Zelf zegt Bram dat hij gewoon nuchter is en niet snel gek te krijgen is. Het vuur komt wel naar voren als Bram verteld over zijn stage. Op het moment dat ik door vraag wat hij nu precies deed raakt hij enthousiast. Hij vertelt me precies waar hij zich mee bezig hield. Bram vertelt dat hij de financiën van bedrijven onder de loep nam en dan gaat het niet om de kleine bedrijfjes, maar om bedrijven die enkele miljoenen hebben aan omzet.

We maken de vergelijking met de JD, waar het om een stuk minder geld gaat. Bram geeft aan dat hij dat niet erg vindt. “Het gaat dan wel om minder geld, maar bij de JD heb ik veel meer verantwoordelijkheid”. Die verantwoordelijkheid is niet iets dat Bram een probleem vindt. Hij is vol zelfvertrouwen dat het goed gaat komen dit jaar en haalt dat zelfvertrouwen ook uit het mandaat dat hij van de leden heeft gekregen.

We switchen van onderwerp en hebben we het over de studie van Bram. De meesten weten wel dat Bram economie studeerde. Alleen dat is niet het enige wat Bram doet. Bram deed twee studies, namelijk ook rechtsgeleerdheid. Bram maakt het zelfs nog opmerkelijker als hij vertelt, dat hij een tijdje drie studies tegelijkertijd heeft geprobeerd, alleen dat was te veel van het goede. Nu doet hij alleen nog een master Finance.

Het begint inmiddels te regenen en we besluiten naar binnen te gaan, waar we nog over wat verschillende dingen hebben. Zo hebben we het ook over de carrière van zijn ouders. Die beiden in het onderwijs zitten. Ik vraag Bram of hij zelf niet ook interesse hierin heeft en hij vertelt mij voor alsnog niet die interesse te hebben, maar sluit niet uit op latere leeftijd misschien wel het onderwijs in te willen gaan. Al geeft hij nu wel les in accountingvakken.

Bram en ik ronden het interview af; de nuchterheid van Bram is iets dat me goed is bijgebleven. Waar de nuchterheid goed naar voren komt zijn zijn twee levensmotto’s. “Haal eruit wat er in je zit”. Een motto dat niet bepaald te associëren is met nuchterheid, maar wel als je zijn tweede motto kent “Meer dan je best kun je niet doen”. 

We lopen als het weer droog is terug naar het station. Onderweg komen we de nicht van Bram tegen. Terwijl we ons een weg door de mensenmassa worstelen en verwonderen over het zomercarnaval neemt Bram de trein op weg naar huis en ga ik terug naar Eindhoven.

Categorie: Mededelingen Weblog