#

Blog 2 – Israël en Palestina reis – 20/09/2016

20 Sep 2016

Na onze eerste indrukken in Jeruzalem was het maandag de tijd om ons in het politieke te mengen. Op maandagochtend waren we al vroeg welkom op het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken. Na een strikte beveiligingscheck ruilden we onze paspoorten in voor bezoekerspasjes en werden we het imposante ministerie binnen geleid. In een kleine zaal gingen we met meerdere ambtenaren in gesprek over verschillende dimensies van het conflict. Hoewel de officiële positie van de Israëlische regering vóór de twee staten oplossing is, proefden wij toch vooral cynisme in de gesprekken die we voerden. Een zekere onwelwillendheid tegenover de oplossing was tussen de regels door op te merken. Op moeilijke vragen volgden antwoorden als “Welcome in the Middle-East” en “It’s very complicated”. De beweging voor Boycot, Divestment and Sanctions (BDS) jegens Israëlische producten werd verworpen. Zo zou de beweging wel het recht hebben om mensen ervan te overtuigen geen producten van Israël te kopen – dat was wel vrijheid van meningsuiting – maar het tegenwerken van mensen die dat uit vrije wil alsnog zouden willen doen werd omschreven als ethisch onacceptabel.

Vanuit Oost-Jeruzalem liepen we de Arabische wijk Silwan binnen. Wadi Hilweh Information Center was onze bestemming. Nihad, onze oorspronkelijke gastheer kon niet aanwezig zijn door afgesloten wegen en checkpoints vanwege twee steekpartijen eerder die ochtend waarbij Israëlische soldaten waren neergestoken. Nihad zijn vervanger vertelde over hoe sinds 2007 in toenemende mate Joodse kolonisten zich vestigen in de Arabische wijk. Het groeiend aantal Israëlische sterk bewaakte en bemuurde huizen in de buurt zorgt voor de nodige spanning en een gevoel van onveiligheid in Silwan.

De onmacht en soms wanhoop van Silwan stond sterk in contrast met ons avondprogramma, de jongerenafdeling van LIKUD, de partij van premier Netanyahu. Deze jongeren, waar we respectvolle en ook gezellige gesprekken mee voerden, waren vrijwel allemaal overtuigd van een sterke, Joodse Israëlische staat die de grenzen van zowel Gaza en de West Bank omspant. Eén jongen had zelfs een erg extreme opvatting, waarin hij zich uitsprak voor een eventuele aanslag tegen het Joodse volk, om “to wipe them off the map” te kunnen onderbouwen. Gegrond in hun sterke Joods-religieuze identiteit, Holocaustgeschiedenis, vertrouwen en verbintenis aan het IDF, leken zij haast blind voor het leed dat grote aantallen Moslims en Arabieren in Israël wordt aangedaan.

Dergelijke uitspraken staken ons des te meer na ons bezoek aan Ofer Military Court op de volgende dag (20 september). Onder begeleiding van advocaat Gerard Horton, die namens zijn stichting Military Court Watch sterk maakt voor de omstandigheden van kinderen in het Israëlische militaire rechtssysteem. Na een heldere uitleg van Gerard bezochten we de militaire rechtbank. Hier worden veelal Palestijnse mannen van 15 tot 30 veroordeeld voor ‘terroristische daden’ of daden die tegen de Israëlische staat zijn gericht. In praktijk betekent dit veelal een al dan niet gefundeerde aanklacht over het gooien van stenen naar de afscheidingsmuur, een militair voertuig of soldaten. Bij de ingang wachten tientallen familieleden van Palestijnen die zijn opgepakt de hele dag op bankjes, niet wetend of hun kind die dag zal worden berecht. Na een strenge veiligheidscontrole die leek te zijn geënt op het intimideren van bezoekers, hoorden wij in een wachtruimte de verhalen aan van familieleden van de gedetineerden. Het verhaal dat ons het meest bijblijft is dat van een vader die tegen zijn tranen vocht toen hij sprak over de vrees voor het schoolwerk van zijn 15 jarige zoon omdat die net was opgepakt. Kinderen, soms nog maar 12 jaar oud, worden in het holst van de nacht opgepakt door een bataljon Israëlische soldaten en gevangen gezet, zonder degelijke aanklacht. Zonder duidelijke datum van de rechtzaak moeten zij in gevang afwachten wat de toekomst hen zal brengen. Velen van hen stoppen met school na hun verblijf in een van de militaire gevangenissen. De rechtszaken zelf waren in onze ogen bizar. Drie tot zes Palestijnen worden tegelijkertijd voorgeleid in de rechtszaal die in essentie niet meer zijn dan aan elkaar gelastte containers. Wanneer zij kort spreken met hun familie, die ze soms drie maanden niet hebben gezien, worden ouders de zaal uitgestuurd. De rechtzaak, die in het Hebreeuws wordt gevoerd met beperkte vertaling naar het Arabisch was lopende bandwerk, waar het merendeel van de gedetineerden slechts te horen kregen dat hun zaak enkele maanden wordt uitgesteld. Dit omdat er meer getuigen nodig zouden zijn, ‘geheim’ bewijs geïnterpreteerd moest worden of om andere vage redenen. Toen we vertrokken bij de rechtbank was de groep stil. Het is erg indrukwekkend om de verslagenheid en wanhoop op de gezichten van gevangenen en familieleden te zien. Je begrijpt die emotie des te meer, wanneer je met eigen ogen ziet hoe inhumaan dit rechtsproces is, dat al actief is sinds 1967.

Morgen gaan we op stap het met IDF naar de Golan Hoogte. We worden bijgepraat over de veiligheidssituatie omtrent Syrië en IS. We hopen natuurlijk ook een beter beeld te krijgen van hoe IDF soldaten denken over hun rol in het conflict. Het IDF bestaat voor een groot deel uit jonge mannen en vrouwen die dienstplichtig zijn. Heb je nog vragen over onze ervaringen, of wil je dat we morgen een vraag stellen aan het IDF? Stel hem hieronder en we nemen het mee! We hebben beperkte toegang tot WiFi, dus hoe vroeger hoe beter!

Groetjes,
De Israël en Palestina-reis.

Categorie: Weblog