#

Bas Hazeborg, nuchtere Groninger

31 Aug 2014

Bas Hazeborg, nuchtere Groninger

Op een zonnig terras spreekt de DEMO Bas Hazeborg, de aankomend algemeen secretaris. Een bescheiden jongen die al jaren bezig is met alles rondom politiek. Hij is naast Mark Ottema en Marjolein Niewijk de derde Groningse Jonge Democraat in het landelijk bestuur. Is dat geen overkill? “Nee hoor”, zegt hij met een knipoog. “Groningers zijn over het algemeen stabiel en nuchter. We kijken zaken rustig aan en hoeven geen grote waardering van de bühne te hebben. Wij kennen elkaar inmiddels heel goed en hebben altijd goed samengewerkt.”

Tekst: Julian Lambermon
Beeld: Meriam de Lange

Bas Hazeborg

Bas groeide op in Ter Apel, in het oosten van Groningen. Zijn omgeving was destijds niet heel politiek geïnteresseerd, totdat hij naar de middelbare school ging. “Ik kon op het VWO meedoen met MEP (Model European Parliament, red). Dat heeft me echt enorm aan het denken gezet. Er was ook een debat in het gebouw van de Tweede Kamer.” Snel daarna werd Bas, samen met zijn maatje en bestuursgenootje Mark Ottema, lid van de JD.

Tijdens zijn middelbare school woonde Bas korte tijd in Estland, een aparte bestemming voor een Groninger in de kracht van zijn leven. “Ik was destijds nogal puberaal jongetje dat een jaar over moest doen”, is hij zich schuldbewust. “Toen kon ik kiezen: Of iets anders doen of een aantal maanden in Estland wonen om te kijken hoe goed we het hier wel niet hebben. Tja…” Hij ontdekte daar wel wat de dynamiek van het land was. Ze zijn daar “doodsbang”, volgens de Groninger. “Hun grootste angst is om in een slagveld terecht te komen tussen Rusland en de VS.”

Ook afgelopen zomer was er genoeg spanning tijdens de vakantie van Bas. “Ik was ten tijde van de vliegramp namelijk in Siberië, behoorlijk dichtbij de rampplek. We waren net drie dagen onderweg toen we bij een KFC eindelijk weer internet hadden”, vertelt hij in rap tempo. “We openden de iPad en schrokken ons helemaal rot. We waren nota bene over dat gebied heen gevlogen! Ik was toch wel een paar uur van slag.”

Het rechtvaardigheidsgevoel van de rechtenstudent staat kaarsrecht overeind “Ik maak me echt zorgen over Rusland. Meer nog dan over ISIS. Ze worden echt geïndoctrineerd door de media”, waarschuwt hij. “We hebben er over gesproken met Russen, maar de politiek laat ze daar in het algemeen koud.’

Als algemeen secretaris krijg je met veel verschillende zaken te maken. Eén van de terugkerende onderwerpen is de matige ledenadministratie. Dit is onder meer de oorzaak van het feit dat vele JD’ers de DEMO niet of niet op het juiste adres ontvangen. Nog voordat het woord ledenadministratie gevallen is, is Bas al stellig. “Ik vind het vreselijk! Het is echt ongelofelijk waarom sommige dingen zo lang duren.” Snel voegt hij er aan toe: “Dat combi-lidmaatschap met D66 heeft best zijn voordelen hoor. We hebben er bijvoorbeeld veel leden door en het scheelt ons een hoop administratieve lasten.” Maar niet alleen het systeem zelf roept aversie op bij de genuanceerde Groninger. “D66 heeft JD-gegevens gebruikt om mensen te strikken voor de campagnes van afgelopen jaar. Dit vind ik qua privacy bijna schandelijk. Een aantal vrienden zijn alleen lid geworden van JD, en werden plots gebeld of ze wilden helpen. Misschien moeten we maar eens kijken hoe we dit kunnen verbeteren.”

“D66 vindt het stiekem wel leuk dat we extreme acties doen”

Ondanks de kritiek heeft Bas duidelijk veel sympathie voor D66. “Je hebt ze nodig om onze plannen en acties van toegevoegde waarde te laten zijn. Als de JD echt iets wilt gaan bewerkstelligen hebben ze D66 nodig. De onafhankelijkheid is belangrijk, maar…” Hij grijnst even. “D66 vindt het stiekem wel leuk dat we extreme acties doen, hoor. We kunnen dingen uiten die zij – gezien hun status - niet kunnen maar waar ze het stiekem wel mee eens zijn. Het is leuk dat wij een grotere bek kunnen geven.”

In zijn vrije tijd speelt Bas op gelijknamig instrument in een band waarmee hij tenten plat speelt. “We spelen vaak op bruiloften, feesten en zelfs tijdens carnaval! Basgitaar spelen is heerlijk. Je zit veel meer op en in de muziek dan met ieder ander instrument. Niet altijd op de voorgrond, maar onmisbaar voor het geheel. Dat komt wat dat betreft erg overeen met de functie van algemeen secretaris. Een JD-band zou echt een fantastisch idee zijn… Is er iemand die kan zingen?”

Het is warm in Den Haag. Op het zomerse terras op kruipafstand van het Landelijk Bureau en het politieke hart van Nederland, wordt duidelijk dat de vakantie Bas goed heeft gedaan. “Het was heerlijk om er even helemaal uit te zijn. De trip door Mongolië heeft me veel frisse energie gegeven, om dit jaar weer te knallen.” Bas kan niet wachten tot het politieke jaar weer begint. “Ik heb er echt zin in”, zegt hij. “Het wordt een spannend jaar, en het zou zomaar kunnen dat het kabinet valt. In mijn ogen is het één van de meest succesvolle kabinetten van de afgelopen twintig jaar. Er zijn zoveel dingen doorgevoerd, dus ze zullen snel een nieuw doel moeten gaan vinden. Of ik het jammer vindt dat D66 niet in de coalitie zit? Mwua. De plannen worden uitgevoerd met de nodige D66-kleuren zonder dat ze daar verantwoordelijkheid voor dragen. Ik weet niet of een paarse coalitie veel had uitgemaakt ten opzichte van dit akkoordenstelsel.”

De Jonge Democraten gaan wat hem betreft een belangrijk jaar tegemoet. “De Statenverkiezingen en de alternatieve troonrede zijn dingen waar we echt naar uitkijken. Zelf vind ik het heel belangrijk om deze periode een baanbrekende oplossing te vinden voor het integratievraagstuk. We moeten proberen te zorgen voor praktische oplossingen in plaats van al de theorieën van de afgelopen jaren.” 

Tijdens een korte toiletpauze kijk ik even op Facebook, en zie ik dat er wederom het nodige geplaatst is op de openbare Jonge Democratengroep. “Ah, dat Facebook… Ik moet zeggen, mijn JD is een soort voorbereiding op een eventuele downfall van Facebook in de toekomst. Het is een discussieforum, die Facebook op ten duur zou kunnen gaan vervangen. We willen als bestuur toewerken naar het volledige gebruik van de Wolk. Het is echt een topsysteem met functies die nog flink uitgebreid kunnen worden. Het lijkt eigenlijk op Dropbox, maar dan met  meer mogelijkheden. Ik zal de afdelingen alleen niet als een jager op de nek gaan zitten om over te stappen” zegt hij. “Ik snap dat de overgangsgeneratie lastig is, maar uiteindelijk zullen alle afdelingen de Wolk gaan gebruiken.”

Uit alles blijkt dat de aankomend AS zich in wil zetten voor een sterke JD op de langere termijn. “Ik wil me hier echt volledig voor geven. Dat vind ik ook zo leuk aan de JD ten opzichte van andere verenigingen. Ik ben voorzitter geweest van mijn studievereniging, maar dat was toch anders. Dit is echt puur uit interesse en passie die ik heb voor onderwerpen in de politiek. Zo is dat bij iedereen hier. Niemand doet dit alleen voor zijn of haar CV”

 Bas Hazeborg

 

 

Categorie: Weblog