#

Arvid Plugge, Haagse Realist

14 Sep 2015

Ik spreek Arvid in zijn woonplaats, Den Haag. Niet op het Plein, want “daar is het veel te duur!”. Dat Arvid niet in de Randstad geboren is kan niemand zijn ontgaan. Zijn Limburgse roots worden zichtbaar zodra Arvid begint te praten. Opvallend genoeg bestelt de Bourgondiër deze keer een cola. De aanstaande Internationaal Secretaris is net terug van een seminar in Oekraïne, wellicht heeft het daar mee te maken.. “Ik ben opgegroeid met politiek. We keken elke dag standaard naar zowel het RTL Nieuws als het NOS Journaal.”

Arvid Plugge

Tekst: Jacqueline Brand

De nog maar twintig jarige Arvid is alweer een tijdje actief bij de Jonge Democraten. “Ik had wel een zetje nodig om iets met mijn politieke interesse te doen”, geeft Arvid toe. Het was zijn vader die hem uiteindelijk overtuigde lid te worden van een politieke jongerenorganisatie. “Die zoeken altijd wel mensen!” Er is een jaar overheen gegaan voordat Arvid daadwerkelijk naar een activiteit ging. De 16-jarige Arvid bezocht jasje-dasje een AAV. “Ja, verschrikkelijk was dat. Ik heb geloof ik alleen maar blanco gestemd. Het biertje achteraf was wel leuk.” Al gelijk die eerste avond veranderde zijn idee van de Jonge Democraten. “Ik kwam daar met name om te netwerken en wat bleek? De mensen waren ook nog eens gezellig!” Het duurde niet lang voordat Arvid wekelijks bij de activiteiten van de JD Limburg te vinden was. Dit was af en toe wel lastig te combineren met zijn leven als scholier. “Ik had de dag erna altijd om half 9 wiskundeles. Daar zat ik soms wel een beetje met een kater. Maar over het algemeen ging het vrij goed. De school was ook vrij begripvol. Mijn ouders vonden het af en toe wel lastig. En zij wisten niet eens dat ik nog wel eens met (te) veel biertjes op de laatste trein terug pakte”, lachte hij. In Limburg begon Arvid met de KasCommissie. “Ik vond mijzelf toen nog te jong voor het bestuur.” Ook zou hij na de zomer naar Den Haag vertrekken.

'Het is de schuld van Milan'

Arvid studeert nu twee jaar aan het Leiden University College The Hague. Gek genoeg is zijn internationale studie niet de reden geweest voor zijn internationale oriëntatie binnen de Jonge Democraten. “Ik heb een beetje een aversie tegen mijn studie. De studenten zijn van die wereldverbeteraars. Ze willen natuurlijk allemaal bij de VN werken!” Arvid is zelf geen wereldverbeteraar. “Sommige mensen noemen me een pessimist. Ik zie mezelf liever als een realist.” Bekend van University Colleges is de ‘kliekvorming’. Ook Arvid is hiermee bekend. “Bij ons is het al helemaal erg, want je woont ook nog eens met elkaar in hetzelfde gebouw waar je studeert!” Om ervoor te zorgen dat hij buiten die bubbel bleef, is hij weer snel actief geworden bij de JD – deze keer bij de afdeling Leiden-Haaglanden. Dat ging allemaal heel snel.

“Het is de schuld van Milan. Ik weet niet hóe het hem is gelukt maar door hem zat ik in de werkgroep internationaal én volgde ik hem op als Internationaal Secretaris in het afdelingsbestuur.” Het was dan ook geen verrassing dat Arvid zich kandideerde voor de functie Internationaal Secretaris in het Landelijk Bestuur. “Ja, je zou haast kunnen zeggen dat ik Milan stalk. Ach”, zucht hij, “ Milan is wel echt mijn leermeester. Hij heeft me veel geleerd over de JD, het internationale aspect en stond echt achter je, als bestuurslid.” Het kan haast geen toeval zijn dat even later de telefoon gaat. “Is het goed als ik even opneem? Het is Milan.” Ze hebben een kort gesprek dat liefdevol wordt afgesloten met kusjes. “Ja, altijd kusjes voor Milan!”

Er was iets bijzonders aan de verkiezing van Arvid het afgelopen congres; hij was op vakantie in Colombia. “Het was heel spannend. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik het zou worden. Ik had een tegenkandidaat en was niet aanwezig op het congres. Ik dacht echt dat dit not-done was voor de meeste JD’ers.” Als ik hem vraag waarom hij het dan toch geworden is, kijkt hij me vertwijfelend aan. “Geen idee, ik kon zelf niet op mezelf stemmen. Dat zou je aan de mensen moeten vragen die op mij gestemd hebben!” Het moment dat hij via WhatsApp te horen kreeg dat hij het was geworden, kan hij zich goed herinneren. Hij was eerst een tijd op zoek geweest naar een goede WiFi verbinding. Toen hij het hoorde, heeft hij eerst een duik in het zwembad genomen voordat hij terugging naar het hotel. “Ik heb mijn vrienden wakker gemaakt en we hebben een biertje gedronken. Ochtend of niet, dat moest gevierd worden!”

De nieuwe Internationaal Secretaris geeft aan het werk van zijn voorgangers verder uit te willen breiden. “Internationaal moet nu echt geen eiland meer zijn. Met concrete zaken als trainingen over internationale congressen en véél meer inlichting, denk ik dat dit wel moet gaan lukken.” Wanneer we het hebben over ‘twinnings’ is Arvid toch wat bedroefd. Het afgelopen jaar is ‘zijn’ twinning naar Engeland niet doorgegaan. “Natuurlijk doe ik niet aan voorkeursbehandelingen. Maar Engeland is wel echt voor Leiden-Haaglanden!”

Arvid zegt geen ‘favoriet’ te hebben in het nieuwe Landelijk Bestuur. Ik denk dat kliekjesvorming in een bestuur heel slecht is. “Alhoewel, met Elene is het wel speciaal. Zij is een beetje mijn knuffelbeertje.”

Categorie: Weblog