#

Arnout Maat. Dwarse democraat

30 Aug 2014

Bij de kennismaking met Arnout Maat in café Van Zuylen, een sfeervol maar op deze druiligere middag bloedheet café in Amsterdam, valt meteen op dat hij naar de kapper is geweest sinds zijn laatste profielfoto op Facebook. Een fris kapsel om ook fris de handschoen op te kunnen pakken in zijn nieuwe functie? "Om heel eerlijk te zijn ben ik er nog niet eens zo mee bezig geweest. Of ik er zin in heb? Natuurlijk!", zegt hij begeesterd. De 22-jarige Arnout mag zich opmaken voor de functie waar hij, gezien zijn interesses en verleden bij de JD, geknipt voor denkt te zijn: Secretaris Pers in het Landelijk Bestuur.Tekst: Dion Mebius
Beeld: Meriam de Lange

Een plaats in de spotlights voor een jongen uit de meest gemiddelde stad van Nederland: het lijkt wat te wringen. Arnout groeide op in Woerden, een plaats die als we hem mogen geloven, niet bepaald tot de verbeelding spreekt. "Er worden regelmatig enquêtes gehouden in Woerden omdat de meningen van de inwoners zó overeenkomen met die van de rest van Nederland, dat ze redelijk representatief zijn." Het betekende ook dat er op de middelbare school weinig jongeren met een afwijkende mening waren om mee te kunnen discussiëren over politiek. "Er was wel een geestdriftige SGP'er die wat leven in de brouwerij bracht. Dat leverde enkele leuke discussies op, maar ik kon mijn ei niet bepaald kwijt, nee."
Het was één van de belangrijkste redenen waarom hij actief werd bij de Jonge Democraten. Hij wilde meer van politiek weten, er over discussiëren bovendien, en met mensen die zijn passie deelden. Dat het geen voorliefde is die hij pas de laatste jaren heeft ontwikkeld, blijkt wel uit de interesse die hij er al vroeg voor voelde. "Al vanaf mijn zevende of achtste las ik de krant en volgde ik het nieuws op tv op de voet. Het was ook de reden dat mijn moeder me aanmeldde voor D66. Ze merkte hoe leuk ik het vond en hoe zeer mijn standpunten met die van D66 overeenkwamen. Zelf is ze een zwevende kiezer en mijn vader stemt op de PVV, dus ik kwam niet uit een D66-nest. Een lidmaatschap van die partij was allerminst vanzelfsprekend."

Arnout ging bij de JD om wat minder te feesten

Nadat hij een tijd slapend lid was, besloot Arnout op zijn twintigste actief te worden bij de Jonge Democraten. "Ik had toen lekker rustig aangedaan bij mijn studie Geschiedenis: veel gezelligheid, veel feestjes, minder aandacht voor wat anders. Na twee jaar vond ik het wel welletjes en besloot ik de boel wat serieuzer aan te pakken. Een politieke uitlaatklep leek me het beste bij me passen." Hij informeerde naar de mogelijkheid om lid te worden van de JD, om er vervolgens achter te komen dat hij dat al die tijd al was. "Ik had geen idee dat het een duolidmaatschap was. Blijkbaar was ik al zo'n drie jaar lid van de Jonge Democraten. Mijn moeder had dat er niet bij verteld, en ik had er ook nooit rekening mee gehouden."

Terstond bezocht hij een kennismakingsavond van de afdeling Amsterdam, zonder te weten wat hij moest verwachten. "Voor hetzelfde geld kom je terecht bij een gezelschap van gesloten jongeren, die het hoog in hun bol hebben." Die verwachtingen bleken te contrasteren met de realiteit als zwart met wit. "Ik voelde me er meteen thuis. Ze waren niet anders dan de mensen met wie ik altijd om ging, behalve als het ging om hun gedrevenheid voor politiek. Eindelijk vond ik gelijkgestemden: deze jongeren vonden medisch-ethische vraagstukken ook interessant en waren niet vies van een discussie over hoe liberaal de markt zou moeten zijn, net als ik! Na die eerste keer ben ik blijven plakken en eigenlijk nooit meer weggegaan."

‘Het slapen in de IKEA was wel een van de hoogtepunten’
In eerste instantie had Arnout heel wat anders in gedachten voor het komende jaar. Het lot bepaalde echter anders. "Ik werd uitgeloot voor de master Journalistiek. Ik had me ingeschreven omdat ik de wisselwerking tussen politiek en journalistiek altijd al erg interessant heb gevonden. Helaas werden er slechts veertien mensen gekozen, en daar zat ik niet bij. Het was weliswaar een teleurstelling, maar het verschafte me wel de tijd om me kandidaat te stellen voor Secretaris Pers." Een logische keuze, want die functie heeft hij bij de afdeling Amsterdam twee jaar geleden ook al ingevuld. Het werd een periode waar hij met veel plezier aan terugdenkt. "Het is heel onvoorspelbaar werk, en je ziet meteen het resultaat van je acties."

Over de hoogtepunten uit zijn dienstverband in Amsterdam hoeft hij niet lang na te denken. "Dat waren duidelijk de mediastunts die we hebben uitgehaald, zoals het slapen in de Ikea in de Bijlmer om aandacht te trekken voor de woningnood voor studenten in Amsterdam. In eerste instantie was de Ikea niet bepaald happig om mee te werken aan onze actie, maar we besloten het toch te doen en lagen tot sluitingstijd op de slaapkamerafdeling. Het Parool maakte er een mooie reportage van en de leidinggevende van de Ikea besloot ons met een touringcar naar huis te brengen. En ook met de coffeeshoptests, waarbij we de coffeeshops onder de loep legden wat betreft de veiligheid, boekten we succes en konden we rekenen op de aandacht van media als het Parool, BNN, Q-Music en de Nieuwe Revu.'

‘We moeten als JD minder Financieel Dagblad en meer straat zijn’
Ook zijn aanstaande karwei bij het Landelijk Bestuur hoopt hij op te luisteren door de aandacht te trekken van gevestigde media, zodat de standpunten van de Jonge Democraten op een duidelijke en ludieke manier naar voren komen. Even makkelijk als in Amsterdam zal dat volgens hem niet gaan: "We hebben het de verkiezingsjaren achter de rug, en het enige wat ons nog te wachten staat, zijn de Provinciale Staten-verkiezingen. Een weinig sexy onderwerp, en dus is het ook lastiger om daar op in te springen. Concrete plannen heb ik mede daarom ook nog niet echt. Ik denk dat het belangrijk is om dat mettertijd uit te zoeken en nauw samen te werken met de verschillende LB-leden, zodat ik de publiciteit kan zoeken op de terreinen die we op dat moment het belangrijkst vinden."

Vraagtekens over het komende jaar zijn er dus nog genoeg, maar het algemene plaatje voor de JD heeft hij al wel helder. "Een van de hoofdtaken is het aanspreken van een bredere doelgroep, zodat onze identiteit duidelijk wordt en we toegankelijker worden voor een breder publiek. Om het concreet te stellen: minder Financieele Dagblad en meer op straat. Iedereen moet met ons in contact kunnen en durven komen. Daarnaast zouden we het juk van de D66 wat meer van ons af moeten schudden. Voor veel mensen is de Jonge Democraten toch nog vooral het jongerenclubje van de D66." Sinds kort is Arnout zelf geen lid meer van de moederpartij. "Ik stem er nog wel op, maar ik heb er geen band mee. Daardoor is een lidmaatschap voor mij ook minder relevant geworden."

Zijn kritiek beperkte zich niet tot het opzeggen van zijn lidmaatschap. Hij schreef een opiniestuk dat gretig opgepikt werd door o.a. NRC Handelsblad en Geenstijl. Zijn belangrijkste boodschap: spoel die elitaire zweem van je af en word weer populistischer. "Ik denk echt dat daar de toekomst in zit. Wat Van Mierlo 50 jaar geleden al voorspelde, is nu realiteit geworden: mensen moeten steeds minder van politiek hebben Het wordt de komende periode belangrijk voor D66 om zich te herprofileren: we zitten nu aan de absolute top van de reikwijdte wat betreft het aantal zetels. Als meer mensen voor standpunten als directe democratie warm gemaakt kunnen worden staat D66 nog een mooie tijd te wachten."

Categorie: Weblog