Blogpost

Alleen in de EU kunnen we kaaskoppen blijven

EuropaAfgelopen week dook op NU.nl het bericht op dat Nederlandse kaas door de Russen in de ban werd gedaan. Nederlandse kaas zou niet voldoen aan de kwaliteitseisen van de inspectie en vooral de grote bedrijven wordt het moeilijk gemaakt om hun kaas op de Russische markt te brengen. Wie Rusland een beetje kent, zal een aantal zaken opgevallen zijn aan het bericht. Zaken die te denken geven over de toekomst van onze relatie met dat land. Met name wanneer we mensenrechten propageren of een boycott van de Olympische Spelen bediscussiëren, wordt regelmatig gewaarschuwd voor het goed houden van de handelsrelaties. Maar als die handelsrelaties alleen bij de gratie van Poetins humeur goed zijn, wat moeten we dan met dat argument?

Om te beginnen is de Russische overheid niet het meest competente en soepel lopende staatsapparaat op deze aarde. Corruptie en een algehele staat van verwaarlozing maken het handhaven van de wet voor de Russische autoriteiten al een hele kluif, laat staan dat zoiets banaals als de voedsel- en warenautoriteit goed werkt. Het onderscheppen van onze schitterende volvette Nederlandse kazen gebeurt dan ook alleen wanneer daar van hogerhand opdracht toe wordt gegeven. En zelfs al zou de importcontrole van het hoogste niveau zijn, welke douane gaat iedere kaas controleren in plaats van steeksproefgewijs aan de slag? Met redelijke zekerheid kan gesteld worden dat het hier een kleine vergeldingsactie voor het één of ander betreft; een slecht vermomde importbelemmering. Nu wordt ons door regelmatig verteld dat onze handelsbelangen voor alles gaan en dat we niet al te veel politieke druk moeten uitoefenen op Rusland. Is deze VOC-instelling van de BV-Nederland geen wishful thinking, wanneer je overgeleverd bent aan de grillen van dhr Poetin? De realiteit is dat we machteloos zijn. We kunnen uiteraard de Russische export met gelijke munt terugbetalen door hun gas niet meer af te nemen, maar dan zitten we mooi in de kou. De enige manier waarop we  serieus genomen worden door onze grote buurman, is door als EU sterk staan. Bij voorkeur zijn we in de toekomst helemaal niet meer afhankelijk van Russisch gas, maar produceren we genoeg duurzame energie om aan onze eigen energiebehoefte te voldoen. Tot die tijd moet Europa met één mond de handelsrelatie met Rusland onderhouden. Nu is het de kaas, het waren al eens de bloemen, maar ons bedrijvige landje produceert nog veel meer goederen die kwetsbaar zijn voor de willekeur van de Russen. Alleen in Europa kunnen we blijven doen waar we goed in zijn, alleen in Europa kunnen we echte kaaskoppen blijven.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

JD Blog

[Vlog] Op het Lymec Congres in Sofia

De Jonge Democraten zijn op het congres van LYMEC (de koepelorganisatie van Europese, liberale politieke jongerenorganisaties) geweest. In deze vlog kun je zien wat ze daar zoal voor elkaar hebben ...

Lees meer...

dinsdag 17 oktober 19:30
DuurzaamheidsPubQuiz - Leiden-Haaglanden
dinsdag 17 oktober 19:45
Politiek Poker - Friesland
dinsdag 17 oktober 20:00
Sekszorg in het PGB - Amsterdam
dinsdag 17 oktober 20:00
Masterclass Europese Politiek - Groningen
woensdag 18 oktober 20:00
Een avondje cultuur-marxisme - Brabant
woensdag 18 oktober 20:00
Verkiezingsprogramma en visie JD - Rotterdam
woensdag 18 oktober 20:00
De toekomst van LHBT-rechten - Landelijk
donderdag 19 oktober 16:30
Kennismakingsborrel - Landelijk

» Bekijk volledige kalender

Vul hieronder je emailadres in om een link te krijgen waarmee je je aan kunt melden voor de nieuwsbrieven van de Jonge Democraten en waarmee je je abonnementen kunt wijzigen.

» Bekijk eerdere nieuwsbrieven

Twitter

Jonge Democraten Online

FacebookLinkedInTwitterYouTube

© 2017 Jonge Democraten