Utrecht

Bestuursinteressemoment: 29 mei

Op maandag 29 juni is er weer een Algemene Afdelingsvergadering. Op het programma staat onder andere de verkiezing van een nieuw afdelingsbestuur! 

De zeven functies die vrijkomen zijn:

- Voorzitter

- Algemeen Secretaris

- Penningmeester

- Secretaris Promotie & Ledenbinding

- Secretaris Interne Organisatie

- Secretaris Externe Organisatie

- Secretaris Lokale Pers & Politiek

De functieprofielen vind je hier.

Wil je meer weten over deze functies en over wat het precies inhoudt om in het afdelingsbestuur te zitten? Voor de TGIF - borrel op vrijdag 29 mei in Café Olivier, Achter Clarenburg 6a, Utrecht (stad) is er vanaf 19:00 uur alle ruimte het huidige bestuur alles te vragen wat je wil tijdens het bestuursinteressemoment! Heb je nu alvast vragen stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

WONEN OP EIGEN WIJZE

Utrecht - Roma, Sinti en andere woonwagenbewoners protesteren al tijden tegen het zogenaamde ‘uitsterfbeleid’ van de gemeente Utrecht. Daarom kwamen de Utrechtse woonwagen jongeren afgelopen donderdag in actie. De Jonge Democraten vinden dat iedereen in Nederland de vrijheid moet hebben om op eigen culturele wijze te wonen. Het besluit van de gemeente Utrecht om geen extra standplaatsen voor woonwagens te realiseren vinden zij daarom onacceptabel.

De woonwagencultuur is in Nederland immaterieel cultureel erfgoed en dient daarom te worden beschermd. Ondanks de erkenning van het erfgoed lijkt het erop dat woonwagenbewoners door gemeenten tegengehouden worden in hun wens om in woonwagens te wonen. Veel jongeren willen net zoals hun ouders in woonwagens wonen, maar door een minimaal aantal staanplaatsen bestaan hier lange wachtlijsten voor in Utrecht. Het tekort ontstond nadat de gemeente oude woonwagenkampen had weggehaald vanwege onlusten. Echter waren de bewoners van de kampen beloofd dat zij nieuwe standplaatsen konden krijgen in o.a. Leidsche Rijn en de Veemarkt. In 2013 zag de gemeente hiervan af, maar er is anno 2015 nog steeds geen ruimte voor nieuwe standplaatsen.

De Jonge democraten maken zich vooral zorgen om de positie van de jongeren die opgroeien in woonwagenkampen en de leefwijze van hun ouders willen voortzetten. “Zij krijgen door het beleid van de gemeente de kans niet om hun leven te leiden zoals zij dat willen”, zegt Josta van Brouwershaven (voorzitter van de Jonge Democraten Utrecht). Deze jongeren worden zo gedwongen een andere levenswijze te volgen, omdat het toevallig de norm is om in vaste woningen te wonen. Het is een feit dat de jongeren met het huidige beleid hun leefwijze niet kunnen voortzetten en dat wij vinden dat de gemeente hier iets aan moet doen. “Wij, als liberalen en voorvechters van de vrije mens waarin ieder het recht heeft op individuele zelfbeschikking, vinden dat de gemeente niemand deze vrijheid mag ontnemen. De gemeente moet daarom zo snel mogelijk extra standplaatsen voor woonwagens realiseren”, aldus Van Brouwershaven.

 

Vier met ons op zaterdag 9 mei de Nacht van Europa!

Ruim 60 jaar stabiliteit en economische voorspoed in Europa is een feestje waard! Op zaterdag 9 mei vieren we dit daarom ook met de Nacht van Europa in de ‘Utrechtsche Studenten Sociëteit PhRM’, gelegen in hartje Utrecht aan het Janskerkhof 14.

Het inhoudelijk programma vangt aan om 19:00 uur en zal in het teken staan van de Duitse hegemonie (het overwicht dat Duitsland heeft/lijkt te hebben over andere Europese lidstaten), het TTIP (Transatlantic Trade & Investment Partnership) handelsverdrag en studentenbelangen in Europa. 

Bevestigde sprekers zijn Hanco Jürgens die als wetenschappelijk medewerker verbonden is aan het Duitsland Instituut. Met hem gaan we in gesprek over de Duitse hegemonie. D66 Europarlementariër Marietje Schaake gaat ons meer vertellen over het TTIP handelsverdrag en Sebastiaan den Bak, adjunct directeur bij Neth-ER (Netherlands house for Education and Research) de vertegenwoordiging van het Nederlandse kennisveld in Brussel, zal dit doen in het kader van de studentenbelangen in Europa.

Om 22:00 uur volgt het feest, waarbij er onder het genot van een drankje gedanst kan worden op Europese hits!

De Nacht van Europa is een initiatief van de Jonge Democraten (D66), DWARS (GroenLinks), PINK! (Partij voor de Dieren) en PerspectieF (Christenunie). Meer informatie is te vinden via http://www.nachtvaneuropa.eu/ en Facebook.

Een kaartje voor de Nacht van Europa kost 5 euro, inclusief één gratis drankje. Uiteraard zijn ook niet-leden van bovenstaande organisaties van harte welkom. Bestel je ticket hier: www.nachtvaneuropa.eu

LET OP! Er zijn maar 80 kaartjes beschikbaar dus ben er snel bij want OP=OP!

Algemene Afdelingsvergadering: maandag 13 april

Op maandag 13 april is er weer een Algemene Afdelingsvergadering (aanvang 20:00 uur) in de Florin, Nobelstraat 2 te Utrecht (stad)! Op het programma staan onder andere het presenteren van de jaarrekening. Het is ook mogelijk moties en organimo's in te dienen, het format vind je hier. Dit mag ieder lid van de afdeling Utrecht in principe doen tot aan de aanvang van de AAV. Het wordt echter aangeraden om moties en organimo's minimaal vijf dagen voor aanvang - woensdag 8 april - in te dienen zodat ze nog in het programmaboekje meegenomen kunnen worden. Moties en organimo’s kunnen gemaild worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Voor vragen over het schrijven van moties en organimo's kun je mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Voor aanvullende vragen kan er ook gemaild worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Indien je al weet dat je aanwezig kunt zijn op de AAV stuur dan even een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zodat er al een stemkaart voor je klaarligt! Vermeldt bij je aanmelding ook of je een papieren of digitale versie van het programmaboekje wilt ontvangen. Indien je je niet minimaal vijf dagen voor aanvang van de AAV - woensdag 8 april - hebt aangemeld kunnen wij je niet meer voorzien van een papieren programmaboekje.

De notulen van de AAV van 19 januari 2015 vind je hier en de concept jaarrekening vind je hier. De agenda vind je hier. Er zijn op het laatste moment nog een paar moties ingediend. Het aangevulde bestand vind je hierDe voorgaande documenten vind je ook samengesteld in het programmaboekje. In dit boekje vind je ook de nieuwe pijler van het beleidsplan die tijdens de AAV gepresenteerd zal worden.

Kijk voor meer informatie ook op onze Facebookpagina.

PolitiekFabriek Utrecht

De PolitiekFabriek Utrecht (PFU) is een stichting die is opgericht met de acht politieke jongerenorganisaties (pjo’s) van Utrecht en dus ook met ons. Doordat het een politiek-neutrale organisatie is opent de PFU deuren die anders gesloten zouden blijven. We merken dat middelbare scholieren en mbo’ers minder makkelijk hun weg vinden naar de JD (en politiek in het algemeen) dan studenten. Dat is natuurlijk zonde, en daarom gaan we daar met de PFU iets aan doen. De PFU zal onder andere voorlichting geven op scholen en laagdrempelige activiteiten organiseren.

Onze Secretaris Promotie & Ledenwerving, Pauline Gerth van Wijk, zit namens de Jonge Democraten Utrecht in de commissie scholenplan die zich hiermee bezighoudt.

Onze Voorzitter, Josta van Brouwershaven, zit namens de Jonge Democraten Utrecht in het PFU bestuur.

Meer informatie kun je vinden op politiekfabriekutrecht.nl

AAV (her)verkiezingen: Voorzitter, Penningmeester & Secretaris Pers & Politiek

Met zo’n 900 leden, iedere maandagavond een activiteit en diverse inhoudelijke werkgroepen is de JD Utrecht een actieve vereniging. De Algemene Afdelingsvergadering van maandag 19 januari 2015 (aanvang 20:00 uur) in de Florin, Nobelstraat 2 te Utrecht (stad) zal niet alleen in het teken staan van het presenteren van de jaarrekening, maar er zullen ook (her)verkiezingen zijn voor de functie van Voorzitter, Penningmeester en Secretaris Pers & Politiek.

Voor deze drie functies kan jij je als JDUtrecht-lid ook verkiesbaar stellen! De deadline voor aanmelden is het begin van de AAV, maar het is aan te raden je eerder kandidaat te stellen zodat je kandidaatstelling van tevoren aan de vereniging gepresenteerd kan worden. Het kandidaatstellingsformulier kun je hier downloaden en ingevuld opsturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bij de Jonge Democraten stel je jezelf kandidaat voor een functie tijdens de Algemene Afdelings Vergadering (AAV). Het kan dus zijn dat je een tegenkandidaat hebt en je andere leden moet overtuigen op jou te stemmen. Om die reden kan het handig zijn vast over de volgende vragen na te denken: waarom een bestuursjaar bij een politieke jongerenorganisatie? Wat antwoord je wanneer je over een aantal jaar op sollicitatiegesprek gaat en de interviewer vraagt wat je van dit bestuursjaar geleerd hebt? Welke vaardigheden zijn een toevoeging aan het bestuur? Welke vaardigheden wil je graag ontwikkelen?

Misschien was je gisteren al bij het bestuursinteressemoment voor het DomDam – debat. Kon je echter niet aanwezig zijn dan hier nog even een toelichting op de functies waarvoor je je kandidaat kan stellen.

Voorzitter

Onze huidige voorzitter Josta van Brouwershaven heeft zich in eerste instantie gekandideerd voor een periode van een half jaar. Deze periode zit erop en dit betekent dat zij zich volgens het HR voor een verlenging van haar bestuurstermijn opnieuw moet kandideren. Het betekent ook dat andere mensen zich mogen kandideren voor deze functie. Op de Algemene Afdelingsvergadering zal hier vervolgens over gestemd worden.

Wat doet de voorzitter?

Als voorzitter ben je het gezicht van de afdeling en geef je leiding aan het bestuur. Je zit bestuursvergaderingen voor en bent degene die ervoor zorgt dat het bestuur als een team functioneert, waarbij je bestuursleden aanstuurt waar nodig. Ook ben je eindverantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de afdeling. Je bent bovendien het gezicht van de afdeling naar buiten toe, wat betekent dat je de afdeling vertegenwoordigt in media en bij andere organisaties.

Penningmeester

Onze penningmeester Thijs van den End gaat ons na een bestuurstermijn van één jaar verlaten om zich weer volledig te storen op zijn zwemcarrière. Dit betekent dat de functie van penningmeester vrij komt!

Wat doet de penningmeester?

De penningmeester is verantwoordelijk voor het bijhouden van het grootboek, het innen van bonnetjes en uitbetalen, het opstellen van de begroting en de jaarrekening van de afdeling, het voorzitten van de vergaderingen van de kascommissie en het financieel adviseren van mede-bestuursleden. Je onderhoudt goed contact met de Landelijk Peningmeester. Je bent vaardig met Excel, maar hebt geen eerdere ervaring met financiën nodig. Je werkt met zorgvuldigheid en communiceert helder.

Kascommissie

Daarnaast kun je je kandideren voor de kascommissie. De kascommissie dient volgens het HR uit minimaal 2 leden te bestaan. Het lidmaatschap van de kasco kost je ongeveer 4 avonden per jaar. Deze commissie controleert de boekhouding van de afdeling en rapporteert hierover aan de leden. Tevens adviseert de kascontrolecommissie de leden om al dan niet decharge te verlenen aan het bestuur. Al met al een belangrijke functie.

We vragen iedereen die hier eventueel interesse in zou hebben er over na te denken: als je de moeite neemt je in te zetten voor de Jonge Democraten kunnen wij je verzekeren dat je een geweldige tijd in het vooruitzicht hebt!

Secretaris Pers & Politiek

Onze huidige Secretaris Pers & Politiek Bouke van Hilten heeft zich in eerste instantie gekandideerd voor een periode van een half jaar. Deze periode zit erop en dit betekent dat hij zich volgens het HR voor een verlenging van zijn bestuurstermijn opnieuw moet kandideren. Het betekent ook dat andere mensen zich mogen kandideren voor deze functie. Op de Algemene Afdelingsvergadering zal hier vervolgens over gestemd worden.

Wat doet de secretaris pers & politiek?

De secretaris pers en politiek is verantwoordelijk voor de politieke inhoud en uitingen van de afdeling. In praktijk betekent dit dat je de werkgroepen elke acht weken helpt met het tot stand brengen van artikelen, moties of een persbericht. Wanneer er actuele lokale ontwikkelingen zijn is de secretaris pers en politiek hoofd verantwoordelijk voor informatie voorziening aan de rest van het bestuur. Ook vorm je  het het bijbehorende persbericht. Ook is het de bedoeling dat je volgend jaar aanschuift bij de D66 fractievergadering of de raadsvergaderingen bijwoont. 

Algemeen

Bij het maken van je keuze voor een bepaalde functie kun je letten op de volgende eigenschappen: betrokkenheid, overdracht, organisatie, besluitvorming en politieke inhoud.

 

Nieuws

Bestuursinteressemoment: 29 mei

Op maandag 29 juni is er weer een Algemene Afdelingsvergadering. Op het programma staat onder andere de verkiezing van een nieuw ...

Lees meer...

Weblog

Twinning Tallinn: zaterdag 28 maart

Dag twee in Tallinn op twinning, een soort uitwisseling, met onze zusterpartij (ERPY) in Estland. Ook vandaag hebben we veel geleerd. Lees meer in de blog over de tweede dag, ...

Lees meer...

Twitter JD Utrecht

Word lid!

JD Utrecht Online netwerken

Facebook GroupTwitterOntvang nieuwsbrief in HTML?

© 2013 Jonge Democraten

RKR Cookie Banner