Utrecht

Algemene Afdelingsvergadering

Op maandag 15 december vindt de Algemene Afdelingsvergadering (AAV) van de JD Utrecht weer plaats. Op het programma staan een financieel blok, er is ruimte om moties in te dienen en natuurlijk kunnen er vragen gesteld worden. De moties en organimo’s kunnen tot de aanvang van de AAV door ieder lid van de afdeling Utrecht ingediend worden en kunnen gemaild worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., het format vind je hier. Voor aanvullende vragen mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De begroting vind je hier en de notulen van de vorige AAV liggen ter inzage bij het bestuur. Mail hiervoor naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De moties die in ieder geval behandeld zullen worden vanavond vind je hier en hier.

Campagnetraining verplaatst

In verband met de trieste ontwikkelingen rond het overlijden van Els Borst is door de Jonge Democraten en D66 besloten alle campagne-activiteiten stil te leggen tot in ieder geval 18 februari. De campagne-aftrap en -training die voor maandag 17 februari gepland stonden gaan dan ook niet door. We willen op deze manier op gepaste wijze stil staan bij het overlijden van Els Borst. Onze gedachten gaan uit naar familie en nabestaanden.
De campagnetraining die gepland stond zal op een ander moment worden aangeboden. Meer informatie hierover volgt zo snel mogelijk.

Schrijfcommissie

Nieuw bij JD Utrecht: de schrijfcommissie

Deze commissie zal zich bezig gaan houden met, zoals de naam al doet vermoeden, het schrijven van artikelen. Als politieke jongeren leren we door met elkaar praten of sprekers uit te nodigen veel over allerlei verschillende onderwerpen. Het zou zonde zijn als al die opgebouwde kennis niet gedeeld wordt en daarom willen we jullie aanmoedigen ideeën en gedachten op papier te zetten. Dit kunnen artikelen zijn voor op de website van de JD of in de DEMO, maar ook opiniestukken of ingezonden brieven in regionale of landelijke media zijn natuurlijk een optie.

Het idee is dat deze commissie de vorm aanneemt van een poule van leden die graag mee willen werken aan het schrijven van artikelen. Je kunt daarbij denken aan het brainstormen over een onderwerp, het daadwerkelijke schrijven van de tekst of het redigeren van artikelen voordat ze worden gepubliceerd. 
Lijkt dit je wat? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of spreek iemand van het bestuur hierover aan! Als zich een groepje van mogelijk geïnteresseerden heeft gevormd zal een moment georganiseerd worden om de precieze werkwijze verder vorm te geven, maar in principe is het de bedoeling dat schrijfgrage leden elkaar op deze manier weten te vinden en zo snel mogelijk aan de slag kunnen.

Duurzame Kerst

Duurzame Democraten: Jonge Democraten vieren duurzaam Kerstfeest

Het is weer december: tijd om veel geld uit te geven, te eten en bij elkaar te zijn. Geen geschikte maand om duurzaam te denken. De Jonge Democraten Utrecht laten echter zien dat ook dit feest op een duurzame manier gevierd kan worden. De Kerstkaarten die alle leden ontvangen hebben dan ook een duurzaam tintje: meer dan 600 kaarten zullen door de Democraten zelf per fiets worden bezorgd in Utrecht. Ook de Kerstkaart zelf geeft duurzame tips om de kaart een tweede leven te geven.
Op vrijdag 20 december zullen een aantal Democraten door Utrecht fietsen om de kaarten persoonlijk in de bus te doen. Hiermee wordt het geld van de postzegels bespaard. Met deze besparing kunnen ze maatschappelijke organisaties uitnodigen om mee te eten bij hun Kerstdiner op 20 december. Uitgenodigd zijn onder andere Stichting Move, Bits Of Freedom en Grenzeloos Ontmoeten. Voorzitter Ayla Schneiders: “Duurzaamheid staat bij ons hoog op de agenda. Hiermee laten we zien dat je zelfs op hele kleine schaal duurzaam bezig kunt zijn.”

Bestuursleden gezocht!

Jullie hebben het misschien al op onze facebookpagina gelezen: helaas moeten de fantastische mannen uit ons bestuur, penningmeester Kevin van Dal en secretaris scholing & internationaal Max Heerkens, per februari hun functie binnen de afdeling neerleggen. Kevin omdat hij al zijn tijd nodig heeft voor het schrijven van zijn bachelorscriptie en Max omdat hij een half jaar mag studeren aan de Stellenbosch Universiteit in Zuid-Afrika.

Daarom zijn de dames van Schneiders I op zoek naar opvolgers! Wil jij onderdeel worden van het afdelingsbestuur van de leukste afdeling van Nederland? Bij de Algemene Afdelingsvergadering van maandag 9 december zullen verkiezingen plaatsvinden. Het kandidaatstellingsformulier kun je hier downloaden en ingevuld opsturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (vóór zondag 8 december 22u00). Je kunt je zoals gezegd kandidaat stellen voor de volgende functies:

Penningmeester
De penningmeester is verantwoordelijk voor de kas en de begroting van de afdeling. Je onderhoudt goed contact met de Landelijk Peningmeester. Je maakt de jaarrekening op en laat deze controleren door de kascommissie. Je bent vaardig met Excel, maar hebt geen eerdere ervaring met financiën nodig. Je werkt met zorgvuldigheid en communiceert helder.

Secretaris scholing & internationaal
De secretaris scholing en internationaal zorgt ervoor dat leden alles uit hun lidmaatschap van de Jonge Democraten kunnen halen. Je geeft leden de mogelijkheid hun grenzen letterlijk en figuurlijk op te zoeken door een uitwisseling te organiseren met politiek geïnteresseerde jongeren in het buitenland. Daarnaast zorg je er ook voor dat er genoeg te doen valt in Utrecht door leden trainingen aan te bieden (in samenwerking met de landelijke secretaris Scholing en Vorming) op het gebied van debatteren, onderhandelen en nog veel meer. Je hebt oog voor talent en een internationale blik.

Daarnaast kun je je kandideren voor de kascommissie. Het lidmaatschap van de kasco kost je ongeveer 4 avonden per jaar. Deze commissie controleert de boekhouding van de afdeling en rapporteert hierover aan de leden. Tevens adviseert de kascontrolecommissie de leden om al dan niet decharge te verlenen aan het bestuur. Al met al een belangrijke functie. 

We vragen iedereen die hier eventueel interesse in zou hebben er over na te denken: als je de moeite neemt je in te zetten voor de Jonge Democraten kunnen wij je verzekeren dat je een geweldige tijd in het vooruitzicht hebt!

De notulen van de vorige AAV, op 30 september 2013, zijn hier te vinden.

Oktober: maand van Media en Politiek

JONGE DEMOCRATEN UTRECHT PRESENTEREN OKTOBER: MAAND VAN MEDIA & POLITIEK

         

 De maand oktober zal bij de Jonge Democraten Utrecht in het teken staan van het snijvlak tussen de media en de politiek. Wat zijn de journalistieke mores op Binnenhof? Hebben de media invloed op politieke besluitvorming en hoe groot is die invloed? 

De aftrap van de maand zal bestaan uit een bezoek aan het oudste Nederlandse opinieweekblad de Groene Amsterdammer op 7 oktober. Op 14 oktober zullen we getraind worden in het voeren van het debat en het framen van onze woorden. 21 oktober praten we over de rol van de pers en als klap op de vuurpijl sluiten we op 28 oktober de maand groots af met een Politiek Café met Alexander Pechtold in Poppodium EKKO.

Wat is de rol van de media anno 2013? Bepalen journalisten de agenda van politici of juist andersom? Hoeveel macht hebben journalisten in ons land? Wat is de aanleiding voor de lancering van Publeaks, een platform om anoniem te lekken naar de pers? Het debat over de rol van de media wordt de laatste tijd steeds gevoerd, naar aanleiding van de onthullingen van Edward Snowden en de onthullingen van het PRISM-schandaal. Met de persvrijheid is het in Europa goed geregeld, denken wij. Maar is dit wel zo? Hoe doet Nederland het in vergelijking met andere landen? Recente ontwikkelingen laten zien dat de media soms onder druk staan. De Britse krant The Guardian werd meerdere malen onder druk gezet door de Britse regering om niet te publiceren over spionage van de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten.

Wil jij weten hoe je als politicus nu echt scoort in de media? Hoe zorg je dat jouw genuanceerde verhaal wordt omgevormd tot een hot topic waar elk medium over praat? Met de campagnes van de gemeenteraadsverkiezingen en de Europese verkiezingen in het vooruitzicht gaan we de fijne kneepjes van de retoriek leren!
Kortom, ben je geïnteresseerd in de discussie over de verhouding tussen media en politiek? Wil je mee praten over de media als vierde macht in de samenleving? Ben je benieuwd naar innovatie in de media en de opkomst van het digitale medium? Kom dan in oktober langs bij de Jonge Democraten Utrecht!

Nieuws

Algemene Afdelingsvergadering

Op maandag 15 december vindt de Algemene Afdelingsvergadering (AAV) van de JD Utrecht weer plaats. Op het programma staan een financieel ...

Lees meer...

Weblog

EU vs. Rusland?

Geschreven door Wouter Visser en Joeri Dobbelaar. Sprekers: Zurab Agirbov, Alexander Fedorinov en Floris Akkerman. Datum: 24 november 2014 Locatie: Schillen Theater ...

Lees meer...

Twitter JD Utrecht

Word lid!

JD Utrecht Online netwerken

Facebook GroupTwitterOntvang nieuwsbrief in HTML?

© 2013 Jonge Democraten

RKR Cookie Banner