Utrecht

Enquête!

We zijn erg benieuwd naar jullie mening over de afdeling Utrecht, de activiteiten die georganiseerd worden en hoe daarover gecommuniceerd wordt. Om daar achter te komen hebben we een korte enquête gemaakt die je hier kunt vinden. We willen je vragen deze in te vullen, het duurt slechts een paar minuten. Op deze manier hopen we een beter inzicht te krijgen in jullie ervaringen en verwachtingen.

Alvast heel erg bedankt!

Vacatures nieuw bestuur

Op maandag 16 juni vindt de Algemene Afdelingsvergadering (AAV) van de JD Utrecht weer plaats. Het bestuur zal alvast een korte verantwoording geven van het afgelopen jaar, er is ruimte om moties in te dienen en natuurlijk kunnen er vragen gesteld worden. De AAV staat echter voornamelijk in het teken van de verkiezingen voor het bestuur dat in september aan zal treden. Daarvoor zijn zes vacatures beschikbaar, waarvan je de functieomschrijvingen hieronder vindt. Belangrijk te onthouden is dat dit slechts richtlijnen van het huidige bestuur zijn, gebaseerd op bevindingen en ervaringen van het afgelopen jaar. Voor alle functies geldt: naast je functiegerelateerde taken ben je vrij om je functie zo in te vullen als je zelf wilt. De tijd die je eraan kwijt bent zal waarschijnlijk tussen de 10 en 20 uur per week liggen, maar ook dit is afhankelijk van hoe de functies worden ingevuld en welke afspraken jullie als bestuur maken.

Het huidige bestuur heeft het afgelopen jaar met een 'nieuwe' functie (woordvoerder politiek) en een half jaar zonder een secretaris interantionaal en scholing gewerkt, waar die laatste er eerst wel was. De vrijheid van een afdelingsbestuur van de Jonge Democraten is hierin ook aanwezig. Formeel moeten er een voorzitter, algemeen secretaris en penningmeester zijn, de andere functies zijn al naar gelang ervaring, interesse en visie in te vullen. Wij hebben er voor gekozen de functies zoals ze hieronder staan te formuleren en vacant te zetten omdat wij denken dat de afdeling Utrecht op deze manier zes zeer interessante en inhoudelijk uitdagende functies heeft die aansluiten bij de lokale politiek, de positie binnen vereniging als grote afdeling en de ambities die we hebben gezien bij onze leden.

- Voorzitter
Als voorzitter ben je het gezicht van de afdeling en geef je leiding aan het bestuur. Je zit bestuursvergaderingen voor en bent degene die ervoor zorgt dat het bestuur als een team functioneert, waarbij je bestuursleden aanstuurt waar nodig. Ook ben je eindverantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de afdeling.
Je bent bovendien het gezicht van de afdeling naar buiten toe, wat betekent dat je de afdeling vertegenwoordigt in media en bij andere organisaties.

- Algemeen secretaris
Als AS houd je je bezig met de interne communicatie in zowel het bestuur als de rest van de afdeling. Je schrijft nieuwsbrieven, houdt de website bij en bent het aanspreekpunt voor (nieuwe) leden. Ook notuleer je bestuursvergaderingen en ben je verantwoordelijk voor de AAV’s en ledenadministratie. De algemeen secretaris is daarnaast iemand die bijdraagt aan alle inhoudelijke activiteiten en bij springt waar dat nodig is.

- Secretaris pers en politiek
Als secretaris pers en politiek ben je verantwoordelijk voor de politieke lijn en de persuitingen van de afdeling. Je coördineert de werkgroepen en activeert leden om bij te dragen aan inhoudelijke discussies aan de hand van het (landelijke) politieke programma. Bovendien zorg je ervoor dat de politieke standpunten geuit kunnen worden in de media door bijvoorbeeld persberichten of opinieartikelen te publiceren.

- Secretaris promotie en ledenwerving
Als secretaris promotie en ledenwerving houd jij je bezig met de zichtbaarheid van de afdeling in de stad. Je bedenkt en voert promotieacties uit om de JD onder de aandacht te brengen en zorgt ervoor dat we te zien zijn bij bijvoorbeeld de UIT en op middelbare scholen. Ook houd je in de gaten wat de behoeftes van de leden zijn en op welke manier zij actief zouden willen zijn of worden binnen de afdeling.

- Secretaris scholing en organisatie
Als secretaris scholing en organisatie ben je bezig met de scholing en ontwikkeling van leden. Je hebt contact met de landelijke scholingstak van de Jonge Democraten en zorgt dat er trainers langskomen bij de afdeling om trainingen te geven. Ook ben je degene die overzicht heeft over alle organisatorische processen en kun je bijvoorbeeld leden helpen zelf iets te organiseren.

- Secretaris internationaal en lokaal
De secretaris internationaal en lokaal houdt zich bezig met de politiek van Utrecht. Je bent aanjager van discussie over lokale thema’s en houdt onderwerpen die in Utrecht spelen in de gaten. Het contact met de fractie van D66 Utrecht behoort ook tot je portefeuille.
Daarnaast ben je internationaal bezig door bijvoorbeeld twinningen met het buitenland te organiseren en contact met zusterorganisaties van de JD te onderhouden. Deze contacten concentreren zich vaak op uitwisselingen over elkaars lokale politieke systemen; de lokale en internationale component zijn dus erg met elkaar verbonden!

 Let op: naast een nieuw bestuur zoeken we ook nieuwe leden voor de Kascommissie! Als kasco controleer je de boekhouding van de afdeling en ondersteun je de penningmeester bij zijn taken. We hebben minimaal één nieuw lid nodig maar er is geen maximaal aantal plekken.
De deadline om te kandideren is maandag 9 juni 23u59. Je doet dit door het kandidaatstellingsformulier in te vullen op te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bestuur gezocht!

Jonge Democraten Utrecht zoekt nieuw bestuur

Met zo’n 900 leden, iedere maandagavond een activiteit en diverse inhoudelijke werkgroepen is de JD Utrecht een actieve vereniging. In september zal niet alleen een nieuw collegejaar starten, maar gaat ook een nieuw bestuur plaatsnemen.

 

Bij de Jonge Democraten stel je jezelf kandidaat voor een functie tijdens de Algemene Afdelings Vergadering (AAV). Het kan dus zijn dat je een tegenkandidaat hebt en je andere leden moet overtuigen op jou te stemmen. Om die reden kan het handig zijn vast over de volgende vragen na te denken: waarom een bestuursjaar bij een politieke jongerenorganisatie? Wat antwoord je wanneer je over een aantal jaar op sollicitatiegesprek gaat en de interviewer vraagt wat je van dit bestuursjaar geleerd hebt? Welke vaardigheden zijn een toevoeging aan het bestuur? Welke vaardigheden wil je graag ontwikkelen?

 

Het bestuur maak je in feite samen. Als team stel je een beleidsplan op en gedurende het jaar is er volop de mogelijkheid om jezelf nieuwe uitdagingen te geven. Per week zul je gemiddeld 12 uur bezig zijn met het bestuur. Dit houdt in dat er bovengemiddeld drukke periodes kunnen zijn, maar ook tijden waarin het wat rustiger is.

Uiteraard komen de specifieke vacatures nog online te staan. Bij het maken van je keuze voor een bepaalde functie kun je letten op de volgende eigenschappen: betrokkenheid, overdracht, organisatie, besluitvorming en politieke inhoud.
Enthousiast geworden? Kom dan maandagavond 19 mei om 19.30 naar het bestuursinteresse-halfuur voorafgaand aan de activiteit!

Jongeren delen gratis pillen uit


 
De komende twee weken zullen er gratis pillen uitgedeeld worden in verschillende grote steden in Nederland, waaronder Utrecht. De actie is onderdeel van een breder platform MDMJA. De naam is een samentrekking van ‘JA’ en ‘MDMA’, de werkzame stof in XTC-pillen. 
 
 
Op koningsnacht, Koningsdag en tijdens het gehele festivalseizoen worden er op grote schaal door jongeren XTC en andere partydrugs gebruikt. Met het huidige Nederlandse drugsbeleid zorgt dit gebruik voor gevaarlijke situaties. Dankzij het illegale karakter van de drugs zijn gebruikers slecht geïnformeerd en lopen zij een groot risico om vervuilde drugs te gebruiken. Ongelukken met dodelijke afloop komen ieder jaar weer voor. 
 
Het gebruik van XTC is een gezondheidsprobleem. De herkomst en de ingrediënten van de pillen zijn niet bekend; dit maakt de risico’s van het gebruik onaanvaardbaar groot.
 
De productie en het gebruik van XTC moeten uit de illegaliteit gehaald en vervolgen streng gereguleerd worden. Een ontmoedigingsbeleid, hogere kwaliteitseisen en gedegen voorlichting moeten het aantal drugsdoden sterk omlaag brengen. Met de opbrengsten uit accijnzen, zoals die ook voor tabak en alcohol gelden, moeten de kosten hiervoor dekken en tellen verder op bij de algehele belastinginkomsten van de staat.
 
De groep jongeren achter MDMJA lanceert ook t-shirts, waaraan een aantal ambassadeurs zich verbonden heeft. Onder de ambassadeurs zijn Raymond van Mil, Shug la Sheeda, Joost Gimbel aka HOAX, Andre Maloteux en ontwerper van het t-shirt Lisa van Kleef. Dit zijn mensen die actief zijn in de scene waarin het XTC-gebruik relatief hoog is. Zij willen door het dragen van de t-shirts de discussie mede aanzwengelen. 

Om 19:30 uur zal een groep jongeren achter het platform MDMJA beginnen op Janskerkhof met het uitdelen van de pillen.

DE GROTE VERKIEZINGSPROGRAMMA'S-TEST

Op woensdag 19 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Ook in Utrecht is het campagnecircus inmiddels in volle hevigheid losgebarsten: posters op elke straathoek, flyerende politici in het centrum en bijna elke week wel een debat.
De Jonge Democraten Utrecht doen een poging orde te scheppen in deze chaos door vrijwel alle partijprogramma's naast elkaar te leggen en eens kritisch te bekijken. Op basis van criteria als concreetheid, aantal bladzijden, leesbaarheid en diversiteit in onderwerpen zijn de programma's beoordeeld. Het resultaat, een overzicht van het politieke landschap van Utrecht, is hier te vinden. Doe er je voordeel mee en lees het eens door. Om vervolgens natuurlijk goed voorbereid naar de stembus te gaan op 19 maart!

Campagnetraining verplaatst

In verband met de trieste ontwikkelingen rond het overlijden van Els Borst is door de Jonge Democraten en D66 besloten alle campagne-activiteiten stil te leggen tot in ieder geval 18 februari. De campagne-aftrap en -training die voor maandag 17 februari gepland stonden gaan dan ook niet door. We willen op deze manier op gepaste wijze stil staan bij het overlijden van Els Borst. Onze gedachten gaan uit naar familie en nabestaanden.
De campagnetraining die gepland stond zal op een ander moment worden aangeboden. Meer informatie hierover volgt zo snel mogelijk.

Nieuws

Enquête!

We zijn erg benieuwd naar jullie mening over de afdeling Utrecht, de activiteiten die georganiseerd worden en hoe daarover gecommuniceerd ...

Lees meer...

Weblog

Thema avond over radicalisme

  Sprekers: Okay Pala, Bart Schut en Nikki Sterkenburg Gespreksleider: Manuel Buitenhuis Datum: 06-10-2014   Onder toeziend oog van een divers publiek gingen maandag 6 ...

Lees meer...

Twitter JD Utrecht

Word lid!

JD Utrecht Online netwerken

Facebook GroupTwitterOntvang nieuwsbrief in HTML?

© 2013 Jonge Democraten

RKR Cookie Banner