Friesland
Friesland1.jpg

PJO debat!

Friesland pakt uit! 

Op vrijdag 13 maart vindt er een groot debat plaats tussen de Politieke Jongeren Organisaties van Friesland! Dit debat is naar aanleiding van de Provinciale Staten verkiezingen, die ook in maart plaatsvinden. We willen zoveel mogelijk jongeren kennis laten maken met de partijen en zo motiveren om te gaan stemmen! Doen jullie mee?

Je kunt je als partij opgeven door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Na aanmelding zul je meer informatie ontvangen over de avond. 

Het debat zal plaatsvinden in stichting De Bres
Debatcentrum Friesland - Schoolstraat 4
8911 BH Leeuwarden. 

Eerste blog. En dan?

De eerste blog van 2015. De eerste blog van mij als Commissaris Politiek. Hoe begin je zo'n blog? Over de festiviteiten van de jaarwisseling? Over de vele uitverkopen die er zijn? Of misschien de lijstjes van alles wat er vorig jaar is gebeurd. Of erger nog: je spreekt voornemens uit, waarvan iedereen weet, dat je ze tegen het einde van de maand toch niet waar hebt kunnen maken. Ik ontkom er niet aan om dit jaar te beginnen met de vreselijke aanslagen in Parijs.

Je suis moi et je suis humain

Het jaar 2015 is net begonnen en iedereen is nog aan het bijkomen van het zuip- en vreetfestijn van de feestdagen, als op maandag 7 januari het nieuws bericht over de aanslag op het kantoor van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. Bij de aanslag komen twaalf mensen om het leven en later bij een gijzeling in een joodse supermarkt komen er nog eens vier mensen om. Vanuit de hele samenleving wordt geschokt gereageerd op de aanslagen. Het is een aanslag op het vrije woord, de vrijheid van meningsuiting. Op sociale media tonen mensen hun steunbetuiging door een plaatje neer te zetten, met daarop de tekst: Je suis Charlie. Of: je suis Ahmed, voor de agent die in koelen bloede wordt neergeschoten op straat. Een man, van wie achteraf bekend werd dat hij ook moslim was. Hij kwam, om de mensen van Charlie Hebdo te beschermen. Geen krachtiger symbool tegen het radicale geluid van de personen die de aanslag hebben gepleegd. Maar alle symboliek en goede bedoelingen ten spijt, het heeft maar weinig te betekenen als wij ons allen niet realiseren dat wij: je suis humain, zijn. Als wij in ons dagelijks leven doorgaan met het wegzetten van groepen en het in hokjes plaatsen van mensen. Als wij niet de mensen uit de hokjes halen, mensen zoals Achmed. Laat niet onze afkomst, geloof of politieke voorkeur bepalen wie wij zijn, maar laat onze daden voor ons spreken.

Een paar dagen later bericht Amnesty International dat er mogelijk 2000 mensen zijn omgekomen doordat een andere radicale groep, Boko Haram, een dodelijke aanval heeft ingezet in een plaats in Nigeria. Maar terwijl de wereld haar veroordeling uitspreekt over de aanslag op het vrije woord en terrorisme, blijft een krachtig geluid tegen de massale moordpartij in Nigeria uit. Het vrije woord kiest er nu voor, om stil te blijven.

Dit jaar zal de vrijheid van meningsuiting nog wel vaker terugkomen. Helemaal nu het dit jaar 70 jaar geleden is dat er een einde kwam aan een gruwelijke wereldoorlog. Het thema, 70 jaar vrijheid, zal in de maand mei verweven worden in de activiteiten die wij gaan organiseren. Wat betekend vrijheid voor jou? Zijn er grenzen aan vrijheid? Al deze aspecten zullen aan bod komen.

De zorg

Niet alleen internationaal is er veel gebeurd en veranderd in de wereld. Ook dichterbij huis is er een hoop veranderd. Zorgtaken die voorheen door het Rijk werden gecoördineerd, zijn per 1 januari van dit jaar overgeheveld naar de gemeenten. Dat dit niet zonder slag of stoot verloopt, mag nu al wel duidelijk zijn. De eerste gerechtelijke procedures worden al gevoerd en niet altijd zonder resultaat. De zaak was aangespannen door een echtpaar uit Dantumadiel. De rechter oordeelde dat het zomaar stopzetten van huishoudelijke hulp, in het kader van de nieuwe WMO, niet mocht. Als JD vinden wij deze uitspraak van groot belang, omdat wij er weliswaar voorstander van zijn dat de gemeente belast wordt met zorgtaken (zij staan immers als overheid dichter bij de bevolking), maar het tegelijkertijd niet mag dienen als ordinaire bezuinigingsmaatregel. Per geval moet gekeken worden naar wat de behoeften van mensen zijn. Uitgaan van de eigen kracht van mensen, maar ondersteunen daar waar nodig. Ook hier zal komend jaar nog aandacht aan besteed worden in activiteiten. Want waar trek je de grens tussen eigen kracht en ondersteuning?

 JD Friesland

De Jonge Democraten Friesland kunnen terugkijken op een mooie start van het nieuwe jaar. Samen met de PJO’s die aangesloten zijn bij PROTA gaan wij komend jaar veel leuke politiek inhoudelijke en gezellige activiteiten organiseren, waarbij natuurlijk iedereen van harte welkom is. De eerste activiteit, de constitutieborrel van PROTA, was in ieder geval een succes.

Daarnaast is het bestuur Schroor I druk in de weer met het organiseren en opzetten van leuke activiteiten voor de leden van JD Friesland. Vergeet dus vooral niet om de agenda goed in de gaten te houden! 

What's up in Fryslan?

Het Jaar 2014 is inmiddels vrolijk ingeluid en dat blijkt te werken. D66 was dé grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezen! En terecht, want geen enkele partij heeft het vernieuwingsvermogen en de wil om misstanden aan te pakken zoals D66 dat heeft. Niet voor niets is het motto van de strijdbare democraten: En nu Vooruit!

Sinds December '13 zit heeft een nieuw bestuur plaatsgenomen en die hebben weer een aantal leuke activiteiten in de planning staan komende tijd:

Zo zijn de aankomende activiteiten:


21-23 mei, Schiermonnikoog             -          Lustrumweekend

Van vrijdag 21 tot zondag 23 mei vieren wij het Lustrum van de Jonge democraten! Dit doen we geheel in eigen stijl op schiermonnikoog. Samen met gastsprekers en een flinke dosis enthousiasme gaan we er met z'n allen een fantastisch weekend van maken. Zin om mee te gaan? Geef je dan snel op, dan hopen we je op Schier te mogen zien!

 

De volgende bestuursfuncties zijn nog vacant:

Secretaris Organisatie
Zijn organiseren en plannen jou op het lijf geschreven? Weet jij effectief leuke en nuttige evenementen uit de grond te stampen in no-time? Neem dan snel contact op met de voorzitter, en wie weet help jij bij de tofste jeugdpartij in Friesland binnenkort mee de beste activiteiten te organiseren.

Wil je meer informatie of je aanmelden? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kijk voor het laatste nieuws over de Jonge Democraten Fryslân op onze Facebook pagina (groep Jonge Democraten Fryslân).

JD Friesland Online netwerken

Twitter JD Fryslân

Nieuws

PJO debat!

Friesland pakt uit!  Op vrijdag 13 maart vindt er een groot debat plaats tussen de Politieke Jongeren Organisaties van Friesland! Dit debat is naar aanleiding van de Provinciale ...

Lees meer...

Word lid!

vrijdag 06 maart 17:00
PI-weekend - landelijk
vrijdag 06 maart 20:00
Maandelijkse borrel - Friesland
vrijdag 13 maart 20:00
VJD Reünisten- en Oud LB-borrel - landelijk
vrijdag 13 maart 20:00
PJO debat - Friesland
woensdag 18 maart 08:00
Provinciale Statenverkiezingen - landelijk
zaterdag 28 maart 08:00
Introductiedag - landelijk

» Bekijk volledige kalenderOntvang nieuwsbrief in HTML?

© 2013 Jonge Democraten

RKR Cookie Banner